Haftanın şokları

12 bin yıllık Hasankeyf 30 yıllık elektrik sağlanacak diye su altında bırakılacak...

12 bin yıllık Hasankeyf dinamitlerle yıkılıyor

Büyük şok, acı, utanç, üzüntü içindeyim. 12 bin yıllık tarihi yerleşim alanı, ülkemizde bulunan en büyük dünya miraslarından, bir antik kent yok ediliyor. Kültür varlıklarını koruma kanununu da hiçe sayan bir projeyle, Hasankeyf’teki kayalar dinamitle patlatılıyor ve başta kale olmak üzere tarihi yapılar harap oluyor, binlerce yıllık 210 tane mağara dolduruluyor. Nedeni de 20-30 yıllık kısa bir süre için elektrik sağlamak. Yapımı büyük ölçüde tamamlanan Ilısu Barajının sular altında bırakacağı 12 bin yıllık Hasankeyf’in ortasına bir de beton dökülüyor. Böyle bir vahşet görülmüş şey değil! Eğer Avrupa’da bir ülkede olsa, Hasankeyf’i korumak ve yaşatmak için bilim dünyası çalışırdı.

ÖSYM Başkanı istifa etti

Geç olsun da güç olmasın diyelim. Bunca gencin hayatıyla oynadıktan, umutlarını çaldıktan sonra “istifa” bir ödül olabilir ancak. Gene de ülkemizde pek istifa haberlerine alışık olmadığımız için şaşırdığımı söylemeliyim.

Haberin Devamı

Altın Portakal’ın sonu

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, “Ulusal yarışma” kategorisi kaldırıldı. 53 senedir ülkenin sinema adına en motive edici yarışması Altın Portakal. Oyuncuların Antalya sokaklarında halkla buluştuğu kortejlerle, film gösterisi, söyleşilerle hafızamızda en kıymetli yerlerden birine sahip olan festival bu sene ulusal yani yerli film yarışması kategorisini kaldırmış. Belediye Başkanı Menderes Türel’in bu kararını anlamak imkansız. Festivalin daha önce bir uluslararası bir de ulusal ayağı vardı. Şimdi yerli - yabancı birleşiyor. 10-12 filmden belki iki yerli film Antalya’da yarışabiliyor olacak. Ne tat ne tuz ne de Türk Sineması kalır o Altın Portakal’da. Dilerim yanlıştan dönülür, Altın Portakal “bizim” olarak kalır.

Murat Başoğlu

Buna şok demek hafif kalır. Hani ben daha memleketimizin özellikle az gelişmiş yerlerindeki amca kızı - teyze oğlu evliliğini hazmedememişken, “sabah şekeri” olarak tanınan Murat Başoğlu ve abisinin kızı Burcu Başoğlu ile pornografik fotoğrafları beni gerçekten şoke etti! Özel hayat kısmı kimseyi ilgilendirmez elbette, adam evli, kadın evli, ikisi de eşini aldatıyor, kime ne! Ama ensestin bu kadar mide bulandırıcı bir örneği, akraba evliliğinin kol gezdiği toplumumuzda üstünde durulması gereken bir konu. Bunun bir sapkınlık, hastalık ve iğrenç olduğunu kabullenmek önemli. Başoğlu’nun eşini de zor günler bekliyor. Korkunç bir skandaldan akıl sağlığını koruyarak kurtulmasını diliyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR