Titrek el oyunu ile eğlenceye var mısın?

Bu hafta arkadaşlarınızla birlikte oynayıp, eğlenebileceğiniz bir oyun yapacağız. Öncelikle malzemelerimizi temin edip, aşağıdaki yönergeleri uygulayarak oyunumuzu yapmaya başlayalım.

Malzeme listesi

15 cm x 30 cm ebadında bir tahta

1 metre kalın çıplak tel

50 santimetre uzunluğunda yumuşak montaj teli

Bir adet halka şeklinde ağaç vidası (kapalı piton diye sorarak hırdavatçılardan ve yapı marketlerden bulabilirsiniz)

Bir adet bitmiş keçeli kalem

Bir adet 3 voltluk kalem pil kutusu ve 2 adet kalem pil

Biraz tekli montaj teli ve bir adet vızıldak (bazır).

Not:
Vızıldak bulamayanlar, bunun yerine 3 voltluk bir ampul bağlayabilirler. Bu durumda ampul yandığında oyuncu yanmış sayılır.
Haydi yapmaya başlayalım
Tahtanın sol kenarına pil kutumuzu yapıştıralım. Kalın telimizi resimde gördüğümüze benzer şekilde kıvırarak şekil verelim. Telin kıvrımları ne kadar keskin ve sert olursa oyunumuz o kadar zor olacaktır. Telimizin iki ucunu tahtanın uçlarına sabitleyeceğimiz için bu uçları tahta üzerine koyup kalemle işaretleyelim. İşaretlediğimiz yerleri kalın telimizin çapından biraz küçük bir matkap ucu ya da çiviyle yarım santimetre kadar delelim. Keçeli kalemin arka tarafındaki kısmı çıkaralım ve içindeki keçeyi atıp, kalemi yıkayıp kurutalım. Yumuşak telimizin ucunu kalemin içinden geçirip, yalıtkanından sıyıralım ve halka vidamızın düz kısmına bağlayalım. Vidayı kalemin ucuna döndürerek monte edelim. Vızıldağın artı ucuna bağlayacağımız bir teli bükerek pil kutusunun artı kutbundan gelen tele bağlayalım. Bir parça kablo kullanarak vızıldağın eksi ucunu da şekil verdiğimiz telin bir ucuna dolayalım. Telin diğer ucunu pil kutumuzun eksi kutbuna yani siyah tele bağlayalım. Vızıldağı tahtanın ön tarafında ortaya yapıştıralım. Kalın telimizi halka vidamızın deliğinden geçirdikten sonra artık hazırladığımız deliklere yerleştirebiliriz. Bunu yaparken ucuna doladığımız telin de deliğe girerek iyi bir temas sağladığından emin olalım. Şimdi oyunumuzu oynamaya başlayabiliriz. Amacımız sırayla kalemin ucundaki halkayı kalın tele değdirmeden bir uçtan diğerine götürmek. Halkamız kalın tele değdiği zaman devre tamamlanacağı için vızıldak ötecektir. Buna sebep olan oyuncu yanmış olur. Oyuna başlayış ve bitiriş arasındaki zamanı ölçerek de yarışmayı renklendirebiliriz. Eğer birden fazla oyuncu oyunu yanmadan bitirirse, en kısa zamanda bitiren birinci olur. Oyun bitince pil kutusundaki tellerden birini çıkartalım ki pillerimiz boşa tükenmesin.
Vızıldak nedir?
Vızıldak mekanik, elektro-mekanik ya da piezo-elektrik temelli vızıldama veya zil sesine benzer ses çıkaran cihazlardır. Vızıldaklar uçlarına uygulanan bir elektrik sinyali ile ses üretirler. Çoğu vızıldak uçlarına 3-12 volt uygulandığında ses üretmesini sağlayacak elektronik devre içerir. Bu projede kullanacağımız vızıldağın 3 volt ile çalışabilmesi ve uçlarına doğru akım uygulandığında ses vermesi gerekmektedir, yani ses üreteci kendi içinde olanlardan almalıyız. Böyle bir vızıldağı bulunduğunuz şehirdeki veya internetteki elektronik parça satıcılarından satın alabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR