Game Changer Steve Jobs!

Jobs’un Apple için önemi...

Haberin Devamı

Pankreas kanseri olan ve 2009’da karaciğer nakli yapılan Apple’ın CEO’su Steve Jobs’un sağlık nedeniyle görevine ara vermesi şirketi kaygılandırıyor. Bu kaygılarını anlamak için geçmişe yolculuk yapıp Jobs’un Apple için önemini kavramak gerekiyor.

1955 doğumlu Jobs kendisini üniversiteye yollamaya söz veren bir aileye evlatlık verildi, öz annesinin tek şartı buydu. 17 yaşına geldiğinde söz verildiği gibi üniversiteye başladı. Ama bir süre sonra üniversitenin, ailesinin hayatı boyunca yaptığı maddi birikimlerin eriyip gitmesine değecek kadar önemli olmadığını düşündü. Okulu mezun olmadan bıraktı ve 19 yaşında çalışmaya başladı. Ailesinin garajında ortağı Steve Wozniak ile Apple şirketini kurup Apple I bilgisayarı piyasaya çıkardıklarında sadece 21 yaşındaydı. İşte Jobs’un Apple ile bağı delikanlılık çağında başladı. Apple I’i piyasaya sürdükten bir yıl sonra Apple II’yi piyasaya çıkarttılar. Apple II ev bilgisayarı sektöründe en çok tanınan ve başarılı bilgisayar oldu ve milyonlarca adet sattı.

Mouse’u ilk o başlattı

1980 yılında Apple halka açıldı. Şirketin genişlemesini profesyonelce yönetebilmesi için o dönem Pepsi-Cola’nın CEO’su olan John Scully ile anlaştı. Hatta Scully’e “Ömür boyu şekerli su mu satacaksın?” diyerek ikna ettiği söylenir. Jobs Scully’yi Apple’ın başına geçirdi. Apple yükselişine devam ederken 1984 yılında kişisel bilgisayar sektöründe çığır açan mouse ve grafik arayüzünü kullanan ilk bilgisayar olan Macintosh’u piyasaya sürdüler. Macintosh Amerika’da bir cins elmaya verilen isimdi. Bu sırada Jobs 30 yaşına basmıştı ve Apple 4 bin çalışanı olan 2 milyar dolarlık büyük bir şirket haline gelmişti. Jobs başarılarının ardından zirveye yerleşmişti ama hayatımın odak noktası diye hitap ettiği şirketi Apple’dan 30 yaşını doldurmadan kovuldu. Kovulmasının sebebi ise Sculley ile olan görüş ayrılıklarının yarattığı kavga ve bu kavgada diğer hissedarların Sculley’i tutmasıydı.

İkinci kez döndü ve yine başardı

Apple ile Jobs’un yolları ayrılmıştı. Bu ayrılık sonrasında Jobs Next Computer şirketini ve Pixar animasyon stüdyosunu kurdu. Pixar’ın dünyanın ilk bilgisayar animasyon filmi “Toy Story”nin yanı sıra ”A Bug’s Life”, “Toy Story 2”, “Monsters Inc.”, “Finding Nemo” ve “Cars” gibi popüler animasyon filmlerinin de yaratıcısı olduğunu hatırlatırım. Apple ise PowerBook isimli taşınabilir bilgisayarı piyasaya sürerek yakaladığı başarının ardından, dijital kamera, portatif CD çalar, video konsol gibi ürünler yarattı ama hepsinde de başarısız oldu. Apple’ın ileri teknoloji ürünleri rakiplerine göre pahalı kaldığından pazar payı ve hisseleri gittikçe düştü. Tam 12 yıl sonra 1997’de Apple, Jobs’u geri getirebilmek için hatırı sayılır bir miktar olan, yaklaşık 400 milyon dolar ödeyerek Next Computer şirketini satın aldı.

Dizayn ve kalite öncelikli

Jobs çok sevdiği ve kurucusu olduğu Apple’a sonunda kavuştu ve 1 yıl sonra Next Computer’ın teknolojisini de kullanarak geliştirdiği iMac modelini piyasaya çıkardı. iMac ilk beş ay içerisinde 800 bin adet satış rakamına ulaşarak rekor kırdı. IMac ile başlayan sıra dışı tasarım ve kalite politikasını benimseyen Apple’ın, art arda ürettiği ürünler yok satmaya başladı. iPod bugüne kadar 297 milyon, iPhone 74 milyon ve sadece 1 yıldır satılan iPad ise 10 milyon satış rakamını yakaladı. Jobs’un ikinci CEO’luğu döneminde yükselişe devam eden Apple sadece teknoloji üretmekle kalmadı. Oyunun kurallarını da değiştirdi. Örneği mouse kullanımını ilk kez Apple yaygınlaştırdığı gibi son modellerinde de bu kez mouse’un yerini el kullanmına bıraktı.
Steve Jobs, Apple’ın sadece CEO’su değil kurucusu ve kurtarıcısıydı. Aynı zamanda dünya teknolojisine yön veren bir “Game Changer...”

DİĞER YENİ YAZILAR