Robotlar savaşıyor!

Bu hafta savaşçı robotlar yapıp, yine kendi yapacağımız bir arenada karşılaştırıp, turnuva düzenleyeceğiz.

Fırçamızın üzerine motorumuzu silikon tabancası ile sağlam bir şekilde yapıştıralım. Fırçanın dengeli durabilmesi için pil kutumuzu motorun uzağına fırçanın ağırlık merkezi ortada kalacak şekilde yapıştıralım. Alacağınız fırçaya göre motoru üste, pil kutusunu aşağıya yapıştırabilirsiniz.

Önemli olan pil kutusunun tellerinin motorun uçlarına bağlanabilmesi ve fırçanın dengeli olmasıdır. Şimdi tellerimizi motorun uçlarına bağlayalım. Silikon yapıştırıcı çubuktan keseceğiniz bir parçayı Resim 1’deki gibi motorumuzun miline takalım. Burada dikkat edeceğimiz nokta motorun miline takacağımız ağırlığın (yani silikon çubuğun) tam ortalanmamasıdır. Çünkü amacımız motor çalıştığında kuvvetli bir titreşim oluşması. Titreşim sayesinde hareket eden robotlara vibrobot denir. Şimdi pillerimizi yerine takıp robotumuzu düz bir zemine koyarak deneme yapalım. Elimizle fırçanın kıllarını bir yöne doğru hafifçe eğersek robotumuzun daha düz gitmesini sağlayabiliriz. Süt kutusunu kesip tersini çevirerek robotumuza yapıştırıp, Resim 2’deki gibi metal havası verebiliriz. Siz bir robot, arkadaşınız bir robot yaparsa karşılıklı olarak robotlarınızı savaştırabilirsiniz. Daha çok arkadaş bir araya gelip turnuva düzenleyebilirsiniz. Arenamızı yapmak için kolimizin yan duvarlarını 20 cm yükseklikte keselim. Kolimizin tabanını düz bir karton ile kaplayalım ki robotlarımız kolinin ek yerlerine takılıp düşmesinler. Arzu ederseniz Resim 3’deki gibi arenanın içini boyayıp daha gerçekçi bir hale getirebilirsiniz. Yarışma için çalışır haldeki robotlar iki ucundan arenamıza bırakılır, hareketsiz kalan robotun sahibi karşılaşmayı kaybeder. Vibrobotlarımızı ortalarına ağır bir şey (büyük bir cıvata veya somun gibi) yapıştırarak daha oturaklı hale getirebilir, 9 voltluk bir pil kullanarak daha hızlı yapabiliriz. Motorun ucuna taktığımız çubuğun boyutu da etkili olacaktır.

Haberin Devamı

İyi olan kazansın.

Robotlar savaşıyor

Bilim atölyesinde yer alan projelerin kısa filmlerini @bb_bilimatolyesi Instagram hesabımızdan izleyebilirsiniz. Yaptığınız robotların ve arenanın fotoğraflarını ve filmlerini Instagram’dan paylaşırken bizi (@bb_bilimatolyesi) etiketlemeyi unutmayın ki yaptıklarınızı biz de görelim ve hesabımızdan paylaşalım.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Küçük boy tahta fırçası ya da tırnak fırçası
Bir adet küçük doğru akım motoru
Bir adet 3 voltluk pil kutusu
İki adet kalem pil
Bir metre kadar montaj teli
1 litrelik boş süt kutusu
Büyük bir koli.

DİĞER YENİ YAZILAR