Gazete Vatan Logo

Bekle beni Göcek

Bu yıl ikincisi düzenlenen Rixos Sailing Cup 2017, Türkiye’de yatçılığın incisi Göcek’e ayrı bir renk ve heyecan getirdi. Hayatında ilk kez güverteye çıkan amatörlerle, profesyonel yelkencileri keyifli bir dostluk atmosferinde buluşturdu.

Bekle beni Göcek

Önümde masmavi berrak bir deniz, rüzgar pruvadan püfür püfür, çevremde koy içine saklanmış çam ağaçları denize sarkmış, altımda tam armalı yelkenli bıçak gibi dalgaları yarıyor, güneş yorgun ufka yaslanmış. Mutluyum tam gevşiyorum ki, kaptanın koğuş çavuşunu andıran sesi uyandırıyor: Alesta tramola! (Hazır olun, tramola atıyoruz!)

Bu yıl ikincisi düzenlenen Rixos Sailing Cup 2017, Türkiye’de yelken ve yatçılığın incisi konumundaki Fethiye Göcek’e ayrı bir renk ve soluk getirdi. Doğa ananın tüm hünerini cömertçe sergilediği Göcek’i nakış gibi dokuyan 12 ada çevresinde gerçekleşen üç günlük yarışlara ilgi geçen yıla göre katlanarak arttı. Yerli yabancı 22 yelkenli ve 150 sporcu; yarış hazırlıklarına bir cennet bahçesini andıran Rixos Premium Göcek Suites&Villas’ın marinasında sabahın çok erken saatlerinde başladı. Rüzgarın oturmasının ardından öğle saatlerinde Türkiye Yelken Federasyonu, Göcek Yelken Kulübü ve hakem komitelerinin belirlediği RIXOS harflerinden oluşan parkurda yarış başladı. Sponsorluğunu Rixos, MarinTürk, Godiva, Nissan’ın üstlendiği yarışlarda tekneler IRC, Charter ve freshman olarak üç sınıfta yer aldı.

Haberin Devamı

Rixos Premium’a ait Baveria 46 feet charter sınıfı bir yelkenlide yarıştık. Sarma yelkenleri olan teknemiz orsa seyrinde rakiplerine nal toplatırken, pupa seyrinde yavaş kalıyordu. Skipperımız (kaptan) Levent Baktır, İTÜ Denizciliği bitirdikten sonra mesleğe büyük gemilerde yöneticilik yaparak başlayan deneyimli bir isimdi. Baktır, trawler tipi lüks yat yapımından, marina kurulumu/ yöneticiliğe kadar sektörün her kademesinde ter döktükten sonra “Yatçılığın doğal merkezi” dediği Göcek’e demir atmış. Göcek’te Xone Superyacht Academy’i kurmuş. Bu akademi, IYT Worlwide denilen uluslararası yat eğitimi sertifikası veriyor. Baktır’ın hedefi akademiyi, bir üniversite bünyesinde fakülteye dönüştürerek denizcilik mesleğine katkı sağlamak.

Göcek, Levent Kaptan’ın değişiyle “Büyüklerin oyun bahçesi...” Haksız da sayılmaz. Yarış için mükemmel bir tabiat var burada. Açık deniz ve kapalı koy aynı anda mevcut. Off shore yarışı yapabilir, rüzgarın çok kuvvetlendiği bir anda içeride sakin bir koya da kendinizi atabilirsiniz. Rüzgar sürekli sabit, yılın 12 ayı sabah 11’de termik başlıyor, akşam 4’e kadar sürüyor. Eylül ve Kasım ayları ile Nisan-Mayıs arası bu bölgenin en sakin, bir o kadar da güzel dönemi.

Haberin Devamı

İstanbul’dan sıkıldı insanlar, arayış içerisindeler. Hafta sonları kaçmayı planlayanlar için bulunmaz bir destinasyon Göcek. Dalaman havalimanı 25 dakika mesafede. Marmaris ve Bodrum’un atmosferine göre çok daha elit ve niş bir yer. Koylara dokunulmamış, bina ve apartmanlarla, kıyıdan duvar gibi yükselen otellerle işgal edilmemiş, bakir bir alan. Yelkenciliğin habitatına uygun.

Büyük bir heyecan ve çoşkuyla geçen Rixos Sailing Cup’ı bu yıl, IRC (yarış yelkenlileri) sınıfında Anything, charter sınıfında Keremcan freshmen (destek) sınıfında ise Tuzlu 2 kazandı. Biz ise yarıştığımız Awareness teknesi ile genel klasmanda 3’üncü olduk.

Göcek aynı zamanda yılda iki kez düzenlenen, 19 Mayıs ile 10 Kasım haftasına denk gelen Göcek Yarış Haftaları’na da ev sahipliği yapıyor. Rixos Otelleri’nin girişimiyle başlayan Rixos Saling Cup, bayrak yarışında Göcek’i bir tık daha yukarı taşıyor. Yarışlar 4-5 yıl sonra 50 teknenin üzerine çıkınca şüphesiz uluslararası bir boyut kazanacak, dünyanın naklen takip ettiği, yarışseverlerin akın ettiği, korakor bir mücedeleye dönüşecek ve Göcek’i hak ettiği dünyanın premium destinationu haline getirecek.

Haberin Devamı