Spora başlamadan önce sık sorulan sorular

Sporda doğru bilinen soruların cevaplarını güncelleyelim istedim. Size yol gösterici daha güncel bilgilerle cevaplanmış en çok sorulan soruları derledim...

Performans için kahvaltı yapın

Sabah antrenmanından önce kahvaltı etmeli miyim?

Eğer kardiyovasküler rahatsızlık riskini düşürmek istiyorsanız, tip 2 diyabetiniz varsa ya da sadece kilo vermek istiyorsanız egzersizin bir saati geçmeyecekse aç karnına spor yapmanızın hiçbir sakıncası yok. Diğer taraftan tip 1 diyabetiniz varsa hipoglisemi riskinizi düşürmek için ya da spordaki performansınızı geliştirmek istiyorsanız mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Tercih sizin.

Partneriniz gelişiminize katkı sağlar

Antrenmanı yalnız yapmak mı iyidir?

Oxford Kürek takımıyla yapılan bir çalışmada grup olarak antrenman yapanların tek başına antrenman yapanlara oranla acıya dayanma eşiklerinin fazla olduğunu belirtilmiş. Grup çalışmasındaki etkileşimin doğal endorfin olarak hissedildiğini bu sebeple acıya daha dayanabilir hale geldiği söylenmiş. Durum böyle olunca sizi motive edeceğini düşündüğünüz bir partner gelişiminize katkıda bulunacaktır.

Haberin Devamı

Esnetme kas katılığını azaltır

Esnetme ısınmamın bir parçası olmalı mı?

Birçok insan bunun gerekli olduğunu düşünür ancak yapılan çalışmalarda; ısınma esnasında yapılan esnetmenin herhangi bir sakatlanma riskini azaltmadığı gösterilmiştir. Hatta patlayıcı güç gerektiren ya da ani yön değişimleri gerektiren sporlarda (örneğin futbol) performansa olumsuz etkisi olabilir de. Esnetme kas katılığını azaltır. Düzenli yapılan esnetme çalışmaları esnekliği artırır, fakat bu daha çok cimnastikçiler için önemlidir, koşucular için değil.

Özgür koşular

Nerede koşalım? Dışarıda mı içeride mi?

Fitness salonu sevenler koşu bandını tercih ederken, özgür ruhlular açık havayı seçer. Kimileri açık havada yapılan koşularda rüzgardan dolayı daha çok enerji harcandığını savunur. Sürekli koşu bandında aynı hareketin tekrarlanması da sakatlanma riski taşır.

Dışarıda yapılan koşular psikolojik olarak kişinin kendisini iyi hissetmesine, enerji artışına sebep olur.

Haberin Devamı

Yoga kaslarınızı güçlendirir

Yoga gerçekten egzersiz midir?

Trend olan yoğun kalp atışı gerektiren sporlar olunca yoganın işe yararlılığı sorgulanır oldu. Çünkü düşük kalp atışı ile yapılır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki yoga düşük kan basıncı sağlarken, kalp hastalıkları riskini düşürücü etkisi bulunuyor. Fazla kilolu orta yaşlı kişilerle haftada dört gün yoga yapan bireylerin 10 yıllık sürede 2,5 kilo verdiği yoga yapmayanların ise ortalama 6 kilo aldığı belirtilmiş.

Haftada 150 dakika idman

Ne kadar süre interval antrenmanı yapmalıyız?

Özellikle yoğun çalışma özel hayat programı olanların tercih ettiği bu antrenman biçimi için haftada en az 150 dakikalık çalışmaya ihtiyacınız var. Haftada bir yapılan 30 dakikalık antrenman pek bir işe yaramayacaktır.

Vücudum egzersize cevap vermiyor mu?

Zaman zaman bende kendi antrenmanlarım için aynı şeyi düşünüyorum. Ama antrenmana cevap verememenin hiçbir özrü yoktur. Haftada 3 kere 40 dakika bisiklete binmeye vücudunuz tepki vermiyorsa haftada 5 kere 40 dakika yapmayı deneyin. Vücudunuzun cevap vermemesi imkansızdır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR