Gazete Vatan Logo

Barclays ve ABN birleşti Türkiye’nin 8 katı büyüklüğünde banka doğdu

İngiltere’nin en büyük bankası Barclays, Hollanda’nın bir numarası ABN Amro’yu 91 milyar dolara satın almak için anlaştı.

Yeni banka 3.25 trilyon $ varlığıyla Türkiye’nin yıllık milli gelirinin tam 8 katı büyüklüğüne ulaşacak ve dünya liginde açık ara bir numara olacak


Dünya bankacılık tarihinin en büyük satın alması için anlaşma sağlandı. İngiliz bankacılık devi Barclays, Hollandalı rakibi ABN Amro’yu 67 milyar euro (91.2 milyar dolar) ödeyerek satın alacağını açıkladı. Bir ay süren görüşmelerin ardından yapılan anlaşmayla toplam varlıkları 3.25 trilyon doları aşan dünyanın en büyük bankası ortaya çıkacak. Türk ekonomisinin 2006 yılındaki gayri safi milli hasılasının 8 katı kadar varlığa sahip bankanın büyüklüğü, Türkiye’deki bankacılık sektörünün de 9 katını bulacak.

47 milyon müşterisi var

Tarihin en büyük banka satın almasıyla ilgili her iki bankadan yapılan açıklamada, yeni bankanın Barclays adı altında çalışmalarını sürdüreceği belirtilirken, CEO’luğa halen Barclays’de bu görevi yürüten Bob Diamond ile John Varley’in seçildiği vurgulandı. ABN’nin Yönetim Kurulu Başkanı Arthur Martinez de birleşmeden sonra aynı görevi sürdürecek. İngiliz bankası, ABN’yi satın alırken, bu bankanın ABD’de sahip olduğu LaSalle bankasını Banc of Amerika’ya satmayı da kararlaştırdı. Banc of America, LaSalle için 21 milyar dolar ödeyecek. Birleşmenin ardından 52 ülkede 47 milyon müşteriye hizmet verecek yeni bankanın çalışan sayısı da 217 bine ulaşacak. Ancak birleşmenin ardından toplam personel sayısında 23 bin 600 kişilik bir kesintiye gidilebileceği vurgulanıyor.

Öte yandan Barclays’in ABN Amro’yu satın almasının ardından Hollandalı bankanın Amsterdam Borsası’ndaki hisse senedi fiyatlarında yüzde 1.8’e yakın yükseliş yaşandı. Böylece ABN’nin hisselerinde Barclays’in ilk teklifini açıkladığı 16 Mart’tan bu yana yaşanan yükseliş yüzde 33’e ulaştı.

Aktif toplamı açısından dünyanın en büyük bankası olan yeni banka, piyasa değeri sıralamasında ise aynı başarıyı gösteremedi. Birleşmenin ardından ortaya çıkacak Barclays Bank, 190 milyar dolarlık piyasa değeriyle Avrupa’da HSBC’nin ardından ikinci sırada yer alacak. Dünya sıralamasında ise 5’incilik koltuğuna oturacak.

İskoçlar’ın ABN ısrarı

Bu arada ABN ve Barclays arasındaki anlaşmaya rağmen Hollandalı bankanın diğer talipleri de ısrarlarını sürdürüyor. İskoç Royal Bank of Scotland’ın ABN için yeni bir teklif getirebileceği belirtildi.


91 milyar ödedi, ‘rüya birleşme’ dedi


Yeni bankanın CEO’luk görevini de yürütecek John Varley (solda), dün ABN Amro CEO’su Rijkman Graonink ile düzenlediği basın toplantısında “2008’den önce birleşmeyi tamamlamayı hedefliyoruz. ABN Amro’nun Asya piyasasındaki üstünlüğü

ile Barclays’in gelişmiş ülkelerdeki yaygınlığı bir araya geldiğinde hayal gibi bir birleşme ortaya çıkacak. Kapasite ve ürün genişliği ile coğrafi pazar paylarını da birleştirdiğimizde bu rüya birleşmenin boyutlarını daha belirgin görülecek” dedi.

ABN Amro’yu Hollanda Kralı kurmuştu


Barclays’İn 91 milyar dolarlık teklifini kabul eden Hollanda’nın en büyük bankası ABN Amro’nun kökeni Kraliyet Ailesi’ne dayanıyor. Hollanda Kralı 1. William tarafından 1824 yılında kurulan banka, bugün 4 bin 500 şubesi ile 53 ülkede faaliyet gösteriyor. 10 bin çalışanı bulunan kuruluş özellikle Asya ülkelerinde önemli bir pazar payına sahip.

Toplam 3 bin 600 şubesiyle 50 ülkede faaliyet gösteren Barclays ise İngiliz ve dünya bankacılık tarihi açısından önemli kilometre taşlarından birini oluşturuyor. 1690 yılında kurulan ve 41 yıl önce İngiltere’nin ilk kredi kartını veren banka bugün ülkede 9.8 milyon, Ada dışında ise 6.4 milyon olmak üzere toplam 16.2 milyon kart müşterisine sahip.

Yeni banka futbolun da efendisi oluyor

BİrleŞmeyle dünyanın en büyük bankasını oluşturmaya hazırlanan Barclays ve ABN Amro aynı zamanda spor ve özellikle de futbola yaptıkları yatırımlarla tanınıyorlar. ABN Amro uzun süredir Hollanda’nın en ünlü futbol takımı Ajax’ın ana sponsoru konumunda bulunuyor. Barclays ise Chelsea, Manchester United ve Liverpool gibi futbol devlerinin top koşturduğu İngiltere Premier Ligi’ne sponsor olarak milyonlarca dolar harcıyor.






Haberin Devamı