Gazete Vatan Logo

Balkanlarda bir cennet Karadağ

Bahar yaklaşırken, Balkanlarda tatil planlarınız içine almanızı önereceğim büyülü bir ülke var: Karadağ...

Balkanlarda bir cennet Karadağ

Balkanlar, doğası ve plajlarının yanı sıra on iki ülkeyi kapsayan kültürel bir zenginliğin üstünde bulunuşuyla da bugün en gözde coğrafyalardan biri. Tarihi bir yarımada. Bahar yaklaşırken, bu bölgeden tatil planlarınız içine almanızı önereceğim bir yer var: Karadağ, diğer adı ile Montenegro. Bahar ve yaz aylarında hem rahatça gezebilmeniz hem de muhteşem kumsallarında deniz keyfini yaşamanız için bir cennet önerisi. Başkent Podgorica’da gezmenizi önereceğim yerler kentin en eski bölgesi Stara Varos’ta. Petrovic Sarayı ve müzesi görülmesi gereken tarihî yerler arasında. Bu bölgede binaların geneline Osmanlı mimarisi hâkim. Kafeler ve sokak araları fotoğrafçıların gözde mekanları. Doğal güzellikleri keşfetmek için İşkodra Gölü ve çevresindeki ulusal parkı da ziyaret edebilirsiniz. Ben metropoller yerine doğayı, tarihi ve sakinliği tercih eden biri olarak zamanımı daha çok Kotor, Budva ve Zabljak kentlerine ayırdım.

Vize istemiyor

Direkt uçuşlarla Karadağ’a gitmek mümkün. Türklerin vizesiz girebildikleri ülkeler arasında. Bu nedenle Hırvatistan’ın Dubrovnik kentine giden birçok turist bir günlüğüne bile olsa bu ülkeyi ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

Kotor’da tarih ve doğa sizi çağırıyor

Kotor’un denizi mükemmel. Kent, Kotor Körfezi’nin Kotor-Risan Koyu’nda kurulmuş ve limanı da oldukça popüler. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen yatlar burada demirliyor. Eski şehir bölgesinde, 4.5 kilometreyi bulan şehrin duvarları bazı yerlerde iki metre bazı yerlerde ise on beş metre yüksekliği bulabiliyor. Kotor yürünerek birkaç saat içinde gezilebiliyor. Kendi adıma şehrin sokaklarında yürümenin ve küçük meydanlardaki kafelerde oturup, tarihin içinde olmanın keyfini çıkardığımı söylemeliyim.

Plajları ve gece hayatı ile ünlü Budva

Budva ise Karadağ’ın turizm merkezi olarak kabul ediliyor. 2500 senelik geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu biliniyor. Burada da son model yatların demirlediği güzel bir yat limanı var. Stari Gradi ve kalesiyle son derece turistik ve hoş bir şehir. On yedi sahili, plajları ve gece hayatı ile ün salmış Budva’ya Karadağ’ın Miami’si de deniyor.

Haberin Devamı

Dağ ve doğa sporlarının adresi Zabljak

Podgorica’dan yaklaşık iki saat süren Zabljak, Karadağ’ın dağ ve doğa sporları merkezidir. Küçük bir dağ kasabasını andıran şehrin dik çatılı, ahşap dağ evleri; yemyeşil tabiatı; buzul gölleri; nehirleri; kanyonu; parkıyla Zabljak mutlaka görmenizi tavsiye edeceğim bir yer. Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan ve UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Tara Nehri Kanyonu, doğa karşısında kendinizi fazlasıyla küçük ve önemsiz hissedeceğiniz bir yer.