Gazete Vatan Logo

Bankalar bizi ‘FİZ’leyecek

FİZ sisteminde bankacılar, aradıkları müşteri müsait değilse bile en az 30 saniye konuşmak zorundalar. Telefonda tutulan müşteriye, mevduat hesabı, kredi kartı gibi almadığı hizmetler pazarlanıyor...

Bankalar bizi ‘FİZ’leyecek

Bankacılık sektörü dijital dünyanın bütün olanaklarından yararlanmaya ve çalışma hayatındaki yerinin bir rekabet unsuru olarak öne çıkmasında yarış halinde. Bu rekabetin gideceği her şimdiden bilinmese de sektörde uygulanan yeni iş yapma yöntemleri geleceğe yönelik ciddi ip uçları veriyor.

İşte son örnek bunlardan biri.

Sektörün önde gelen büyük sermayeli bankalarından biri çalışanlarına müşteri hedeflerini tutturmaları için 3 saniyelik bir FİZ programı uygulaması getirdi. FİZ programının açılımı Finansal İş Zekası.

Bu program kapsamında her personele hedef yüklenmesi yapılıyor. Banka çalışanları normal rutin hedefinin yanı sıra, telefonla pazarlamaya yönlendiriliyor.

Burada hedef bankaya gelmeyen müşteriye ürün satmak. FİZ sistemi temel olarak şöyle çalışıyor:

30 saniye kuralı

Sistem banka personelinin portföyünde bulunan müşterilerden otomatikman 25 kişiyi belirliyor. Belirlemede bankada eksik ürünü bulunan müşteriler hedef alınıyor. Kredi kartı olup, mevduatı olmayan, mevduatı olup kredili mevduat hesabı olmayan veya sigortası olmayan müşterileri sistemden tespit edilerek personele hedef müşteri olarak iletiliyor.

Haberin Devamı

Personel bu hedef 25 müşterinin en az 10’u aramak zorunda.

Bunu yaparken bankanın sistemi FİZ’in bir parçası olan telefondan arama yapması gerekiyor.

Bankacı müşteriyi aradığı anda FİZ programı kayda başlıyor. Aynı zamanda süre işliyor. Banka arama ve pazarlama hedefinin tutması için telefon konuşmasının en az 30 saniye sürmesini istiyor. FİZ sistemi aynı zamanda 30 saniyenin gerçekleşip gerçekleşmediğini de kontrol ediyor. Bankacı müşteriyi aradı ve 29 saniyede müşteri telefonu kapatırsa o hedef gerçekleşmiş sayılmıyor.

‘Telefonda müşteriyi 30 saniye oyala...’

Bankacı FİZ’den onay alabilmek için müşteriyle yaptığı konuşma süresini en az 30 saniyeye tamamlamak zorunda. Aramaların yoğunlaşmasından bıkan müşteri, telefonu açmıyor ya da açınca istemiyorum diyip kapatıyorsa banka personeli başarısız kabul ediliyor.

Bu kapatmayı önlemek için bankacı kendince tedbirler alıp müşteriyi konuşturmaya çalışıyor. Çünkü bankacı öncelikle aradığını FİZ’e yani Finansal İş zekası programına ispat etmek zorunda. Müşteriyi 30 saniye telefonda tutarak FİZ hedefini tutturmak zorunda olan çalışanların başvurduğu bazı yöntemler var. Onlardan bir kaç örnek ise şunlar:

Haberin Devamı

Eğer müşteri öğretmen ise konuşma uzatılarak, nerede öğretmen olduğu, ismen tanıdık geldiği, babasının veya annesinin öğretmeni olabileceği soruluyor.

FİZ listesindeki müşteri kendisi banka çalışanını ararsa, personel telefonu açmıyor, çünkü FİZ’e göre kendisinin bu müşteriyi araması ve 30 saniye konuşması gerekiyor.

Aranan müşteri konuşmayı kısa kesip kapatmak niyetindeyse kendisine sesinin tam gelmediği mümkünse biraz beklemesi gerektiği ifade edilerek telefon sessizce masada bekletilerek 30 saniyenin bitiminden önce sessizliğe alınıyor.

Bireysel ürün pazarlaması

Bankacılar müşterilerini 30 saniye telefonda tutmayı başarırlarsa, konuşma şöyle genelde devam ediyor:

“Size kredi kartı verelim. İhtiyaç kredisi faizlerimiz çok uygun, kullanır mısınız? Otomatik fatura ödemelerinizi alayım, başka bankada paranız varsa getirin, biz size daha iyi faiz oranı veririz...” (Milliyet)

Haberin Devamı