Favori 3 Billboard... Plase The Post, Sürpriz Suyun Sesi

Bu gece sinema dünyasının en önemli ödülü olan ‘Oscar’ sahiplerini bulacak. Bütün ödüller büyük önem taşıyor ama öncesinde herkes ‘En İyi Film’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ adaylarına kitlenmiş durumda! Bu gergin bekleyişten önce Oscar’ın dikkat çeken adaylarını mercek altına aldım.

Haftalardır tüm filmleri izledim ve Oscar adayı yapımlarla ilgili yorumlarımı paylaştım. Beş senedir bu sayfada oldukça yüksek bir doğruluk oranı ile Oscar tahminlerimi yazıyorum hatta yüzde yüz başarı yakaladığım yıllar bile oldu. Hiç tevazuya gerek duymadan bu sene de büyük bir özgüvenle giriştim bu işe. Ama geldiğim nokta büyük bir kafa karışıklığı... Malumunuz Oscar tahminleri demek kendi zevkimize göre beğendiğimiz filmleri puanlamak demek değil. Hollywood’un anlık duruşu, öncelikli meseleleri ve tabii ki Amerika’nın politik gidişatını gözeterek, Akademi’nin neyi parlatmak, neyin altını çizmek isteyeceğinin, hangi masalı seveceğinin tahmini bizimki.
Ve bu sene tıpkı Trump Amerika’sı gibi benim tahminler de Arap saçı! Hangi Amerika’yı sevenler kazanacak seçimleri, işte bütün mesele bu! Entelektüeller mi (Beni Adınla Çağır), zengin Amerikan rüyasını özleyenler mi (Suyun Sesi), ırkçılık karşıtları mı (Kapan), kaybedenlerin yanında olanlar mı (3 Billboard Ebbing Çıkışı) ya da basın özgürlüğü savaşçıları mı (The Post)... Yoksa sonuçlar Trump’ın seçildiği gibi sürpriz isimleri mi çıkaracak? İşin en kritik yanı, Oscar’larda bir isim değiştiğinde tüm liste değişiyor çünkü o seneki Akademi tavrı belli oluyor. Eleştirmenler bu gece sürpriz olmayacağını düşünüyor. Ya “Suyun Sesi” ödüllerin çoğunu alacak, ya “3 Billboard...” şu ana kadar ki tüm ödülleri aldığı için Oscar’ı da alacak.
Ben yine de umudumu kaybetmiyor, sıkıcı ve güvenli tahminleri tekrar etmek yerine olası sürprizleri hesap etmeyi seçiyorum. Herkese iyi eğlenceler...
En İyi Erkek Oyuncu
- Tek isim veriyorum! En Karanlık Saat filmi ile Gray Oldman. Bana göre Oscar’lardaki “banko”
tek isim. Kazanmazsa büyük gol yemiş olurum, orası kesin.
En İyi Yönetmen kim?
- Guillermo del Toro’ya bayılırım ama bu filmle Oscar almasını istemem. Hollywood, Suyun Sesi ile gösterişli filmlere saygı duruşu yapıp “tulum çıkartacak” ise Toro ödülü alacak. Nerdeyse herkes kazanmasına kesin gözüyle bakıyor. Ama ben Akademi üyelerinin Suyun Sesi gafletinden derhal uyanacağını umut ederek oyumu Toro’dan yana kullanmıyorum. İşe biraz heyecen katıp, eleştirmenlerin pek ihtimal vermediği bir ismi tahmin listemde öne çıkarmak istiyorum. Dunkirk ile Christopher Nolan’ı favori gösteriyorum.
- Greta Gerwig: Lady Bird ile çok iyi iş çıkarmış ve taciz skandalları düşünüldüğünde kadın yönetmen olarak Akademi’nin desteğini alabilir ve küçük bir ihtimal de olsa sürpriz yapabilir.
Tek isim Janney
Bence yardımcı oyuncu kategorileri çok daha çekişmeli çünkü gerçekten inanılmaz performanslar birbiri ile yarışıyor her sene. Bu sene üç yardımcı kadın oyuncuya bayıldım, Laurie Metcalf (Uğur Böceği), Lesley Manville (Phantom Thread) ve Allison Janney (Ben, Tonya)
Bu kategoride de risk alıyor ve tek isim veriyorum: Allison Janney!
Yardımcı Erkek Oyuncu
İşte en heyecan verici adaylar burda: Christopher Plummer (Dünyanın Bütün Parası), Sam Rockwell ve Woody Harrelson (3 Billboard...), Richard Jenkigs (Suyun Sesi), William Dafoe (Florida Project) Hepsi tüm ödülleri hakedecek kadar iyi oynamış bana kalırsa.
- Christopher Plummer, yılların başarısına istinaden bir “Onur Ödülü” gibi heykelciği kucaklarsa şaşmamak gerekir. .
- Gene de benim tahminime göre ödül 3 Billboard.. filmindeki performanslara gidecek. Sam Rockwell kesin alacak gibi. Ama ben herkesten farklı bir tahmin yürütüp filmin iki oyuncusu Rockwell ve Harrelson ödülü paylaşabilir diye ekliyorum.
Ve diğer adaylar
En İyi Özgün Senaryo: 3 Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri inanılmaz çarpıcı ilişki ağı ve karakter tahlili ile ödülü alır gibi görünüyor.
En İyi Uyarlama Senaryo: Call Me By Your Name, eşcinsel aşkını yaşamın bir parçası olarak ele alan ve aile desteğinin altını çizen romanın hissi, filmde seyircinin kalbine işliyor.
En İyi Görüntü Yönetmeni: Blade Runner 2049 ile Roger Deakins
En İyi Özgün Şarkı: Remember Me (Coco) ya da This is Me (Greatest Showman) ödülü alır. Favori şarkı ”Remember Me“ ama ben ödül tahminimi ”This is Me” için kullanıyorum.
En İyi Animasyon: Coco ve Loving Vincent arasında çekişmeli bir yarış olur. Ben yine eleştirmenlerden farklı bir seçim yapıp Loving Vincent diyorum.
En İyi Yapım Tasarımı ve En İyi Görsel Efekt: Blade Runner 2049
En İyi Makyaj: En Karanlık Gece
En İyi Kadın Oyuncu’yu gişe belirler
- İbrelerin gösterdiği isim Francis McDormant. Tamam kabul şahane bir oyuncu ve bu filmde de çok iyi oynamış ama yıllar önce Oscar aldığı Fargo filmindeki karakterin 20 yıl sonraki hali sanki... Şu ana kadar ki tüm ödülleri aldığı için Oscar’ı kazanması da çok akla yatkın geliyor ama açıkçası benim gönlüme hiç yatmıyor.
- Merly Streep... 21. Oscar adaylığı... 3 kez de kazandı. 4’üncü için henüz erken olduğuna dair fikir birliği edilmiş gibi. O yüzden herkes almayacağına o kadar kesin gözüyle bakıyor ki bu yüzden Akademi sürpriz yapmak isterse bu yeni bir isim değil Merly Streep olur. Hollywood, Suyun Sesi ile geceyi doldurmak niyetinde değilse Sally Hawkins’in şansı kalmaz, kimsenin favori göstermediği Merly Streep ödülü alabilir. Bunu da not edin bir kenara.
- Margot Robbie ve Saoirse Ronan: Harika performans sergileyen iki genç kadın oyuncu. Akademi son yıllarda, gişe katkısını gözeterek yapıyor bu daldaki seçimlerini. Margot Robbie zaten Harley Quinn olarak gençlerin sevgilisi, bir de Oscar kazanması fena olmaz gibi... Ayrıca Ben Tonya’da çok iyi oynamış, ödülü haksız yere almış olmaz. Saoirse Ronan da Lady Bird de çok başarılı.
Akademi ezber bozacak
- Adaylar açıklandığında, Hollywood’un son yıllardaki “bağımsız sinema” havasından çıkmak istediğine emin oldum. Suyun Sesi bir zamanların “Titanik” fırtınasını yakalamak için daha en başından şampiyon ilan edilmişti sanki. Her şey kuralına uygundu. Önceki filmleriyle sinemaseverlerin kalbini kazanmış olan yönetmen Guillermo del Toro, Oscar kazanmaya karar vermiş de çekmişti sanki filmi. Eski “Oscarlı filmler” anlayışını getirmenin tam zamanıydı ve 13 adaylık da bunu kanıtıydı. Benim de tahmin ibrem daha izlemeden Suyun Sesi’ni gösteriyordu. Sonra bir şey oldu, filmi izledim ve büyük hayal kırıklığına kapıldım.
- Oscar’ın habercisi olarak görülen tüm ödülleri 3 Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri aldı. Teknik olarak bakarsak bu filmin ödül almasına kesin gözüyle bakmak gerek ama içimden bir ses “hayır” diyor...
- Phantom Thread fazla steril bir film ve hayranı olduğum Daniel Day Levis’in oyunculuk sayfasını kapatacağı bir yapıt değil.
- Herkesin çok beğendiği ama kimsenin favori görmediği The Post sürpriz yapabilir, yazın bir kenara!
- Eşcinsel aşkın yaşamın bir parçası olarak onay bulduğu Beni Adınla Çağır veya ergen kız-anne ekseninde “büyümek” üzerine bir film olan Lady Bird kazanırsa Oscar’ın büyük sürprizi olur. İkisi de çok kalbe dokunan filmler ama daha çok entelektüeller tarafından destekleneceği için ben pek ihtimal vermiyorum.
- Kapan bence iki sene önceki “siyahiler aday gösterilmiyor” eleştirisini almamak için pozitif ayrımcılıkla karışmış araya.
- Dunkirk belki de en çok ödülü alan film olacak ama bence En İyi Film ödülü bunlardan biri olmayacak. En Karanlık Saat ise sadece En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR