Kurşun kalem ucundan mikrofon yapalım

Bu hafta kolay bulunan malzemelerle bir mikrofon yapacağız. Öncelikle malzemelerimizi temin edip, aşağıdaki yönergeleri uygulayarak oyunumuzu yapmaya başlayalım.

Malzeme listesi

- 10 cm x 20 cm ebadında bir tahta - 15 santimetre yumuşak montaj teli - Bir adet boş kibrit kutusu

- Bir adet 9 voltluk pil ve soketi - Bir adet ucuz kulaklık - Bir adet 0.5 ya da 0.7 mm kalem ucu - Bir adet 2 mm kalem ucu - 5-10 metre 0.75 çiftli kablo - 4 adet krokodil kabloadet ufak çivi

Haydi yapmaya başlayalım

Öncelikle 2 milimetrelik kalem ucumuzun (mekanik kalemlerin içi olarak büyük kırtasiyelerde satılır. Eğer bulamazsanız normal bir kurşun kalemi anne ya da babanızın yardımı ile maket bıçağı kullanarak ikiye ayırıp çıkaracağınız ucu kullanabilirsiniz) bir yüzünü bir makasın ağzını veya bıçak kullanarak düzleştirelim (Resim1). Ucu ortasından ikiye kıralım. Boş kibrit kutumuzun çekmece kısmının her iki kısa kenarına 1 cm arayla ikişer delik açalım. Delikler 2 milimetrelik kalem uçlarımızın sıkı olarak geçeceği büyüklükte olmalıdır. Yumuşak montaj telimizin yalıtkanını soyup, içindeki ince tellerden iki tanesini alalım. Kalem uçlarından birini kutudaki delikten geçirip, kutunun içinde kalan kısmına ince telin 5 santimetre kadarını sıkıca sarıp, kalem ucunu diğer delikten geçirelim. İçerde kalan bağlantı telimizi bir kenara doğru itelim. Aynı işlemi diğer kalem ucu için tekrarlayalım. Tahtamızın kısa kenarından 2-3 cm içeriye aynı hizada 3 santimetre arayla çivilerimizi 2 cm dışarıda kalacak şekilde çakalım. Kutumuzdaki telleri çivilere dolayalım. Uçları düzlenmiş tarafları üste gelecek şekilde çevirip, iki ucun üstüne 0.5 milimetrelik ucun bir kısmını kırıp yerleştirelim (Resim2). Böylece mikrofonumuzu yapmış olduk. Şimdi krokodil kablolardan birini bir çiviye, birini diğer çiviye bağlayalım. Krokodil kablolardan birinin diğer ucunu 9 voltluk pilin artı ucuna, ikinci kablonun diğer ucunu çiftli 0.75’lik kablomuzun bir ucuna bağlayalım. 0.75’lik kablomuzun diğer ucunu pilin eksi kutbuna bağlayalım. Çiftli 0.75 kablomuzun öbür uçlarını başka bir odaya götürüp krokodil kabloları kullanarak şekildeki gibi (Resim3) kulaklığımızın uçlarına bağlayalım. Böylece mikrofon, pil ve kulaklıktan oluşan seri bir devre kurmuş olduk. Bir arkadaşımız yaptığımız mikrofona doğru konuşursa, diğer odadaki kulaklıktan onu oldukça net duyabiliriz.

Haberin Devamı

Nasıl çalışıyor?
Yaptığımız mikrofondaki kalem uçları karbondan yapıldığı için belli bir dirence sahip, ince uç diğer iki uca hafifçe temas ettiği için ses dalgaları onu hareket ettirip, devreden geçen akımın sesle orantılı olarak değişmesine sebep oluyor. Akımdaki bu değişim kulaklıkta tekrar ses dalgasına dönerek, kulağımıza ulaşıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR