Gazete Vatan Logo

Banliyönün şampiyon çocukları

Fransa kadrosundaki 15 Afrikalı futbolcuyla Dünya Kupası’nda zafere yürüdü... Paris ve Lyon’un fakir banliyölerinde büyüyen bu göçmen çocuklar, aşırı sağcı Marine Le Pen’in yüzde 34 oy aldığı bir ortamda ülkelerinin gururu oldu.

Banliyönün şampiyon çocukları

Paul Pogba - Gine

Köklerini hiç unutmadı

Pogba, Gine kökenli. “Köklerimi hiç unutmadım” diyor ama doğduğu ülkenin formasını giymekten gurur duyduğunu söylüyor. 1993 doğumlu Pogba, Afrikalı müslüman bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailenin ikiz bebekleri doğduklarında fakirlikle boğuştukları Afrika’dan Fransa’ya göç ettiler. Fransa’daki yeni hayatlarında umut 15 Mart 1993 günü dünyaya gelen Paul oldu. Yürümeye başlamasıyla topun peşinden ayrılmayan Paul’un o yıllarda Roissy en Brie’de futbol oynayabileceği tek bir kulüp vardı, o da hayallerine uzanmak için tek yol olan US Roissy. Pogba da futbola 6 yaşındayken burada başladı. Gine göçmeni olan Pogba’nın babası, topları çocukları için bir kaya kadar sert olacak şekilde şişirirmiş. Sebebiyse, çocuklarının şut yeteneğini geliştirebileceğine dair inancı. Şimdi Pogba futboldaki başarısı kadar yaptığı hip hop müzikte de oldukça başarılı. Şarkıları ise emek, sömürü ve fakirlik üzerine..

N’Golo Kante - Mali

20 yıl öncesine kadar çöp topluyordu

Haberin Devamı

Kante, Mali’den ayrılan ailesiyle birlikte Rueil Malmaison’da büyüdü. Çocukluğu, çöp toplayıcısı olan babasına yardım etmekle geçti. Kilometrelerce yürüyerek Paris sokaklarını temizleyen Kante, Fransa, 1998’de Dünya Kupası’nı kazandığında da aynı işi yapıyordu. Şu anki teknik direktörü Deschamps, Dünya Kupası’nı kaldırdığı anda Kante ise ailesiyle sokaklarda mücadele ediyordu. 11 yaşında babasını kaybetti. Kısa boyu nedeniyle futbolcu olamayacağını düşünen ancak hayalinden de vazgeçmeyen yıldız futbolcu, liseden sonra ne olur ne olmaz diye muhasebe dersleri aldı. Daha sonra Caen ona güvendi, yükselişi başladı.

Kylian Mbappe - Kamerun

Primlerini hayır kurumlarına bağışladı

Kylian Mbappe, Dünya Kupası’ndaki performansı ile de parladı. 19 yaşındaki yıldız Kamerun ve Cezayir kökenli. Çocukluğunda, Paris’inin gettolarından Bondy banliyösünün, polis devriyelerinin eksik olmadığı beton caddelerinde top koşturmuş. Mbappe hala ailesiyle birlikte yaşıyor, en pahalı ikinci transfer olmasına rağmen ihtişamlı bir hayata ihtiyaç duymayan Kylian şampiyoluk primi dahil Fransa Milli Takımı’ndan kazandığı tüm parayı hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

RÜZGARIN OĞLU

Mbappe, Arjantin maçında kazandırdığı penaltı öncesinde 38 kilometre hıza ulaştı. Jamaikalı Usain Bolt 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 100 metre rekorunu kırarken ortalama 37.58 km hız yapmıştı.

Blaise Matuidi Angola

Mültecilere yardım ediyor

Babası ve annesi Angola göçmeni. Hiç bitmeyen enerjisi nedeniyle ona “maraton yarışcısı” diyorlar. Matuidi’nin babası Faria yoksullukla savaştığı ülkesinden kaçak yollardan Fransa’ya gelmiş ve daha sonra vatandaş olmuş. Üç kardeşi olan Matuidi de, Paris’in banliyösü Fontenay’da büyümüş. Paris’in en belalı mahallelerinden olan Fontenay’da çocukların hayata tutunacakları yegane şey futbol olduğu için Matuidi de kardeşleriyle meşin yuvarlağa sarılmış. Bugün Matuidi milyon eurolara hükmeden bir futbol dahisi. Yetiştiği banliyödeki okullara ve çocuklara da sürekli yardım eden bir iyilik meleği..

Haberin Devamı

Presnel Kimpembe - Kongo

Ev kiralarını zor ödüyorlardı

1995’te Paris yakınlarındaki Beaumont-sur-Oise’de doğdu. Kongolu babası ve Haitili annenin dört çocuğundan biri. Bugün yıllık 5 milyon dolar kazanan Fransız defans zorlu bir çocukluk geçirdi. 10 yaşında ailesinin yönlendirmesiyle futbola başladı, babası işçi annesi ise ev hanımıydı. Bazı aylar ev kiralarını zor ödüyor, sosyal yardımlarla ayakta duruyorlardı. Kimpembe futbolda geç başlasa da ailesinin geleceğini kurtarmak için çok çalıştı ve başardı. Bugün Fransızların en sevdiği futbolculardan biri, renkli sosyal hayatı ve başarıları ona geçmişinin unutturmadı. Yetiştiği banliyödeki amatör futbol kulüplerine maddi destek sağlıyor ve afro-Fransız genç futbolcu adaylarının elinden tutuyor.

Varoşların zaferi...

Fransız oyuncuların yarısı, Paris veya Lyon’daki fakir banliyölerden çıkmış oyuncular. Kylian Mbappe ve Fransa orta sahasının tamamını oluşturan Paul Pogba, N’Golo Kante ve Blaise Matuidi, Paris kökenliler. Öte yandan, Samuel Umtiti ve genelde yedekten oyuna giren Nabil Fekir ve Corentin Tolisso ise Lyon bölgesinde yetişmişler. Bu Dünya Kupası da gösterdi ki; özellikle Paris’in merkeze uzak kalan bölgeleri dünya futbolunun en önemli yetenek havuzu konumunda.

Haberin Devamı