Gazete Vatan Logo

Başörtüsü İslam'ın ön şartı değil

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer'in türbanın kamusal alandaki kullanımına ilişkin sözlerini önemsediğini söyledi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer'in türbanın kamusal alandaki kullanımına ilişkin sözlerini önemsediğini söyledi. NTV'nin sorularını yanıtlayan Ali Bardakoğlu, Sezer'in "Bireyin inanç ve ibadet yaşamına, kamu düzenini korumak amacıyla sınırlamalar konulabilir" sözlerine şöyle yorum getirdi: "Bir kimsenin Müslüman olması için başını örtmesi Müslümanlığa girişin ön
şartı değildir. Başını örten-örtmeyen, namazını kılan-kılmayan, içki içen-içmeyen herkes yeter ki 'Ben Müslümanım' desin Müslüman olarak görülmüş saygı görmüştür. Din siyasallaşmamalı ve siyasette dine müdahil olmamalı". Bardakoğlu "Hukukçular, siyaset bilimcileri onu tartışırlar. Din adamları kendi açısından konuya açıklık getirir. Toplum olarak bu konuları konuşa konuşa uzlaşmaya varılabilir" diye konuştu.

Tek tip hutbe dönemi yakında sona eriyor
"Kadın Gözüyle Hz. Peygamber" konulu panel öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bardakoğlu tek tip cuma hutbesini kaldıracaklarını söyledi. Diyanet İşleri Başkanı konuyla ilgili şöyle konuştu: "İl Müftülüklerinde birer komisyon belirleyeceğiz. Bu komisyonlar haftanın hutbesini belirleyecek. Dönemlere göre hutbe belirlenecek. Örneğin töre cinayetinin yoğun olarak işlendiği bir bölgede töre cinayeti ile ilgili hutbe koyacağız".

'Peygamberimiz toplu ibadetten yanaydı'
Panelde söz alan Yazar Hidayet Şefkatli, kadınlı-erkekli toplu ibadetin Islama aykırı olmadığını söyledi. Şefkatli şöyle konuştu: "Peygamberimiz toplu ibadetlerde kadınların da yer almasını isterdi. Ancak onun ölümünden sonra, bu dönem sona erdi. Müslüman kadınlar olarak özgüvenli davranmalıyız. Yorumlar üzerine tercih yapılabilir. Bu konudaki ifade ve düşünce özgürlüğü hiçbir şekilde kapatılmamalı. Bizler, hazreti peygamberimizin sahip olduğu kadınların, sahip oldukları özgüvene sahip olmak zorundayız. Sevdiğimiz için köle olmamalıyız. Bu islamın bir gereği değildir. Güçlü kadınlar, zaten güçlü erkekleri yaratırlar."

Haberin Devamı