Gazete Vatan Logo

Bağımsızlık hariç her şeyi istediler

İtalya’nın en zengin bölgeleri arasında yer alan kuzeydeki Lombardiya ve Veneto bölgeleri, özerklik talebiyle dün referanduma gitti. Eğitim, sağlık, vergi, havaalanları gibi tüm konularda kontrolü İtalya’dan almayı oyladılar

Bağımsızlık hariç her şeyi istediler

İtalyan anayasasına uygun şekilde, merkezi yönetimden daha fazla özerklik talep etmek amacıyla yapılan referandumlar bağlayıcılığa sahip değil, “danışma” niteliği taşıyor. Ancak referandumdan net bir “evet” kararı çıkması halinde, özerklik talebinin daha meşru hale geleceği ve bölge yönetimlerinin Roma ile müzakerelerde elinin güçleneceği vurgulanıyor. İtalya’daki 20 bölgeden 5’i - Sicilya, Sardinya, Valle D’Aosta, Trentino-Alto Adige/Südtirol, ve Friuli-Venezia Giulia - özerk statüye sahip. Veneto’daki seçmenler, “Veneto’ya, daha fazla özerklik yapısı ve koşullarının verilmesini istiyor musun?” sorusuna yanıt verdiler. Lombardiya’da ise seçmene özetle, “Lombardia Bölgesi’nin, milli birlik çerçevesinde ve anayasaya uygun şekilde, devletten daha fazla özerklik yapısı ve koşullarının verilmesini talep etmek için gerekli girişimleri yapmasını istiyor musunuz?” diye soruldu. İki bölgede referandumun maliyetinin 64 milyon euro olduğunu savunan muhalifler ise bu girişimi bir israf olarak gördüklerini ilan etti.

Haberin Devamı

‘Yetmez ama evet’

özerklik referandumuna ayrılıkçılardan “yetmez” sesleri de yükseliyor. Veneto’nun bağımsızlığı için kampanya yürüten “Plebiscito.eu” grubu, Kuzey Ligi’ni ve Bölge Başkanı Luca Zaia’yı bağımsızlık talebinden geri adım atarak özerkliğe razı geldikleri gerekçesiyle eleştirdi. Grubun basın açıklamasında, “Veneto’nun bağımsızlığına karşı atılan bu adım bir hatadır” denildi ve referandumun ertesi günü, 23 Ekim’den itibaren bağımsızlık kampanyasının yeniden başlatılacağı belirtildi.

Gelirin yüzde 30’u bu bölgelerden

Başkenti Milano olan Lombardiya bölgesi ile başkenti Venedik olan Veneto bölgesinin toplam nüfusu, 15 milyonla tüm İtalya’nın dörtte birine denk geliyor. İtalya’nın 20 bölgesi içinde yer alan Veneto ve Lombardia, özellikle güneydeki daha fakir bölgelerin ekonomik yükünü kendilerinin omuzladığından şikayetçi. Lombardia, milli gelirin yüzde 20’sini, Veneto da yüzde 10’unu karşılıyor. Bu iki bölge, vergi ve yerel kaynakların kullanımı gibi konularda daha fazla otonomi talep ediyor. Lombardiya bölgenin İtalya’ya ödediği vergi ile devletin bu bölge için yaptığı kamu harcamalarının arasındaki farkın yılda 54 milyar euro’ya ulaştığını belirtiyor. Bölge yönetimi özerklikle 27 milyar euro’nun kasada kalacağını savunuyor. Veneto bölgesinde ise bu gelir-gider farkının 18 milyar euro olduğu belirtiliyor. Özerklik talepleri yalnızca vergi ile sınırlı değil. Eğitim, istihdam, bilimsel araştırma, sağlık, çevre politikaları, uluslalarası ilişkiler, göç, sivil liman ve havaalanlarının idaresi gibi çok sayıda konuda daha fazla yetki istiyorlar.

Haberin Devamı