Gazete Vatan Logo

Başbakan Yardımcısı CHP'nin Cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olacağını belirterek, "Benim kanaatim Kılıçdaroğlu, adalet mitingi değil, bir adaylık mitingi yaptı. Adalet yürüyüşü değil, adaylık devşirme yürüyüşü yaptı" dedi.

Başbakan Yardımcısı CHP'nin Cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Bozdağ, TRT Genel Müdürlüğünde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bozdağ, "2019'da Sayın Kılıçdaroğlu değil de Sayın İlhan Kesici’nin aday olacağı konuşuluyor." sözleri üzerime, şunları kaydetti:
"Benim kanaatim Kılıçdaroğlu kendi aday olacak. Adalet yürüyüşüne bakarsanız, psikolojiyi siz benden iyi biliyorsunuz. Konuşmalarına baktığımız zaman 'Ben planladım, ben yaptım, ben yürüdüm' diyor. Sürekli 'ben, ben' konuşuyor. Vatandaşlarımıza hitap ederken de 'ben’i öne çıkarıyor. CHP'den ayrı bir Kılıçdaroğlu figürü ortaya çıkarılıyor. CHP'ye antipatisi olan vatandaşlar oraya oy vermeyebilir ama Kılıçdaroğlu'nu oradan soyutladığınızda ayrı. Arkadaki rakamları büyük göstererek orada bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Kurultay falan da yapacaklar, başka şeylerle beraber.
Benim kanaatim kendisi 2019'da adaylık için zemin hazırlıyor. Bu mitingi de adaylığının ilk ilan adımıdır. Orada muhafazakar kesime, başka kesimlere mesaj veriyor. 'Ben sizin hepinizin hamisi olacağım' diyor. Adalet mitingi değil kesinlikle adaylık mitingiydi. O adaylık mitingi, çok açık yani. Şimdi diyelim seçime gidiyoruz 2019’da. Siz iktidara talip olmazsanız milleti size niye oy versin? Partinin genel başkanı aday olmazsa 'ben iktidar istemiyorum' demektir. O zaman sen iktidar olmak istemiyorsan ben sana niye oy vereceğim, niye senin peşinden gideceğim? İktidara talip olmayan bir parti genel başkanı siyaset yapabilir mi? Siz partinin liderisiniz, sıradan biri değilsiniz. 'Ya biz kazanamayız, kaybederiz, ortak bir aday bulalım'. Ortak aday buldunuz, sonuç ortada. Biraz farklı düşünen çevreler olabilir ama iktidara talip olmayan bir partinin parlamentoda temsili de bugünkü gibi olmaz."
"Kılıçdaroğlu yüzde 49'u çantada keklik görüyor"
Hayır oylarının, Kılıçdaroğlu'nun halktaki karşılığını ortaya koyan bir gösterge olmadığına dikkati çeken Bozdağ, "Şimdi bu yüzde 49'u hep kendisine yazıyor ya. Nasıl yazıyor? Bunun içinde CHP'nin oyu kaç? Yüzde 25-26 diyelim. HDP’nin oyu da belli. İkisini topladığınızda diyelim ki yüzde 37-38. Cumhurbaşkanı seçilmek için 50+1 lazım. Kimden alacak bu oyu? AK Parti'li veya MHP'lilerden alacak. Kaldı ki HDP'den aldığı oyun aynısını cumhurbaşkanı seçiminden alacağının garantisi de yok. CHP'den de az da olsa farklı tercihler yapan seçmenler olabilir. Şimdi bu matematik üzerinden gittiğinde, yarın cumhurbaşkanı seçimi söz konusu olduğunda AK Parti içinde sistem değişikliğine karşı olduğu için 'hayır' diyen seçmenler veya MHP içinde sistem karşıtlığı nedeniyle veya başka saiklerle hayır diyen seçmenler, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun yarıştığı bir seçimde Erdoğan mı diyecek, Kılıçdaroğlu mu diyecek? Herkes yazıyor bunu. Sayın Kılıçdaroğlu da bu yüzde 49'u çantada keklik görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin siyasi istikrarı artık kalıcı hale gelmiştir"
Bozdağ, "2019'da Türkiye ve partiniz açısından kritik seçimler olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, metal yorgunluğundan şikayetçi. Nasıl bir süreç görüyorsunuz. 2019, partiniz ve Türkiye açısından ne vadediyor?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Şimdi tabii 2019 CHP açısından bir umudu gösteriyor. Almanlara söylediğine göre, '2019’da devireceğiz’ diyor. Öyle bir taahhütte bulunuyor. Oyları Türk vatandaşları verecek, onlar kimi iktidar edeceğini, etmeyeceğini en iyi bilenlerdir. Bugüne kadar aziz milletimiz bunun gereğini yaptı. AK Parti ve hükümetimiz yenilik ve değişime büyük önem veriyor. 16 Nisan halk oylamasından sonra sonra Türkiye'de yeni bir süreç, dönem başlamıştır. Hükümet sistemi değişmiştir. Hükümet sisteminin değişimi Türkiye için çok büyük kapılar açacaktır. Türkiye'nin siyasi istikrarı artık kalıcı hale gelmiştir. Türkiye'de siyaset üzerinden istikrarsızlık senaryosu çizenler bunu başaramayacaktır. Sandık sürekli istikrarı ve ortak aklı iktidar yapacaktır. Bu açıdan Türkiye'mizin 2019'dan sonrası bugünkünden daha iyi olacaktır."
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, AK Parti'de 16 Nisan halk oylamasından sonra genel başkanın değiştiğini, genel başkan vekilliğinin ihdas edildiğini, partinin yetkili kurullarında ve kabinede değişiklikler olduğunu, teşkilatlarda da değişim yaşandığını dile getirdi.
"2019 Türkiye için milat olacaktır"
AK Parti'nin belde, ilçe ve il kongrelerinin de tamamlanmasıyla yenilenmenin sağlanacağını vurgulayan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AK Parti ve hükümetimiz kendini yenileyerek 2019 sürecine doğru yol almaktadır. Bu değişimlerin çok büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum. Arkasından belediye seçimleri gelecek. Bu belediye seçimlerinde çok önemli sonuçlar ortaya çıkacak. Belediye seçimleri 2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminin de bir işaret fişeği, göstergesi olacaktır. Resmi bir anket gibi sonuçlar ortaya çıkacaktır. Belediye seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 100 aynı kefeye koymak doğru değildir ama sağlıklı değerlendirme yapmamıza imkan verecek bir veri ortaya koyacaktır. 2019, Türkiye'nin yeni hükümet sistemi ile yeni döneme başladığı yıl olacaktır, bir milat olacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibi çok uğraşıyor, aynı uğraşı biz 10 Ağustos 2014'te gördük. AK Parti karşıtlarının tamamını bir araya getiren bir projeyi hayata geçirdiler, aldıkları oy ortada. 16 Nisan halk oylamasında da benzer bir süreci yaşadık. Esasında 2014'te Selahattin Demirtaş'ın bağımsız adaylığını o cephenin içine koyduğunuzda ortaya çıkan oyla 2017 halk oylamasında ortaya çıkan 'evet' ve 'hayır' oylarına baktığınızda, cumhurbaşkanlığı seçiminde ortaya çıkan sonuca baktığınızda, milletimizin Cumhurbaşkanımıza verdiği desteğin, yaptığı duanın azalmadığını çok net bir şekilde görüyoruz."
Bozdağ, 2014, 1 Kasım ve 16 Nisan sonuçlarında alınan oyların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halktaki karşılığını ölçen resmi veriler olduğunu aktardı.

Haberin Devamı