Kadın hareketi

2018 Altın Küre ödül töreni bu yıl protestoya sahne oldu. Kadın ve erkek oyuncular tacizci Weinstein’e karşı birleşti.

Film sektörü 2018’e çarpıcı bir giriş yaptı. Sinema dünyası adeta hapsolduğu perdeyi yırtıp, insanların arasında akmaya başladı. Seyirci ve yıldızlar el ele verdi, kadınlar dünyayı değiştiriyor şimdi.

Kadın hareketi

Bu sene, sayfamda defalarca yer verdiğim, dünyanın en büyük skandalı yaşandı. Nerdeyse tüm yıldız kadın oyuncuların itirafçı ve şikayetçi olduğu taciz skandalı sonrasında önce Hollywood’da sonra tüm dünyada taşlar yerinden oynadı. Önce bir grup kadın oyuncunun, yapımcı Harvey Weinstein’e yönlendirdiği suçlamalarla başlayan kadın ayaklanması, bugün dünya genelinde tacize, zorbalığa, eşitsizliğe karşı pek çok alanda yükselen bir hareket olarak büyüyor. Belki de önümüzdeki günlerde uluslararası arenadaki en büyük mücadele doğu ile batı, Amerika ile Rusya, İsrail ile Filistin arasında değil kadınlar ve erkekler arasında yaşanacak. Çok net ki, kadınlar haklarını, eşitliklerini, özgürlüklerini almadan bu fırtınalı deniz durulmayacak.

Haberin Devamı

Bu hafta, daha önce eşine benzerine rastlanmamış bir Altın Küre Kırmızı Halı seremonisi yaşandı. Tarihe şimdiden “Weinstein skandalı” olarak geçen Hollywood tacizcilerinin iplerinin pazara dökülmesinin ardından, sosyal medyada “Me2” itiraflarıyla etiketlenen protestolar tüm dünya kadınları arasında yayılmıştı. Geride bıraktığımız hafta içinde yapılan Altın Küre Ödül Töreni’nde ise devam protestosu “Time’s Up” etiketi, tüm davetlilerin yakalarında yer buldu. Ayrıca, muhteşem organize olmuş kadın yıldızlar, “taciz ve zorbalığa” dikkat çekmek için, siyah tuvaletleri ile geceyi katıldı. Böyle bir şeye daha önce hiç rastlanmadığını söyleyebilirim. Şıklık yarışının, tek bir renk üzerinden tam gaz yapıldığı ama yine de dikkat çekmek uğruna onurlu duruştan sapılmadığı, belki de tarihin en görkemli “kırmız halı”sıydı. İstisnalar kaideyi bozmasa da vardı. Sadece üç kadın, Barbara Meier, Blanco Blanca ve Meher Tatna bu siyah protestoyu delme girişiminde bulunsa da, kendileri bu güçlü siyah gecede eriyip yok olmaya mahkum kaldı. Süs bebeği gibi konumlanmaya çalışılan Hollywood kadınlarının bu güçlü politik duruşu, belki de şu an farkında olmadan içinden geçtiğimiz kadın hareketinin en önemli duraklarından biri olarak tarihteki yerini aldı. Şimdilik sessiz kalsalar da ülkemizdeki kadınlar için de hareket an meselesi! Sahiden “Time’s up” kızkardeşlerim! Tüm zorbalık ve eşitsizlik için, artık “Süre doldu”!

Haberin Devamı

Oscar’ın habercisi

Altın Küre demişken ve hazır hafta sonu gelmişken biraz sinemadan söz etmesem olmaz. 23 Ocak’ta Oscar adayları açıklanacak ve biliyoruz ki Altın Küre de Oscar’ın habercisi.

- Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) filmini bir an önce izlemeli. Frances McDormant’ı kadın oyuncular arasındaki en güçlü Oscar aday adayı olarak not etmeli.

- Gary Oldman’ın Karanlık Saatler’i izlenecekler listesine girmeli.

- Fatih Akın’ın Diane Kruger’li filmi “Karmakarışık”, Cannes’daki kadın oyuncu ödülünün ardından Altın Küre’de en iyi film seçilince, Oscar yarışının en kuvvetli adayı olduğunu kanıtladı. Dilerim Fatih Akın Oscar’ı alır. O, Oscar’ı alırsa, biz de her zaman olduğu gibi kendimize teselli payı çıkaracak mıyız, kendimizi kazanmış sayacak mıyız bilmem ama ödül Almanya’nın olacak, aklımızda tutalım...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR