Beni bu güzel havalar mahvetti...

Orhan Veli baharda saklıdır. İyi ki doğdun üstad... Olmasaydın nisanlar da, baharlar da, eksik kalırdı.

Duyduk duymadık kalmasın, bahar geldi. Güneşiyle geldi, rüzgarıyla geldi, erguvanlarıyla geldi ve elbette Orhan Veli ile geldi... Her bahar, hele hele İstanbul'daysan mevsim Orhan Veli'dir biraz da... 13 Nisan'da doğduğundan mı bu kadar bahar kokar şiirleri bilmem ama, Orhan Veli şiirleri fısıldaşır sanki yapraklar, kuşlar, sarı papatyalar, aylardan Nisan'sa...

Beni bu güzel havalar mahvetti...

Nedensiz mutlulukların şairidir Orhan Veli, tıpkı Nisan ayı gibi... Bir kuş cıvıltısına, bir çiçek kokusuna yürek çarptığımız günlerin hatırasıdır. Tarif edemediğimiz en yaban sevdaların çağrısıdır. Bahar'a dair dile dökemediğimiz en derin hisler, Orhan Veli şiirlerinde saklıdır. O sebepledir ki bu ara her gün bir mesajda, bir şarkıda ya da zihnimizin saklı odalarında Orhan Veli ile karşılaşırız. Tesadüf sanmayın! Nisan ayı Orhan Veli'de, Orhan Veli baharda saklıdır çünkü. İyi ki doğdun Orhan Veli... Olmasaydın nisanlar da, baharlar da, yaşam sevincini bahar dallarında taşıyanlar da eksik kalırdı. Ve Orhan Veli'nin şiirlerini ete kemiğe büründüren, sesiyle ruhumuza nakşeden, Müşfik Kenter... Onlar ki bizi biz yapan bir parçamızda saklıdır. Onlar ki, bize her Nisan "Sanırım ki günler hep güzel gidecek; her sabah böyle bahar..." dedirten umutlarımızın dallarıdır.

Haberin Devamı

İmkansız şey

Şiir yazmak

Aşıksan eğer,

Ve yazmamak,

Aylardan Nisansa...

***

Tüyden hafif olurum böyle sabahlar

Karşı damda bir güneş parçası,

İçimde kuş cıvıltıları,şarkılar;

Bağıra çağıra düşerim yollara;

Döner, döner durur başım havalarda.

***

Şiir yazma hastalığım

Hep böyle havalarda nüksetti;

Beni bu güzel havalar mahvetti.

Baharda sadece doğa değil, şehir yaşamı da canlanıyor. Her hafta bir festival, birbirinden renkli etkinlikler... Bu hafta da Ankara ve İstanbul'dan küçük, büyük tüm sanat severlere yeni önerilerim var.

Bir mesajda, bir şarkıda ya Orhan Veli ile karşılaşırız ve bu tesadüf değil..

Çocuk Tiyatroları Festivali'ni kaçırmayın

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde 13.sü düzenlenen festival 25 Nisan Salı günü başlıyor ve 30 Nisan pazar günü sona eriyor. 15'i Türkiye'den, 8'i İtalya,Rusya,İspanya,Yunanistan gibi yurt dışından 23 oyun sahnelenecek. 25 Nisan günü DT yöneticileri, sanatçıları, konuk tiyatro grupları ve pek çok okuldan sanatsever öğrencinin Anıtkabir ziyareti ile başlayacak festival. 23 Nisan çocuk bayramını, çocukları sanatla buluşturarak kutlamak bence harika bir fikir. 23 Nisan haftası, Ankara'ya gitmek çok cazip bir program olabilir.

Haberin Devamı

Baba Sahne’deki konserler kaçmaz!

Geçen hafta, Şevket Çoruh ile varını yoğunu koyarak açtığı yeni tiyatro salonu "Baba Sahne"yi gezip, sohbetimizi yazmıştım. Baba Sahne sadece tiyatro oyunlarına değil konserlere de ev sahipliği yapıyor ve "Baba Konser" etkinlikleriyle sanat yaşamında tam gaz yol alıyor. 16 mayıs Leman Sam, 23 Mayıs Kürşat başar, 30 Mayıs Bülent Ortaçgil... Genco Erkal'dan, Müjdat gezen'e, Demet Akbağ'dan Ferhan Şensoy'a; oyunlar çoktan başladı... Bu 250 kişilik şık salonun keyfini çıkarmak için biletlerinizi hemen almalısınız. babasahne.com adresinden programı inceleyebilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR