Gazete Vatan Logo

Bakan Koca'dan koronavirüs açıklaması: Ülkeye almıyoruz!

Bakan Koca, "Virüsün görüldüğü iki kentteki vatandaşlarımızı getirdik. İranlı kimseyi almıyoruz bu süreçte. Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez." dedi.

Bakan Koca'dan koronavirüs açıklaması: Ülkeye almıyoruz!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Kum'da yaşayan Türkleri getirmekle ilgili özel bir yaklaşım. Uçakta mesela Çin'den Vuhan dışından gelebileceklerle ilgili özel prosedür uyguluyoruz. Fakat Kum ve Meşet'ten gelenleri içeri almama gayretinde olduk. Cuma gününden itibaren Kum ve Meşet bağlantılı olanları karantinaya aldık. 23 kişiyi hastalık belirtisi olduğu için sınırlarımıza almadık Türk vatandaşları değil İranlılar için.
Riski minimalize etmek için karantinaya ya da gözleme almamız gerektiğine karar verdik. Uçağı niye Ankara'ya çevirdik. Daha önce geçmişte hastane hazırdı, İstanbul'da hazır olan hastaneler var. Daha önce de personelin deneyiminin varlığı Ankara'yı daha uygun gördük, başka sebebi yok.
Dün itibariyle koronavirüs Çin dışında 33 ülkede görüldü.
İran'da salgın ciddi şekilde yayılmış durumda. Kontrollü olmak zorundayız. Şu dakikaya kadar bütün çabamız enfeksiyonun kaynağı Çin. Yeni kaynaklar oluşuyor. Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı.
Yapılması gereken hazırlıklar neyse yaptık. Virüs Türkiye'ye girmez diyemeyiz ama merkezlerimiz oluşturuldu, bütün hazırlıklarımız var.
DSÖ acil durum ilan etmeden önce tedbirlere başladı.
Acil durum ilanından 2 hafta önce tedbir aldık. Çin ve İran'dan gelen herkesi 14 gün gözlem altına alıyoruz.
Gözlem ev ortamında da olabilir, takip ediyoruz.Şüphe duyduklarımızı sınırlarımızdan almadık.
Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor. Dün geceden itibaren tamamen yasak kondu, hiç kimse sınırdan alınmadı. Sınır bölgesinde sahra hastaneleri oluşturuldu. Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgede tutmak, ülke içine almamak yeni yaklaşımımız
Tam olarak nereden kaynaklandığı bilinmiyor. Biz virüsün ülkeye girişini önlemeye çabasındayız. Dünkü uçak olayı bir hassasiyetin sonucu. Vatandaşlarımız rahat olsun, bütün tedbirleri alma konusunda hassasız. Kum ve Meşhed teması olanları almadık.
Dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşımızı asla yalnız bırakmayız.
Şehir hastanemizde 48 odamız hazır bekletiliyor. Yolcularda şu ana kadar koronavirüs tespit edilmedi. Her hasta için risk analizi yapılıyor. Ülkeye girişini ne kadar geciktirebilirsek o kadar iyi. Bir hastanın tedavisiyle ilgili her türlü altyapı hazır. Vatandaşlarımızdan şuna dikkat etmelerini rica ediyorum. Bu enfeksiyon aynı grip gibi bulaşıyor. Bu süreçte kişisel hijyen ve el yıkamak çok önemli. Kalabalık ortamlara girilmemesi önemli.
Herkesin maske kullanmasına gerek yok ama gribi olan, soğuk algınlığı belirti ve bulguları olanlar bulaştırmamak üzere maske kullanmalı. Vaka olursa da her türlü tedbirimizi aldık. Sınırdan içeri girmemesi için gayret içindeyiz. Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran'da ciddi bir salgın var. Sınırdan geçen 8 kişiyi gözleme aldık.
(Koronavirüs vakalarının gizlendiği iddiası)
DSÖ'den bir şeyi gizleyebilir misiniz? Gizlediğinizde bir daha dünyada bir yeriniz olabilir mi? Hangi vicdanla koronavirüs hastasını saklayabiliriz?
Her hasta için risk analizi yapılıyor. Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, DSÖ'de ve bizim Bilim Kurulu'nda bir kanaat söz konusu.
33 ülkede görüldü, Türkiye'de yok, olmaması için gayret içindeyiz. Vatandaşımız panik havası içinde olmasın."
Son dakika | Bakan Kocadan karantina altındaki 142 kişi ile ilgili açıklama
(Uçuşların durdurulması)
Üçüncü bir ülkeyle ilgili karar alınmadı.
Dünyada koronavirüse yönelik spesifik, bulunmuş bir antiviral ilaç henüz yok.
(Hac ziyareti)
Önümüzdeki haftalarda salgının seyrine göre Bilim Kurulu'nun önerisi olabilir, onu da kamuoyuyla paylaşırız.
(Şu yenirse bu virüsü kolay atlatırsınız veya bulaşmaz) gibi bir yaklaşımın doğru olmadığını söylemek istiyorum."

Haberin Devamı