Çevreci teknolojiler

Doğal kaynakların azalması ve çevrenin kirlenmesi tüm insanlığın büyük sıkıntısı.

Haberin Devamı

Teknoloji firmaları da bu konuda artık daha duyarlı ve geleceğe yönelik çevreci teknoloji fikirlerini şimdiden piyasaya çıkarmaya başladılar.

İşte bu teknolojilerden bazıları.

İsveçli myFC firmasının piyasaya çıkardığı ve yakıt hücre teknolojisini kullanan ilk ticari ürünü olan PowerTrekk USB ara yüzü ile içindeki PowerPukk adı verilen hidrojen pilini kullanarak bir çorba kaşığı suyu enerjiye çeviriyor. PowerTrekk paketlerinde iki adet PowerPukk bulunuyor ve istenildiğinde ekstra olarak satılıyor. Bu sayede mobil cihazınızın pili zarar görmeden uzun süre doğada şarj edebiliyorsunuz.

Ecofont
Ekofont yazılımı harfler içinde boşluk oluşturan teknolojisi sayesinde toner kullanımında yüzde 25 tasarruf sağlıyor ve çevreye salınan karbonu azaltıyor. Yazılımın harflerin içinde oluşturduğu daire şeklindeki boşluklar, harflerin dış çerçevelerini bozmadığı için fark edilmiyor.

Yazılımı kullanırken mevcut sistem fontlarınızı değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz ve tüm yazıcı modelleriyle kullanabiliyorsunuz. 2010 yılında European Environmental Design Award’u da kazanan ecofont, şimdiden Türkiye’deki büyük şirketlerde kullanılmaya başlandı.

Prepeat Yazıcı
Japon teknoloji firması Sanwa Newtec’in geliştirdiği yazıcı mürekkep ve kâğıt kullanmıyor. Kendisine özel termal baskı yöntemiyle A4 kâğıt boyutundaki tekrar kullanılabilir pet plastik filmlerin üzerine baskı yapabiliyor. Bu pet plastik filmler Prepeat yazıcı tarafından 1000 defa silinerek yeniden kullanılabiliyor. Termal teknolojisi ile yüksek hızda baskı yapabilen Prepeat yazıcı plastik filmleri sayesinde kaliteli baskı da yapabiliyor. Prepeat yazıcı sunduğu ekonomik fonksiyonların ötesinde kâğıt ve mürekkep kullanmayarak çevreciliğiyle yazıcı teknolojilerine yeni bir boyut getirecek gibi gözüküyor.

Voltaic Solar Çanta
15 Watt solar panelleriyle 20 Volt üretebilen notebook çantası 1 saat güneşin altında kaldığında içindeki bilgisayarı 45 dakika kullanılabilecek kadar, cep telefonu veya küçük elektronik cihazları aküleri tamamen dolana kadar şarj ediyor. Suya, darbeye dayanıklı ve hafif olan bu çanta içinde her türlü elektronik cihaza uygun adaptörler ve güneş olmadığında da şarj yapılabilmesini sağlayacak güneş enerjisini depolayan pili bulunuyor. En fazla 17 inc notebook ile kullanabileceğiniz bu çevreci çantanın üretiminde geri dönüşüm uygulanan plastik soda şişelerinin kullanıldığını da belirtmek isterim.

DİĞER YENİ YAZILAR