Bir cana kıyan cezasız kalmasın

Geçen hafta kediye yapılan işkence görüntüsüyle sarsıldık. Hayvan hakları yasasının zamanı gelmedi mi artık?

Birkaç gün önce, Erzincan Orduevi’nden bir yavruya kediye yapılan işkence görüntüleri büyük infial yarattı. Gece vakti sosyal medyaya düşen görüntülerden sonra, kabuslar içinde sabahı sabah etmiş olmak için çok büyük hayvansever olmak gerekmiyordu zaten. Akli ve vicdani seviyesi ortalama her insan evladını dehşete düşürecek kadar korkunçtu yavru kediyi öldüren işkencenin boyutu. İşkenceyi yapan kişi ermiş ve alkollüymüş, nişanlısından ayrılmasına canı sıkılmış, yumruklaya tekmeleye, üstüne tepine tepine yavru kediyi öldürmüş! Özrü kabahatinden büyük dedikleri bu olsa gerek! Tabii bu devirde hala Hayvan Hakları Yasamız ve yasaya uygun cezamız olmadığı için işkenceci, hemen serbest bırakıldı. O şimdi her tür şiddete meyilli bünyesiyle aramızda, her tür şiddet ve taciz suçunun olağan kılındığı ülkemizde, canının istediğini yapmakta özgür bir şekilde dolaşıyor. Biz ise suça ve şiddete meyletmediğimiz sürece özgür değiliz. Kadın cinayetlerinin her gün katlanarak arttığı, çocuklara cinsel istismarın olağan karşılandığı bir toplumsal sapkınlığa tutsak, huzursuz ve tehdit aldında yaşamaktayız. Aklımızda olağan şüpheler, deli sorularla boğuşmaktayız.

Haberin Devamı

lAsker çocuğu olduğum ve hayatımın yarısını askeri ortamda geçirdiğim için çok iyi bilirim ki, bir erin alkollü dolaşması mümkün değildir. Koca rütbeli subayların saç tıraşından ceza alabildiği bir kurumda er içkili olacak! Pilot babamın sabah tıraşı akşama uzadığı için ordu evine giremediğini hatırlıyorum. Ve şimdi bir erin, Ordu’nun Evi’nde sarhoş dolaştığını, bir sürü insanın gözünün önünde bir yavru kediyi işkenceyle öldürdüğünü, başka erlerin de ona kapıyı açarak suça ortak olduğunu görüyorum. Ve elbetteki gözlerime inanamıyorum! Silahlı Kuvvetler’in iç dinamiklerin müdehale ede ede çivisi mi çıktı, anlayamıyorum!

lSilahlı Kuvvetler disiplin cezası verdiğini açıkladı. Yatağını toplamayan erin askerliğinin uzatıldığı bir yapıda, sarhoş işkenceci ere ne ceza verildi merak ediyorum?

Haberin Devamı

-Nişanlısına kızıp, yavru kediyi işkence ile öldüren, terhis olunca nişanlısına neler eder, en çok bundan korkuyorum!

lMesele hayvan sevgisinden öte, bir canlı yavrusunu vahşice katledebilen biri, tavlada kızdığını da bıçaklar, taksi şoförünü de yaralar, karısını da doğrar; vahşet vahşettir, bunu anlatamıyorum!

Hayvan hakları yasası neden Meclis’te bekliyor?

Bu işkence görüntüleriyle sarsılıp, iki senedir Meclis’te bekleyen ama bir türlü dikkate alınmayan “Hayvan Hakları Yasası” için sesimizi duyurmaya çalışırken, bir canlıya zarar verenin insan türüne de zarar verebileceğini tartışırken, seçme ve seçilme hakkı elde etmemizin 83’üncü yıldönümüydü. Dünya’da kadınlar mücadeleyle, ayaklanmayla, büyük savaşlar vererek haklarını yıllar içinde alırken, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Ulu Önder, daha kadınlar talep etmeden haklarını teslim etmiş, hayatın her alanında eşit olabilsinler diye yüreklendirmişti.

Belki bugün haklarımızın, Cumhuriyetimizin, kadın gücümüzün kıymetini bilmeyişimiz, egemen erkeğe boyun eğişimiz, daha önce hiç mücadele etmeden her tür hakkı hazır bulmuş olmamızdandır, kim bilir?
Gelelim sadede... 83 yıl önce o devrin geri kalmışlığı içinde “kadın hakları yasası” çıkaran Atatürk’ün kurduğu ülkede bugün hali hazırda bir “Hayvan Hakları Yasası” çıkartamadı Meclisimiz.
Eyyyy vekillerimiz, sizden Atatürk’ün attığı büyük adımları beklemiyoruz ama bu kadarını da yapabilirsiniz biliyoruz! Türkiye’de şiddet saçan, bir cana kıyan kimse cezasız kalmasın istiyoruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR