Sette çalıştı, Harvard'ı kazandı

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'da oynayan Ece Hakim, Harvard Üniversitesi'ni yüzde 100 burslu kazandı. Benim de ezberimi bozdu...

Her şey kötü... Evet her şey çok çok kötü. O sebeple, yüzümü güldürecek bir habere hemen dört elle sarılıyorum. Yaşadığımız bu kabus dolu günlerde, kayalıkta açan çiçek görünce nasıl sevinç dalgası geçer insanın yüreğinden, benim de küçük ama umut dolu bir haberle yüreğim ısınıverdi bu hafta. "Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz" dizisinin genç oyuncusu, Hızır Reis (Oktay Kaynarca) ve Meryem (Deniz Çakır) ikilisinin kızı Zeynep rolündeki Ece Hakim, Harvard Üniversitesi Psikoloji bölümüne yüzde 100 burslu olarak kabul edilmiş. 6 yaşından beri ekranlarda Ece Hakim. Ülkemizdeki zorlu dizi sektöründe, bir yandan sabahlara kadar çekim yapıp, bir yandan da sette kıyı köşe ders çalışarak eğitiminde bu büyük başarıyı yakalaması gerçekten mucize. Çocuk oyuncuların eğitiminin setlerden olumsuz etkilendiğine şahit olduğum için, çocuklarını dizi sektörüne sokmak isteyen aileleri hep uyarırım. Ece Hakim benim de ezberimi bozdu ve "isteyince oluyormuş" dedirtti. Bu istisna kaideyi bozacak mı, Ece kendinden sonra gelen oyuncu-öğrenciler için bir örnek teşkil edecek mi, yoksa sektörün acımasız şartlarında, çocuk oyuncuların eğitimleri yarım yamalak kalmaya devam mı edecek, kestirmesi zor. Ama düzensiz saatler, olumsuz şartlarda bekleyerek tüketilen zamanlar biz büyükler için bile çekilmez hale gelmişken, bir öğrencinin bu zorlu çalışma ile eğitim hayatında başarılı olabilmesi gerçekten büyük bir mucize. Bu mucizenin adı, Ece... Dilerim arkası gelir ve zoru başaran genç isimler çoğalır. Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi Ece Hakim'in bildiğim kadarıyla bugün yıllığı 55 bin lira ücretli okulunda bursu yok. Hem çalışıp hem okuma gayreti bu durumda daha bir anlamlı. Kendi geleceğini, kendi elleriyle yaratan bu kızımız karşısında şapka çıkarmak gerek.

Haberin Devamı

Yürü be Ece!

Öte yandan ülkemizde öğrencilerin eğitim başarısının nasıl "değerlendirilemediğini" de bir kez daha görmüş olduk. Türkiye'nin burs vermediği Ece, çocuklarını sokabilmek için büyük bağışlar yaparak yarışan zengin ailelerin kapısında yattığı Harvard tarafından yüzde yüz bursla kabul edilmiş. Hatta kitap vs gibi masrafları da Harvard tarafından karşılanacağı için yüzde 120 burs sayılıyor. Sanırım Türkiye'den Harvard için kazanılmış en yüksek burs oranı bu. Kısaca önüne kırmızı halı serilmiş. Yürü be Ece kim tutar seni! 25 yıldır oyunculuk yapan biri olarak küçük bir uyarım var, ama sakın burda sana sunulan projelere kapılıp eğitiminden vazgeçme. Korkma, senin gibi akıllı, azimli ve çalışkan gençler için fırsatlar kaçmaz, katlanarak birikir. Yolun açık, başarın daim olsun.

Haberin Devamı

Umarım bu dizi tutar...

Dizilerden söz açılmışken, bugünlük içinde bulunduğumuz kabusların kenarından dolanarak söze gene dizilerden devam edelim. Yeni bir dizi yayına başlıyormuş. Azra Kohen'in ülkemizde çok satan kitap serisi "Fi, Çi, Pi", dizi film haline getiriliyormuş. Şu ana kadar oyuncu kadrosu için kesinleşen isimler şöyle, Mehmet Günsür, Serenay Sarıkaya, Ozan Güven, Berrak Tüzünataç. Şimdi diyeceksiniz ki "Eee her dakika bir dizi yayına başlayıp kalkıyor, bundan neden bahsediyorsun". Şöyle ki, bu dizinin başarılı olmasını iki sebepten dolayı can-ı gönülen diliyorum. Birincisi bu dizi 60 dakika ile sınırlı olacakmış. Bu kısım çok önemli. Yıllardır dizilerin eskiden olduğu gibi dünya normlarına dönmesi için çabalayan, bu sebeple benim gibi dizi setlerinden uzak kalmayı seçen pek çok oyuncu arkadaşım var. Aslında "pek çok" değil bu sayı, çünkü çoğunluk protesto etse de sonunda yaşam gailesi ile düzene uymak durumunda kaldı. Ama, bir kısım da ısrarla insani şartları talep etmeye devam etti. Ben ve benim gibilerin, gönül rahatlığıyla dizi oyunculuğu yapabilmemiz için bu projenin tutması ve iyi bir örnek teşkil etmesi önemli. İkincisi, dizi, dünyada çok fazla örneğini gördüğümüz gibi internet üzerinden yayınlanacakmış. Bu da sektöre kan getirecek ve başarılı olması halinde ortamı çok özgürleştirip zenginleştirecek bir atılım. Belli hegomonyaları kırabilmek, hem izleyici hem de sektör emekçileri için çıtayı yükseltebilmek için yeni bir yol açabilme ihtimalinden dolayı bu dizinin başarılı olmasını önemli buluyorum. Bol şans.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR