Evlilik teklifi çılgınlığı

Sosyal medyanın etkisi evlilik tekliflerini de esir aldı. En gösterişli evlilik teklifi yarışı başladı.

Özellikle 2010 sonrası bir furya bu! Eh ne de olsa "iPhone" hayatımıza girdi ve sonrasında Facebook, Twitter, Instagram derken sosyal medyada paylaşmanın "dayanılmaz hafifliği" evlilik tekliflerini de esir aldı. Paylaşılacak bir görsel olmadıktan sonra, evlilik teklifinin de tadı kalmadı. İşler çığrından çıktı. Ortaçağ'da, kıza evlenme teklifini kabul ettirmek için çeşitli şartları yerine getirmek zorunda kalan şövalyeler gibi ya da dağları delmek zorunda olan Mecnun misali, günümüz damat adayları da "kızı ne kadar sevdiğini" ispat için, "evlilik teklifi şovu" yapmak zorunda bırakıldı. Bir süre sonra, mesele amacını aştı, genç kızların "bakalım benim için ne hazırlayacak" beklentisinden, romantizm yerini strese bıraktı. Kim daha ilginç evlenme teklifi yapacak; kim daha uğraşılmış, kim daha gösterişli, arkadaş çevresine "vaoooov" dedirtecek bir organizasyona imza atacak diye yarışlar başladı.

Haberin Devamı

Evlilik teklifi çılgınlığı

Bu güne nasıl gelindi? Sosyal medya olmadığı zamanlarda, az da olsa, doğrudan medya aracılığıyla aşkını cümle aleme ilan edenler vardı elbet. Tabii herkesin yapabileceği bir şey değildi bu, ünlü olmak ya da çok dikkat çekici şeyler yapmak gerekliydi magazine konu olmak için. Denizin altında ya da paraşütle atlama esnasında "evet" demeye başlandı, bu anlar haberlerde yer aldı. Veya, parayı basıp, afiş asmak bir alternatifti. Mesela, 1994 senesinde Cem Özer'in, bir defile esnasında Esin Maraşlıoğlu'na sahneden evlenme teklif edişi, aleme duyurulan, kadını afallatan, duyduğumuz ilk magazinel teklifti. Şimdilerde çıta o kadar yükseldi ki o zaman çoğumuzu hayrete düşüren bu eylem kulağa çok sıradan gelir oldu. Zaman içinde ünlülerden "billboard"lu teklifler filan geldi. Ardından, en Amerikalısından "maçta teklif" moda oldu. 2010 sonrası sosyalleşen teknoloji ile herkes kendi medyasını yaratınca, işin sürpriz kısmından ziyade, şov kısmı önem kazandı. Başbaşa ve çiftlere özel evlilik teklifinin yerini, ille de üniversite arkadaş gruplarını bir araya toplayıp ilan edilen, kamusal alanlarda "duyduk duymadık kalmasın" dedirten, Facebook'a Instagram'a tefrika tefrika döşenen, balonlu, fişekli, kısaca "yüksek sesli" teklifler aldı.

Haberin Devamı

Herkes arkadaş çevresine "vaooov" dedirtecek bir organizasyona peşinde.

Evlilik teklifi çılgınlığı

Özenti bir ispatın stresine girmeyin

Gelelim 2017'e... Artık, evlilik teklifi organizasyon şirketleri bile var. Sıradışı olmak uğruna daha ne kadar acayip tekliflerle karşılaşırız kestirmek zor ama bana bu satırları yazdıran, tekne gezisi sırasında, denizden fırlayan balık adamın, teknedeki kıza yüzük uzattığı evlenme teklifi oldu. Şahsen benim başıma gelse, teknede yanımda duran, yeni paraya kıyıp bana bu organizasyonu yapan şahısla değil, ekmek parası uğruna balık adam giysisiyle yüzüğü denizden çıkaran elemanla evlenirdim. 19 yaşındaki kendi akrabam geçen gün bana "neyse ki güzel bir evlilik teklifi de aldım rahatladım, evet dememem için sebep kalmadı" dediğinde; bir arkadaşımın kardeşi "of şu ara evlilik teklif edecek, şöyle çarpıcı bir şey yapmayı becerebilse bari, geçen hafta Cansu'nunki çok havalıydı" dediğinde, bu işin artık nasıl bir saçmalık hatta hastalık boyutuna ulaştığını daha iyi anladım. Gençler, aklınızı başınıza devşirin! Aşkın dilini, hava fişeklerde değil sevgi ile bakan gözlerde, evlilik teklifi heyacanını, kurgulanmış gösterilerde değil, birbiri için çarpan yüreklerde ve heyecandan titreyen seste arayın. Kendinizi de sevgilinizi de özenti bir ispatın stresine sokmayın. Yoksa kızlar sözüm size, göz boyayan ama yüzeysel heyecanlara kapılıp, karşınızdaki insanla ortak paydayı kaçırırsınız. Hayaller Nirvana, hayatlar 2'nci kat 17 numara... Sonra evlenince, Allah korusun, kumandası elinde pinekleyen bir eş ile karşılaşıp, havai fişekleriniz gibi anlık saçtığınız renklerle kalır, karanlığın içinde sönük bir iz olarak yaşarsınız. Az, çoktur, sadeliğin sahiliği gibisi yoktur. Aşkı ve sizinle hayatın güzelliklerini keşfedecek bir yol arkadaşı bulmanız dileğimle...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR