Sınavsız yeni sistemin sınavı bugün yapıldı... Ya bundan sonrası?

Sınavsız sistemin sınavı bugün... Bütün çocuklara kolaylıklar, ailelerine önlerindeki süreçte sabırlar dilerim... İşte yeni sisteme dair notlar ve velilere ipuçları...

- Sınav bugün. İyi tarafından bakın, “bitti”! En azından bundan sonra çocuğunuzun iyileşme dönemi başlayacak. Önümüz yaz, kendine gelip bu saçma sınav stresinin yarattığı tahribatı onarmak için güzel bir tatil dönemi var. Bu yollardan geçmiş bir anne olarak size tavsiyem, konuyu ne kadar çabuk kapatırsanız aile huzurunuzu o kadar çabuk tesis edersiniz. Öyle ya da böyle “bitti”! Sonucu kabul edin, derin bir nefes alın ve önünüzdeki yerlerştirme maçına hazırlanın. Çünkü çocuğunuzun görevi bitti ama sizinki aslında yeni başlıyor.

- Sınav bitti ama velilere düşen yerleştirme sınavı başlıyor. Doğru adım atan, akıllı davranan veliler kazanır, bunu unutmayın. Panik olmayın ama fazla da rahat davranmayın. Çocuğunuzun netlerini çıkarıp, elinizdeki puanla en çok istediğiniz okullar arasında makul bir sıralama yapıp, stratejinizi kurun. Bu sene çok belirsizlik taşıdığı için puanları da tahmin etmek zor olacak kuşkusuz ama bu noktada benim gibi eğitimi sürekli takip eden insanların hesap kitaplı tahminleri olacak, takipte kalın.

Haberin Devamı

- Elinizdeki puanla girilebilecek en yüksek dilimdeki okul peşinde olmayın. Okulları ve eğitim sistemini, hatta öğrenci - veli prototipini inceleyin. O okuldaki öğrenci ve aileleri ile konuşun, okulların tanıtım günlerine katılın. Çocuğunuza uygun olan okulu bulmaya çalışın.

- En çok içinize sinen okul seçeneklerinden, çocuğun tahmini olarak girebileceği puandakini en üste yazın. Sakın “ya tutarsa” mantığında olmayın, sıralama önemli. Aynı okulu aynı puanda iki öğrenciden kim daha yukarı yazmışsa o avantajlı.

- Seçimi sakın tümden çocuğun insiyatifine bırakmayın. 14 yaş bu denli büyük kararları alabilecek yaş değil, ileride yine dönüp neden müdahale etmediğinizin hesabını soruyorlar, ben şahidim. Ama baskı yapıp kendi isteklerinizde de diretmeyin sonra eğitimden soğuyorlar. Doğrusu, okulları gezip ortak kararlar almak.

Haberin Devamı

Sınav bitti ama velilere düşen yerleştirme sınavı şimdi başlıyor.

- Yabancı dilde özel okullar nasıl alım yapacak henüz muamma ama eğitimle ilgilenenleri sosyal medyadan taksim ederseniz, anında bilgilenirsiniz. Ben, Abbas Güçlü, Nuran Çakmakçı bu konuyu yakından takip edip Twitter’da sürekli güncel bilgi paylaşanlardanız. Ama değişmez en önemli kural, ilk gün hemen puanınıza ve aklınıza yatan bir okula kayıt yaptırınız. Yalnız dikkat! Panik olup aynı gün içinde üç kayıt değiştirip, ciddi bir miktar ön kayıt parası da yakmayınız. Listelere matematiksel yaklaşın ve aynı çocukların tüm okullara ön kayıt yaptırdığını unutmayın. Sakin olun! 300’üncü yedekte görünen bir öğrenci çoğunlukla ilk 20-30 içinde kayıt yaptırır, unutmayın.

- İlk gün panik olup sürekli kayıt değiştirmeyin ama “ya nasılsa ilerleyen günlerde olur” rahatlığına da girmeyin. Eğer aklınızda çok kalan bir okul varsa, başka bir okula kayıt yaptırdıktan sonra ilerleyen günlerde yedek listeleri zorlayın. Okullar açıldığında bile yerleştirme devam edebilir, takipte kalın.

Haberin Devamı

- Sınavla girilen özel okulları tercih edecek veliler sakın bu işi başka ellere devretmeyin. “İşim vardı”, “yazlıktan dönemedim” demeyin! Geleneksel okulların kuralları çok sıkı. “Saat 2’den sonra adaylar kapıdan giremez” dedilerse 1 dakika geçe almazlar. Bakkala su almaya çıkmış olanların bile sırasını kaybettiğine şahit oldum. Yerleştirme çok dikkat isteyen ciddi bir iş ve ne kadar yakınınız olursa olsun bu süreçten geçmeyen birinin sizinle aynı hassasiyeti göstermesi mümkün değil. “Yarın yaptırırız” diyen aileler yüzünden puanı daha yüksek olduğu halde açıkta kalan çok sayıda öğrenci oluyor her yıl, dikkat! Bu mesele şakaya gelmez!

- Okullar her gün internet sayfalarından yeni taban puan açıklar. Listeleri çocuğunuzun da takip etmesini, kendi geleceğini kurmak için çabalamasını sağlayın.

- İtalyan Liseleri ve Avusturya Lisesi 38-40 bin TL, Fransız okulları ve Alman Lisesi 53-54 bin TL civarı, Üsküdar Amerikan 73 bin TL, Robert Kolej 81 bin TL civarı yıllık ücretleri. Kayıtta yüzde 10 yatıracaksınız ve her kayıt alıp başka bir okula geçirdiğinizde de bu ön kayıt parasını yakacaksınız. Öğrenci nüfus cüzdanı ve fotoğraf gibi evrakları önden hazırlayınız.

Haberin Devamı

- Şu anda yapacağınız tek şey, kayıt takviminin açıklanmasını beklemek. Bu arada size uygun okulları gezmek ve tarih detayları belli olmadan, yazınızı planlamadan sakince beklemek.

DİĞER YENİ YAZILAR