Dünyanın en renkli ülkesi: Brezilya

Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük ülkesi. Şehirleri ise bir tarafı parlak, bir tarafı sırlı... Ya çok zenginler, ya da çok fakir ama ikisi de bir arada...

10gündür Brezilya’daydım. Aslında Arjantin’e geçecektim ama reform isteyen halk ayaklanınca grevler hatta ilerleyen günlerde yağmalamalar başladı, benim de Buenos Aires hayallerim başka bahara kaldı. Rio de Janeiro, Sao Paolo ve yeryüzü cenneti İguazu şelalerinde 10 gün dolaştım. Güney yarım küreye yaz gelmiş, Brezilya’da yeni yıl hazırlıkları plajda... Ben de 2017’nin son hafta sonunda sayfamda sıcak rüzgarlar estireyim istedim...

Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük ve Dünya’nın en yeşil, en çeşitli bitki ve hayvan türüne sahip ülkesi olmakla birlikte şehirleri ne yazık ki çirkin yapılaşmaya hızla esir düşüyor. 35 kilometre kare şehir içi ormanıyla dünyada bir numara ama merkez betona kesmiş durumda. Teleferikle Sugar Loaf tepesine çıktığınızda orman tarafından çevrelendiğinizi görüp büyüleniyorsanız ama içinde gezerken ne yazık ki yeşille buluşamıyorsunuz. Dünya’nın yeni 7 harikasından biri olan Rio’nun sembolü İsa Heykeli de en yüksek nokta olan Corcovada Tepesi’nden eşsiz bir manzaraya bakıyor. Bu arada uzaktan denizciler öyle benzettiği için “Kambur” anlamına gelen Corcovada adı verilen tepedeki, 1931’de tamamlanmış Art Deco tarzındaki İsa heykeli güzel ama yine de 7 harikadan biri seçilmesini internetten oylama ile seçim yapılmış olmasına borçlu bence, malum 200 milyon nüfusları var. Yoksa bizim 1500 yıllık Ayasofya’nın yanından bile geçmez mimari eser olarak bence. Yine de bulunduğu tepedeki manzarası ve görkemi itibari ile etkileyici. Tarihi bir doku da beklemeyin şehirlerden.

Haberin Devamı

Hangi dilde nasıl anlaşırım?

Orta ve Güney Amerika’da Portekizce konuşulan tek ülke, o sebeple rahat olun Portekizce bilmiyorsanız kaç dil konuşabildiğinizin ya da iyi derecede İngilizce bilip bilmediğinizin bir önemi yok çünkü el işareti ile anlaşmaktan başka çareniz yok. Ama iyi haber adamlar bizim gibi bir şekilde anlaşmaya gayret ediyorlar.

Haberin Devamı

Şehirde yeme-içme fiyatları nasıl?
Rio ayna gibi iki yüzü olan bir şehir. Bir tarafı parlak, bir tarafı sırlı... Çok zenginler, çok fakirler bir arada... Binlerce “Favella” yani gece kondu mahalleleri var ülkede. Turistik olarak şehre bakarsak gerçekten yeme içme ve konaklamanın ciddi pahalı olduğunu söyleyebilirim. Bizdeki sıra sıra et getiren kebapçı tarzı yerlerde kişi başı 300 liradan aşağı hesap yok. En güzel içkiler, Cobacabanna Plajı’nda, yerli halkın kumun üstünde açtığı tezgahlarda. Ayrıca plajda aç kalmak mümkün değil, her saniye seyyar satıcılar yiyecek bir şeyler getiriyor. Seyyar mangal bile var, öyle izah edeyim.
Brezilya anlatıldığı kadar tehlikeli mi?
Dünyanın en renkli ülkesi: Brezilya
Tehlikeli olmaya tehlikeli ama biz de sonuçta İsviçre’den kalkıp gitmedik oralara. İstanbul’da yaşayanların kondisyonu Brezilya için yeterli. Ben abartıldığını düşünüyorum. “Aman masada çanta telefon bırakıp tuvalete gitmeyin” diye elli kere uyarlıyorlar; sanki biz İstanbul’da bunu yapabiliyormuşuz gibi! Kısaca temkinli olun, ama çok da korkmayın. İstanbul’daki gibi hareket etseniz yeterli kısaca.
Alışveriş önerileri
Ben en çok plajlardaki seyyar pazarlarda satılan pareoları sevdim. Bir de değerli taşlar tabii... Almak isterseniz Brezilya’ya özgü aqua-marine, trumaline, citrin, mavi topaz, amatist gibi taşları seçin. Mağazada Türk satış yöneticisi Hasan Bey’i bulup benden selam söyleyin, o size yardımcı olur.
Nerde konaklamalı?
Dünya’daki pek çok şehrin aksine Brezilya’da şehir merkezinde konaklamayın! Şehir içleri en tehlikeli bölgeler, sonra dışarı adım atmaya çekinirsiniz. Rio’da deniz kıyısı plaj bölgesini seçin. Ucuza kaçalım derseniz telef olursunuz çünkü Rio’da standart düşük ve oteller pahalı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR