Smart casual ve casual giyinmeyi bilmiyoruz

Birçok iş yerinde çalışanlar artık resmi kıyafet yerine smart casual veya casual yani rahat ve resmi giyiniyor. Peki, bu ne demek? Nasıl giyinmek gerekir en önemlisi net olarak belirtilmeyen bu kavram aslında ne ifade ediyor?

Hayallerinize kavuştunuz, rüyalarınızdaki işi aldınız. Sizi işe alan kişi işe giriş çıkış saatlerinizi, müdürünüzü tanıtırken ofiste giyim tarzının smart casual olduğunu söyledi. Bu bilgi ışığında işe gitmeden önce güzel pantalonlar, polo tişörtler ve renkli üstlerle sandaletleri gardrobunuza eklediniz. Her şey yolunda diye düşünürken ilk gününüzde gördünüz ki doğru tarz bu değilmiş. İşte o anda neden smart casual ne demek diye sormadığınız için bin pişman olursunuz. Smart casual giyinmeyi ne yazık ki bilmiyoruz. İş yeri resmi bir kıyafet zorunluluğu olmadığını söylediğinde bunu yanlış kodluyor ve iş yerine pikniğe gidermiş gibi şort ve terlikle özensiz gitmeyi tarz sanıyoruz. Ancak smart casual ve casual giyim bundan daha fazlası.

İşin ehli olan DarlenePrice (Well Said kitabının yazarı) giyim kuşam konusundaki kuralları bilmenin ve ne demek olduğunu anlamanın önemini şu sözlerle ifade ediyor. ”Giyinmek ne kadar kişisel bir durum olsa da toplum içinde ya da profesyonel nedenlerle iş için seçtiğiniz kıyafetin önemi ayrı. İşverenleriniz şirket standartlarınızı ilk olarak giyiminizle yakalamanızı ister” diyor. 20 yıldır iş dünyasında yaşam koçluğu yapan Price, kariyer yolunu tıkayan birinci engelin insanların yaptığınız işle bağdaştıramadığı giyim tarzı olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Örneğin, smart casual bazı iş yerlerinde farklı manalara gelebiliyor. “Tam anlam değişiklik gösterebilir. Bunu etkileyen faktörler de yer aldığınız endüstri, şirketin büyüklüğü, kültür, işgücünün yaş ortalaması gibi” diyor Price. Birçok iş yerinde artık smart casual kelimesi bussiness casual olarak kullanılıyor. Manası ise yönetici toplantısı kadar ciddi olmasa da profesyonel görünmek ama yine de gayri resmi yani takım elbise ve etek ceketten uzak durmak. Bussiness casual kombininin özelliği genç ve harmonik bir yapısı olması. Koyu renkli pantolon, ona uyumlu bir bluz, ceket belki güzel bir fular ya da bir pantolonla, yakalı bluz ve spor tarz bir ceket kullanabilirsiniz.

Smart casual, kıyafetin teknolojiyle uyumlanması, casual ise şık ve rahat giyinmek demek.

Haberin Devamı

Smart casual ve casual giyinmeyi bilmiyoruz

Giyiminizle terfi alabilirsiniz

Smart casual içerisinde moda anlayışınızı da katabileceğiniz bir olgu. Takılar, kumaş pantolon ve ipek gömlekler, bununla uyan yemek ya da kravatlar, uyumlu deri aksesuarlar, elbise, ayakkabı hatta botlar bunun bir karşılığı. Smart casual aslında terfi almayı bekleyen çalışanlar için her an yükselmeye hazır olmak demek. Eğer şirketinizin bir giyim stili varsa bunu anlamanız büyük önem taşıyor. Aksi takdirde konservatif ve profesyonellerden uzak bir görüntü çizersiniz. Eğer ne yaparsanız yapın anlamadıysanız müdürünüzü gözünüze kestirin ve nasıl giyiniyorsa öyle yapın.

DİĞER YENİ YAZILAR