Anti aging ile tanıştım yaşıma güzellik kattım

Anti-aging yani yaşlanma karşıtı kürler 35 yaş sonrası herkesin gündeminde. Bugün başka hiçbir yerden öğrenemeyeceğiniz yaşlan-ma karşıtı yemek tarifleri vereceğim. Hepsi sağlıklı ve antioksidan deposu...


Anti-aging yani yaşlanma karşıtı kürler 35 yaş sonrası herkesin gündeminde. Adı üzerinde yaşlanma karşıtı! Yani iş işten geçmeden kısaca yaşlanmadan başlamak gerek dikkat etmeye. Yanlış anlaşılmasın, “yaşlanmamak” ile elbette öğrenci gibi görünmeye çalışmayı kasdetmiyorum. Her yaşı sağlıklı, güzel ve keyifle karşılamak önemli olan. Yıpranmadan, ihtiyarlamadan, bozulmadan, başka bir güzelliğe yelken alıp yaşamda yol almak... Kısaca hangi yaşta olursak olalım, fiziksel ve zihinsel olarak hem göze hem ruha hitap ederek her dem kendimize beğeni ile bakmak...

Bugün, başka hiç bir yerden öğrenemeyeceğiniz yaşlanma karşıtı yemek tarifleri paylaşacağım. Avusturya’daki dünyaca ünlü medikal tıp merkezi Vivamayr’deki yemek kursundan öğrendiğim sırlar bunlar. Muhakkak deneyin ve mümkünse arada kür olarak akşam öğününüzü bu yemeklerden seçin. Basit, sağlıklı, anti oksidan deposu, kolestrol karşıtı, damar dostu, vücudun alkali düzeyini ayarlayan ve kilo verdiren bu tarifleri mutlaka deneyin.

Yaşlanma karşıtlığı hakkında bunları bilin

Bilim insanlarına göre, vücudumuz, teorik olarak şu anki insan ömründen daha uzun yaşamak üzere yaratılmış. Ancak 20’li yaşlardan itibaren hormonlardaki değişiklikler, özellikle “temizlik” yapan hormonların seviyesindeki azalma, bedenin yıpranmasına ve bozulmasına sebep olduğu için “yaşlanma” dediğimiz süreç işlemeye başlıyor.

Aslında cinsel ya da yaşlılık karşıtı anti-oksidan hormon kokteylleri ile yaşlanmanın önüne geçilebiliyor ki bu yolu seçen pop yıldızları gibi her dem genç kalmaya çabalayan ünlüler var. Fakat uzun vadede dışarıdan verilen bu hormon karışımları pek çok hastalığa sebep olabildiği için sağlık açısından tam ters tepebiliyor. Bu sebeple uzmanlarca şu anki metodlar sağlıklı bulunmuyor.

Yaşlanmak, başta stres olmak üzere toksinleri artıran etkenlerden ötürü hücrelerin bozulmasından ileri geliyor. Hücrelerin yaşam döngüsünü uzatmayı amaçlamak gerekiyor. Bu noktada, hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşması için antioksidanları devreye sokmak, vücudu toksinlerden arındırmak gerekiyor.

Sağlıklı yaş almak ve yaşlanma sürecini yavaş işletmek için en güvenilir ve kolay yöntem vitamin ve mineral takviyeleri almak. Özellikle Omega 3 ve antioksidan gıda takviyeleri hücre yıkımını engelliyor ve kanser gibi hücresel hastalıklardan da koruyor.

Alkol tüketimini sınırlı tutmak, sigara içmemek, yediklerimizi dengede tutup günlük hayattaki hareketlilik seviyemizi ayarlamak da yaşlanmayı geciktirmek için önem
arz ediyor.

Hem yaşlanma hem kanserden uzak kalmak için, A, C; E vitaminleri, Omega 3, taze sebze, meyve ve otlarla ile vücudu takviye etmek gerekiyor.

Gece çiğ sebze, meyve, salata önerilmiyor.

Keten tohumu ve kenevir tohumu yağlarının sofrada yemeklerin üzerine kullanımı da “anti-aging” önerileri arasında.

Bol bol su içmek çok çok önemli.

Havuç-zencefil çorbası

300 gr. havuç

100 gr. soyulmuş akşamdan suda bekletilmiş patates

1/2 litre su

1/4 litre taze sıkılmış havuç suyu

Küçük bir parça taze zencefil

Kaya tuzu

Havuç ve patates yıkanıp küçük küçük doğranır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Robottan geçirilir, pişmeye alınır. Zencefil eklenip karıştırılır. En son havuç suyu ve kaya tuzu da eklenerek yavaş yavaş pişirilir. Çorba çok kaynamamalı.

Bademli havuç ezmesi (Laktossuz)

150 gr. badem

100 gr. buharda ya da haşlanmış havuç

1 yemek kaşığı ceviz yağı

1 çay kaşığı susam

1 tutam taze zencefil

Hepsini karıştırıcı aletten geçirip ezme haline getirin. Üzerine baharat, ot (kişniş vs), kaya tuzu serpin. Kaliteli bir tam tahıl ekmek ya da patates haşlamasının üzerine sürüp servis edin.

Sebzeli patates rulosu

6 adet büyük boy patates

4 adet yumurta sarısı

4 yemek kaşığı patates nişastası ya da siyez gibi doğal un

Tuz, susam, zeytin yağı, taze otlar, maydanoz, fesleğen, kekik

Patatesleri püre hale getirin, yumurta sarılarını ve nişastayı ekleyin. İki yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ile yoğurun. Kıvam hamur gibi olmalı çok cıvık olmamalı. 30cm’lik folyo kağıda zeytin yağı sürüp patatesi 1 parmak kalınlığında hamur gibi folyoya yayın. Üzerine susam ve otları yerleştirin.

İçine arzunuza göre haşlanmış sebze koyup, folyoyu rulo yapın. (Az haşlanmış pazı ve kurutulmuş domates tavsiye edilir) Folyo içindeki patates rulolarını 30 dakika haşlayın. Piştikten sonra dolaydan çıkarıp keserek servis yapın.

Anti aging ile tanıştım yaşıma güzellik kattım

Peynirli patates suflesi

350 gr. haşlanmış ve ezilmiş patates

2 yumurta sarısı

200 gr. beyaz peynir

Taze kekik, biberiye, kaya tuzu, muskat.

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

4 tane fırına girebilir küçük kase

1 adet kabak-patlıcan l 2 adet domates

1 adet rezene l 12 adet zeytin

Yumurta sarıları, patates, beyaz peynir, baharat,tuz ve otları karıştırın. Oluşan hamurumsu yapının altına yumurta beyazını sürün. Kapların içini tereyağı ya da Hindistan cevizi yağı ile sıvayın. Karışımı kaplara koyun. Bir tepsiye 2 parmak sıcak su koyup, kapları tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 15-18 dakika pişirin. Sebzeleri küçük küçük doğrayın. Tavada sote edin. En son zeytin ekleyin ve üzerine taze otları serpin. Patates suflelerle sebze soteyi birlikte servis edin.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR