Gazete Vatan Logo

Mehmet Şimşek'ten CNN TÜRK canlı yayınında flaş açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı.

Mehmet Şimşek'ten CNN TÜRK canlı yayınında flaş açıklamalar

Şimşek'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

KUR DÜŞECEK Mİ? NEDEN YÜKSELİYOR?: Bu son dalga küresel bir dalga. Lira'nın nispeten, başka para birimlerine oranla, dirençli kaldığı bir süreç. Faiz artışından önce, Türkiye'ye özgü para politikasının enflasyon karşısında yeterince güçlü bir duruş sergilemediğinden dolayı bir endişe vardı. O endişe çok hızlı bir şekilde fiyatlanıyordu. O kısmen Türkiye kaynaklıydı ama biz onu çözdük. Türk lirası küresel dalgalanmaya dirençli. Türk lirası eski kırılganlıkta değil.

MESELE KONJEKTÜR MESELESİ: İktidar olan parti bir vaatte bulunursa genelde onu yapar. Mesele konjektür meselesi. Bardak yarı dolu görünüyordu. Bu son küresel gelişmelerle birlikte acaba gelişmekte olan ülkelerin bardağı kırılır mı diye bakılıyordu. Gelir vergisi reform tartışması biz seçim arifesindeyken Meclis'e gitti. 2014'te seçim. 2015'te iki seçim. 2016'ta hain darbe girişimi... Gerek iç siyasi gelişmeler, gerek Orta Doğu'daki kaos, yanıbaşımızdaki devlet boşluğu... Bunların hepsi ister istemez odak noktasını enerjinizi alıyor. Mesele bu tür konuların yapılabilir normal bir ortama geçişle ilgili.

Haberin Devamı

24 HAZİRAN SEÇİMİ: 16 yıldır o kadar çok şey yapıldı ki. Yol haritamız seçim sonrasında net. Ama güncellenecek.

"ÇOK GÜÇLÜ BİR TOPARLANMA VAR": 2016'ya göre petrol fiyatları neredeyse ikiye katlandı. 40 dolardan 80 dolara geldi. Bu da birçok ülkenin bütçesini, ekonomisini, harcama kabiliyetini, yatırım yapma kabiliyetini olumlu etkiliyor. Bundan da Türk firmaları, Türkiye'nin turizmi nemalanacak. 2014'te biz zirveyi bulduk. 2015'teki terör eylemleri, 2016'daki hain darbe girişimi ile turizm büyük bir darbe yedi. 2017'te 3'te 1 düzeyinde çok güçlü bir toparlanma var. Bu sene de buna ilave yüzde 28 civarında bir artış olacak. Bu sayı anlamında bütün dönemlerin rekorunu kıracağız demek.

BU GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİ: Enflasyon zirveyi bulup aşağıya düşecek. Türkiye'de en tartışmalı konu adalet. Yargı sürecinin kalitesi, yargı sürecinin hızlı olması. Son iki yılda çok temel 3-4 reform yaptık. istinaf mahkemeleri devreye girdi. Bu gerçekten çok önemli.

Haberin Devamı

Ayrıntılar birazdan...