Noel’in renkli başkenti Strasbourg

Dünyada noel pazarının kurulduğu ilk yer Strasbourg... Sanki zaman durmuşcasına bir dekor hatta bir müze gibi ilk haliyle korunduğu için yeni yıl pazarları da 24 Kasım - 24 Aralık arasında rengarenk oluyor.

Noel’in renkli başkenti Strasbourg

Seyahatseverler genellikle ilkbahar - yaz aylarında Avrupa’yı keşfe çıkar. Kış ve sömestr tatili için ise kayak merkezleri ya da mevsimi yaz olan uzak diyarlar seçilir. Bu noktada, sonbaharın hakkının yenildiğini düşünüyorum. Uzun zamandır bayramların da yaz aylarına gelmesiyle birlikte tatilde gezme programları sonbaharla birlikte askıya alınıyor ve bu muhteşem kızıl günler, evin yerleşik düzeniyle iş arasında kayıp gidiyor. Oysa ki vaktiyle bir Fransız’dan da duyduğum gibi, mesela Paris’in en güzel zamanı Kasım ayıdır. Aslında tüm Avrupa için hemen hemen bu durum geçerli. Ben şahsen Kasım ayının kıymetini son birkaç yılda anladım, ne de olsa yaz insanıyım. Geride kalan yazın hüznü ile kış kabusu arasında araftı benim için kasım. Meğer “aşk” ayıymış... Kuşun yaprağa, insanın güneşe sımsıkı sarıldığı anlarmış. Ne bir mevsimin sonu ne de yeni başlangıçlarmış. Gençlikle de yaşlılıkla da bağı olmazmış. Nev-i şahsına münhasır coğrafyasında, aşkla dalından süzülecek zamansızlıkmış.

Haberin Devamı

Geçen hafta kasımın kızıl aşkı sebebiyle Strasbourg, Colmar ve Alsace Bölgesi’ni gezdim. Strasbourg dünyada ilk noel pazarının kurulduğu yer. Hala da noel’in başkenti olarak kabul ediliyor. Sanki zaman durmuşcasına bir dekor hatta bir müze gibi ilk haliyle korunduğu için, yeni yıl pazarı olarak kurulan şirin kulübeleri ve her ağacı, penceresi, duvarı itina ile ışıklandırılıp süslenen sokakları ile 24 Kasım - 24 Aralık arası bir masal diyarına dönüşüyor. Aman dikkat, 24 Aralık akşamı itibari ile Alsace bölgesinin bayramı ve 25’inde ise yılbaşı dönemi sokaklarda in cin top oynuyor.

Gezmek için üç gün ayırmanız yeterli

Noel’in renkli başkenti Strasbourg

Üç ülkeye üç kapı: Basel’e doğrudan uçuşlar var. Basel havalimanı 3 ayrı ülkeye kapısı bulunan ilginç bir alan. Küçücük havaalanında 3 ayrı kapı var ve biri Fransa’ya, diğeri Almanya’ya, öteki de İsviçre’ye açılıyor. Mutlaka araba kiralayın. Strasbourg ve Colmar çevresinde Eguisheim, Kaysersberg, Riquewihr başta olmak üzere rüya gibi köyler var ve bunlar Noel için muhteşem süslendi ve adeta bir kar küresine döndü. Diğer zamanlarda da çiçeklerle bezeli bir üç boyutlu karton masal kitabı gibi hepsi.

Haberin Devamı

Üç gün ayırın: Strasbourg, 1000’inci yılını kutlayan eşsiz Notre Dame Katedrali ve çevresi, nehir boyu uzanan her köşesi bir fotoğraf karesi ”Petite France” (Küçük Fransa) bölgesi etrafında yürüyerek keşfedeceğiniz olağan üstü güzellikte bir şehir. En az üç gün ayırmanızı tavsiye ederim.

Mutfağı bize yakın: Alsace mutfağı bizim ağız tadımıza çok uygun. Anneanne yemekleri tadında etli patatesli güveçler, makarnalar, pide benzeri taş fırından lezzetler, elmalı tartlar, çikolatalı tatlılar... Fransız mutfağı bize ne kadar uzaksa Alsace de o kadar yakın.

DİĞER YENİ YAZILAR