Bienal’in keyfini çıkarın

Rahat bir ayakkabı giyin, sırt çantanıza ince bir rüzgarlık koyun ve Şehrin sokaklarında dolaşın, Sanatla kucaklaşmanın tam zamanı.

Bienal, kelime itibari ile “yıl aşırı” anlamına geliyor. Dünya genelinde ise iki yılda bir yapılan ve uluslararası sanat çevrelerini ve izleyicisini bir araya getiren büyük sanat etkinliklerinin ana başlığı olarakl kullanılıyor. Genel itibari ile de yapıldığı şehir ile anılıyor. Dünyadaki en eski Bienal, 1895 yılından Venedik Bienali ve en yenisi de bu kasım ayında Pakistan’da ilk olarak düzenlenecek olan Lahor Bienali. Farklı ülkelerin sanatçılarının işleriyle sergiler açtığı, oturumlar, konuşmalar ve atölyelerle renklenen bienaller, şehirlere yaşam nefesi veren büyük organizasyonlar olarak çok kıymetli. Bu yıl 15’incisi düzenlenen İstanbul Bienali de şehre yayılan sanat rüzgarı ile en prestijli bienallerden biri. Tophane Meydanı’ndaki İstanbul Modern Müzesi ile Galata’daki Özel Rum İlkokulu, ARK Kültür, Pera Müzesi, bir sanatçı kolektifi olan Asmalımescit’teki Sanatçı stüdyosu, Fatih semtinde Fatih Sultan Mehmet döneminden kalma Küçük Mustafa Paşa Hamamı ziyaret etmeniz gereken sergi alanları. Küçük Mustafa Paşa Hamamı’ndaki kadınlar bölümünde erkek, erkekler bölümünde ise bir kadın sanatçının işleri bulunuyor. Elbette, her bienalin, sanatı ortak paydada buluşturduğu bir başlığı olmalı. İstanbul Bienali’nin bu yılki başlığı ise “İyi bir komşu”. İsmine uygun olarak Bienal, birbirine komşu 6 mekan arasında, rahat bir yürüme mesafesinde düzenlenmiş. (16 Eylül -12 Kasım)

Haberin Devamı

Emmy’de bir Türk

TV dünyasının en büyük ödülleri olan “Emmy” geçtiğimiz hafta sahiplerini buldu. “The Handmade Tale’s” ve “Big Little Lies” ödül gecesine damga vurdu. Veep ise üç yılda 3’üncü Emmy ödülünü alarak başarısını sürdürdü. Buguüne dek 38 Emmy kazanan Game of Thrones ise geç sezon başlangıcı yaptığı için adaylıktan çıkarılmıştı. “Yaratıcı sanatlar” dalında ise, Ekin Akalın, yaptığı animasyon ile Emmy alarak, Türkiye’de son dönem pek çok liselinin hayalini süsleyen ama ülkemizde şimdilik pek geçerli olmadığı için meslek olarak seçmekte tereddütte kaldıkları “animasyon” dalı için yeniden zihinlerde yeşil ışık yaktı.

Haberin Devamı

Kırmızı halı dedikodusu

Kırmızı elbisesiyle Nicole Kidman, alev alev yanıyordu. Big Little Lies ile “En İyi Kadın Oyuncu ödülü”nü de alan Nicole Kidman, son dönemin parlayan oyuncusu Shailane Woodley ile sahnede yan yana dururken, yarı yaşındaki genç yıldızı izleyiciler seçemedi bile. Eh, bizim ülkemizde kadınlarla ilgili çıkan her haberde niyeyse yaş söylenir, hatta sosyal medyada bir söz söyleyen 35 yaş üzeri ünlü kadınlara hemen, üstelik abartılarak yaş üzerinden hakaret edilir. Hele güzel bir fotoğrafı filan Instagram’da varsa, gıcık olunur, yaş unsuru bir kusur gibi ortaya konur. Oysa ki Nicole Kidman örneğindeki gibi güzellik, hava, hoşluk, zerafet, şıklık yaşta değil, kadındadır.

İstanbul Tiyatro Festivali
İşte bir sanat haberi daha, İKSV’nin 1989’dan beri düzenlediği İstanbul Tiyatro festivali 2002’den beri iki yılda bir yapılır olmuştu, bundan sonra, eskiden olduğu gibi her yıl yapılacak. 13-16 Kasım arasında gerçekleşecek festivalde yerli - yabancı pek çok topluluk sahne alacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR