Gazete Vatan Logo

Bakan’dan 3 vaat

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme, enflasyon ve işsizlikle ilgili iddialı hedefler açıkladı.

Bakan’dan 3 vaat

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte sürpriz büyümeye imza atacağını söyledi. Bakan Zeybekci, “Üçüncü çeyrekte 2016’daki eksi büyümenin de baz etkisiyle yüzde 7’nin oldukça üzerinde bir büyüme, yüzde 7.5 belki biraz daha geçebiliriz. 2017’de yüzde 6’yı konuşan bir büyüme olabilir” diye konuştu.

TV’de ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Zeybekci, enflasyon ve işsizlikte tek hanelere geri dönüleceğinin mesajını verdi. Ekonomi Bakanı, “Bu yıl yüzde 6 ve üzerinde büyüme ortalamasına giderken, faizleri, enflasyonu yükseltmeden bunu yapabileceğimizi göstereceğiz. Yıl sonuna doğru enflasyonda da tek haneye gelmek hedefimiz” diye konuştu.

Yabancılar revize ediyor

Zeybekci, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği, hükümetimizin ilave istihdama verdiği destekler... Diğer taraftan da ekonomimizdeki bütün beklentileri, yurt dışındaki kuruluşların Türkiye ile ilgili beklentilerini yukarıya doğru pozitif yönde revize ettirmeyi zorlayan gelişmeler yaşıyoruz. Yüzde 6’lık büyümeleri Türkiye artık söz ediyor. Bunların olduğu ortamda işsizlik yüzde 10.2’ye düştü. Haziran’da tek haneye düşmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Faizlerdeki düşüşü Merkez hızlandırır

Faizlerin yüksek olmasından yakınan Nihat Zeybekci, şu noktaların altını çizdi: “Enflasyonla ilgili olumlu sonuçlar, tek hanede kalıcı hale gelmemiz, istihdamla ilgili olumlu sonuçlar almamız ve ikinci çeyrek büyümesinde de cesaret veren bir sonuç çıktığında Türkiye’de faizin önce fiili olarak piyasada, pazarlarda kendiliğinden aşağı gelmeye başladığını göreceğiz. Bu yönlenmeyi hızlandırmak da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (TCMB) düşecek. Mevcut faiz seviyeleri yatırımları destekleyen bir faiz oranı değil.”
Yumurta krizi Türkiye’ye fırsat
Bakan Nihat Zeybekci, “Avrupa’daki yumurta krizi Türkiye için bir fırsat. Türkiye’de yumurta ve tavuk etinde ihracat ve satışla ilgili bir sıkıntı yok” açıklamasını yaptı.
Otomotivde müjde yakın
Nihat Zeybekci, otomotivde iki markanın en önemli üretim üslerinden biri haline gelmek hedefinde olduklarını belirterek, “Sonbaharda güzel haberler olacaktır. Biri geniş bir ticari modelini burada yapacak, dünyada merkezi haline getirecek. Bir tanesi de binek araçlarda” diye konuştu.
Booking turizm için kazanç olur
BOOKING.COM’LA ilgili olarak Nihat Zeybekci, “Görüşme talepleri var görüşeceğiz. Booking, Türk turizmi için kazanç olur” dedi.

Haberin Devamı