Gazete Vatan Logo

Başarılarınızı ancak pes etmezseniz görebilirsiniz

Milli tekvandocu İrem Yaman, Akdeniz Oyunları’nda altın madalya ile göğsümüzü kabarttı. 23 yaşındaki şampiyon hedefini ve kariyer hikayesini anlattı.

Başarılarınızı ancak pes etmezseniz görebilirsiniz

Sana ‘altın avcısı’ diyorlar. 22 yaşında bu kadar çok başarı kazanmanın formülü nedir?

İnatçılığım ve hayal ettiğim şeyi geç elde etmiş olmanın verdiği açlık. Benim ilk günden beri hayalim uluslararası bir turnuvada altın madalya kazanmaktı. Ve o madalya tam 10 yıl sonra geldi. İstediğim şeyi elde edemedikçe öyle bir hırslandım ki, ilk madalyadan sonra neredeyse gittiğim her yarışmadan altın madalya ile döner oldum. Madalyasız geçen 10 senenin intikamını alıyorum, ben kürsüdeyken başka bir ülkenin milli marşının okunmasına izin vermiyorum. Hayatımın en büyük dersidir bu; çok istediğiniz bir şey bir türlü gerçekleşmiyorsa ya henüz zamanı gelmemiştir, ya da daha iyisi olacağı içindir. Ve gelecekte sizi neyin beklediğini ancak pes etmezseniz görebilirsiniz. Hep söylüyorum bunu ama gerçekten kariyerim en iyi anlatan cümle bu.

Delirdiğim günler oldu

Hiç mi isyan ettiğin, pes etme noktasına geldiğin olmadı?
Evet inatçıyım ve hırslıyım, ama her insan gibi ben de defalarca isyan ettim, defalarca da pes etme noktasında geldim. Düşünsenize, yılın her günü, günde en az iki antrenman yapıyorsunuz, yediğinize, içtiğinize, uyku saatinize, özel hayatınıza, psikolojinize her şeyinize dikkat etmeniz gerekiyor. Aşırı disiplinli, planlı, programlı bir hayat yaşıyorsunuz. O yaşlarda etrafınıza bakıyorsunuz, arkadaşlarınızdan çok farklı bir hayatınız olduğunu görüyorsunuz. Dünyanın bütün yükü sizin omuzlarınızdaymış, hayat bir tek size zormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Üstüne üstlük o kadar emeğe altın madalya da bir türlü gelmiyor. İsyan etmeyi bırak, delirdiğim günler oldu. İşte o noktada, ailemin desteği çok kıymetliydi. Annemin benimle ilgili hayallerini gerçekleştirmek, babamın emeklerinin karşılığını verebilmek beni hayallerime giden yolda tuttu. Pes etmeyişimin mükafatını da aldım.
Maç anı en özgür hissettiğim yer
Kendini en özgür hissettiğin yer neresi?
Morgan Freeman’ın Esaretin Bedeli diye bir filmi var, bilirsiniz. O filmde çok sevdiğim bir replik vardır. Korkun seni mahkum eder, umudun ise özgür bırakır. Rakibim ne kadar güçlü olursa olsun, ben hiç bir maçıma kaybetme korkusu ile çıkmam. Hep altın kazanma umudu ile çıkarım. O nedenle de kendimi en özgür hissettiğim yer maç anı.
Kadınlar daha disiplinli
Tekvando erkek sporu olarak bilinir ama kadınlar son yıllarda çok daha başarılı. Kadının fendi erkeği yendi diyebilir miyiz?
Sporda başarının cinsiyette bağımsız olduğunu düşünüyorum. Tekvando disiplinin çok ön planda olduğu bir branş. Öyle ki, hırs ve disiplin birleştiğinde yeteneğin bile ile önüne geçiyor. Belki kadınlar karşı cinse göre biraz daha disiplinli olduğu için böyle bir adım öne geçmiş olabilirler ama kadının fendi erkeği yendi ağır bir itham olur.
Dövüş sporuna kadın sporcuların ne gibi dokunuşları oluyor? Mesela maçlarda makyaj yapıyor musun?
Hayır. Değil maçlarda, normal hayatımda bile daha yeni ve çok az makyaj yapmaya başladım. Kadının dokunuşu diye bir şey tanımlayamam. Korumaları giyip, kaskları taktıktan sonra kadın erkek gözle görülür bir fark kalmıyor ki zaten.
İrem Yaman, sosyal hayatında da turnuvalardaki gibi sert midir? Normalde nasıl birisin?
Biraz. Doğrularımı, düşüncelerimi ve hislerimi ifade etme özgürlüğümün olduğu bir ailede büyüdüm. Haksızlığa, adaletsizliğe, kendini bilmezliğe tahammülüm yok. Bunları dile getirmekten de pek çekinmem. Belki bu nedenle belki biraz sert bir insan olarak tanımlanıyor olabilirim. Duygularımı belli etmeyi pek sevmem, sadece çok yakın olduğum insanların yanında tam anlamıyla rahat ederim.
Maç sırasında nasıl taktikler geliştirirsin? Saldıran taraf mısın yoksa savunmada mısın?
Maçlar çok kısa, o nedenle de bazen hızlı başlayıp baştan puan almak ve korumak, bazen de hücum etmek yerine savunmada kalıp karşınızdaki hata yapmaya zorlamak daha akıllıca bir taktik oluyor. Ben cesur rakipleri daha çok seviyorum ama artık kimse benimle eskisi kadar açık dövüşmüyor. Maçlara favori olarak çıktığım için, rakiplerim sürekli savunmada bekliyor.
Hemcinslerim için tavsiyem, kendi güçlerinin farkında olsunlar ve sporun her branşını yapabileceklerini akıllarından çıkarmasınlar. Sporda başarı cinsiyetten bağımsızdır. Başarı; bunu ne kadar istediğinize ve bu uğurda ne kadar fedakarlık yapmaya hazır olduğunuzla alakalıdır. Profesyonel sporcu olmak için yetenek, tutku ve özveri kadar ailenin desteği ile de yakından alakalı.

Haberin Devamı