Her şerde bir hayır vardır

Artık halkın tümünü kucaklayan, birlik ve beraberliği sağlayacak yeni Anayasa hazırlama zamanı...

Referandum sonucu ile ilgili yüzlerce şey yazılıp çiziliyor. Uzun uzadıya aynı yorumları tekrar edecek değilim. Kesin ve net olan tek şey var ki, YSK hata yaptı. Nedenleri geçip bir an evvel sonuca gitmek isterim çünkü halkın yarısının değil, tamamının huzurla hayatına devam etmeye ihtiyacı var. "Her şer'de bir hayır vardır" sözüne çok inanırım. YSK da, bu seçimi şaibeli hale getiren hatasıyla belki de hayırlara vesile olur. Mühürsüz oy pusulalarını geçerli saymak yüzde yüz hukuka aykırı bir durum ki zaten bunda hukukçular hem fikir. O halde ya kıl payı ile "Hayır" öne geçecek ya da hukuk çiğneme pahasına yine kıl payı ile önde olan "evet" sonucu geçerli sayılacak. Her türlü, kıl payı ile, koskoca Türkiye'nin yönetim sistemi gibi radikal bir meselesinde ülkenin yarısı mutsuz olacak. Oysa referandum, bir parti seçimi değildi. Öyle olsa, bir parti yönetimi devralır, bir sonraki seçimde de önümüzdeki maçlara bakılırdı. Ama söz konusu olan, tüm vatandaşların sorumluluğunda olan bir Anayasa ve yönetim biçimi! Tüm halkı kucaklaması gereken, vatandaşların canı yürekten sahiplenmesi gereken temel birleştirici unsur. İşte tam da bu yüzden, size sesleniyorum sayın siyasiler; zaten hazır ortada bu seçimi hukuken geçersiz kılan bir usulsüzlük varken, gelin bu durumu avantaja çevirin. Eğer bu ülkenin birlik içinde, vatandaşın huzur içinde yaşamasını istiyorsanız, hepimizin içine sinecek ve başımızın üzerinde tutacağımız yeni bir Anayasa hazırlayın. Bir yanlışı bir yanlışlıkla düzeltmeye çalışmak yerine, halkın yarısının değil, tamamının rızasıyla, geleceğe gönül rahatlığıyla sağlam bir Anayasa bırakın. Biz de ona tek yürek olarak sahip çıkalım.

Haberin Devamı

Bu maya artık tutmaz...

- Tüm hukukçuların üzerinde anlaştığı üzere ortada bir usül hatası varken... Ama iyi niyetli ama değil; ama küçük ama büyük! Çorbaya sinek düştü bir kere! Üstelik bu parti seçimi değil, 5 sene sonra tekrar gözden geçiremeyiz. Koskoca bir ülkenin sistemi ve Anayasa değişimini "oldu - bitti ile geçiştiremeyiz. Toplum huzuru için sağlam adımlarla ve güvenle ilerlemeliyiz.

Haberin Devamı

- Çifte standart varken... Mühürsüz pusulaların, oy verme süreci sırasında geçerli kılınmasındaki hukuka aykırılık bir yana, aynı anda Avrupa'da mühürsüz pusulaların geçersiz sayılması ayrı muamma! Yani mühürsüz zarfların bir kısmı geçerli bir kısmı geçersiz sayılmış ki bu çifte standart başlı başına facia!

- Ülke ekonomimizi sırtlayan, sanayii, ihracat, üretim ile ülkeyi kalkındırmaya çalışan insanların başı çektiği 17 büyük ilin vatandaşları, her şeye rağmen önerilen Anayasa ile yönetilemeyeceğini belirtmişken...

- Sadece yüzde 1 ile ortak paydadan olabilecek en uzak noktadayken... "1 milyon 200 bin küsür oy fark çoğu ülkenin nüfusu kadar" dediniz ama biz de Estonya, Togo ya da Bahreyn değiliz yahu. İstanbul'un kenarında kalan ilçeleri Pendik ile Sultangazi'yi toplasan -ki İstanbul geneli "Hayır" dediği halde bu ilçeler "Evet" demişti- zaten bu referandumda çıkan "Evet" farkı kadar nüfus var. İki ilçe kadar yerin kararıyla, yönetim biçimi değiştiremeyecek kadar büyük bir ülkeyiz biz.

Haberin Devamı

Gelin, "her şerde bir hayır vardır" deyin. YSK'nın hatası fırsat olsun ve halkın tümünü kucaklayan, birlik ve beraberliği sağlayacak yeni bir Anayasa oluşturmak için vesile olsun...

DİĞER YENİ YAZILAR