Yeni neslin marşı “İşçisin sen işçi kal”

TEOG yerine kurgulanan yeni yerleştirme yöntemi, en çok fakir ve çalışkan çocukları etkileyecek.

MEB, sınavla girilecek nitelikli liseler meb.gov.tr’ de açıklandı ve yeni bir kaos ortamı doğdu. Veliler, elleri yüreğinde, akıllarındaki soruları şöyle sıraladı:

- Hiç tercih edilmeyen bir sürü okul, sınavla girilecek okullar listesine neden alınmış. Bu kadar çok imam hatip ve meslek lisesi niye en nitelikliler arasında yer almış?

- 485 puanlı okul yani başarılı öğrencilerin en çok gitmek istediği okul ikametgaha göre yerleşmeye ayrılırken, 300 gibi çok çok düşük puanlı okul, sınavla yerleşmeye neden alındı! Çalışkanlara ceza mı?

- Gerçekten tercih edilen pek çok okul sınavsız, aynı semtte oturma durumuna göre yerleşmeye bırakılmış. Puanı yüksek öğrenci neden istediği okula gidemeyecek, bu insafa sığar mı?

- Ankara da dahil bir çok ilin bazı semtlerinde, sınavsız girilebilecek sadece imam hatip ve meslek lisesi var. Sınavsız yerleşen öğrenciler kendi mahallesindeki belli tür okula mahkum mu bırakılmalı?

Haberin Devamı

- İstanbul Esenler, İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri. Yarım milyonun yaşadığı yerde tek bir okul sınavla girilecek nitelikli okullar listesinde, o da bir imam hatip lisesi. Esenler’de yaşayan çalışkan ve başarılı çocukların seçim hakkı ellerinden niye alındı?

- Çorum il merkezinde yaşayan sadece 420 çocuk sınavla bir liseye girebilecek. Hele 7 ilçede sınavla öğrenci alan tek bir okul yok. Öğrenci en yüksek puanı da alsa istediği okula gidemeyecek. Coğrafya kader olmaya devam mı edecek?

- Muğla ve çevresinde iyi bir okula girmeye hak tanınmadı. Datça, Dalaman, Ortaca, Kavaklıdere, Seydikemer, Ula, Yatağan ilçelerinde sınavla alan tek bir “nitelikli” okul yok listede! Koca Muğla’da listeye girmeye değer tek bir lise mi yok? Yoksa sadece evi yakın olanlara mı eğitim hakkı tanındı!

- Muhtarlarda kuyruklar oluştuğu, bazı muhtarların 200 lira karşılığı “iyi okul” yanına ikametgah aldığı söyleniyor. Bu durumu kim kontrol ediyor?

- 34 ilde ise durum daha vahim çünkü Anadolu Lisesi seçeneği hiç sunulmadı. Türkiye’nin 34 ilindeki öğrencilerin başarılıları kendi şehrinde bir Anadolu lisesinde okuyamayacak mı?

Haberin Devamı

- Sınavla girilecek doğru düzgün okul kalmadı. Mesela, nerdeyse 100 yıllık, Haliç’e sıfır konumuyla, hatırı sayılır puanıyla ve üniversite sınavlarındaki başarısıyla, çok tercih edilen Eyüp Anadolu Lisesi sınavla değil ikametgahla öğrenci alacak. Ama en düşük puanlı öğrencilerin zorunlu gittiği 300 puanlık bir okul, yüzde 10 barajına giren en başarılı öğrenciler arasından alım yapacak. Başarılı olmak, istediğin okula gitmenin kapısını açmayacak. Bu adaletsiz ortamda motivasyon nasıl sağlanacak?

- Çocuğuna iyi eğitim verenin değil, iyi okul yanında ev alanların çocuğu istediği okula gidecekse, adalet bu eğitim sisteminin neresinde yer alacak?

- Bir çok noktada, sınavı iyi olan değil, ikametgahı iyi yerde olan kazanacak.

Yukarıdaki yakarışlar, çocuğu bu sene liseye geçiş sınavına girecek velilerden gelen mesajlar. Durum gösteriyor ki, bir gecede aniden kaldırılan TEOG sınavı yerine alel acele kurgulanan yerleştirme yöntemi, en çok fakir çocukları bir de çalışkan çocukları olumsuz etkileyecek. Eğer hem fakir hem zeki ve çalışkan ise vay haline! Eşitsizliğin bini bir para! Yaşadığı ülkeye öfkeli bir nesil yetişecek. “Köyde çobandım profesör oldum” hikayeleri masallarda bile kalmayacak. Yalnızca parası olan düdüğü çalacak. Cem Karaca’nın ruhu şad olsun, “işçisin sen işçi kal” yeni neslin büyük kısmı için marş olacak!

Haberin Devamı

Döviz kartalları bile aşağıda bıraktı!

“Benim dolarla borcum yok ki...” diyenler,

“Ben hep 50 liralık benzim alıyorum bana farketmez” kafasındakiler,

“Heyooo kenarda biraz dolarım vardı kar ettim” diye sevinenler,

“Bizim para değer kaybetmiyor, dolar yükseliyor” zannedenler,

“Dolar-Euro otomatik yükseliyor” diyen siyasiler,

“Ceviz bile ithal o da dolarla” deyince “ben zaten ceviz sevmem” diye cevaplayan en şirinler!

Size de iyi hafta sonları...

Dolar 4’ü, Euro 5’i aşınca, Ekonomi Bakanı kurdaki, rekor ile rekabet eden hararette bir açıklama yaptı ve “Kurdaki durum Türkiye’nin gerçeğini yansıtmıyor” dedi.

Haberin Devamı

Bu durumda aşağıdakilerden hangisi geçerli?

- Türkiye’nin ekonomik durumu aslında çok daha kötü, bunlar iyi günlerimiz, döviz artışları devam edecek.

- “Aldığım notlar okuldaki ders durumumu yansıtmaz” diyen öğrenci kafası idareyi ele aldı.

- Hoca taktı.

DİĞER YENİ YAZILAR