Taze ve yaşayan meyveleri tüketin

Şeyda Coşkun yaza girerken form tutmak için neler yemek gerektiğini sıralayarak sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat çekiyor.

Kilo, çağımızın en yaygın hastalıklarından biri. Hatta çocuklarda ve gençlerde bu yüzyılda görünen obetize bir çok sağlık problemine yol açıyor. İnsanlar fazla kiloları ile mücadele etmek için maalesef ki her duydukları alternatife saldırıyorlar. Halbuki sağlıklı kilo kaybı yaşamak için uygulanacak diyet programları kişinin yaşı, sağlık durumu hatta kan grubu göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Zayıflamak için benim bugüne kadar hep tercih ettiğim ve çokta memnun olduğum isim Şeyda Coşkun. Ve yaza girmeye hazırlandığımız şu günlerde kendisiyle sizin için konuşmak istedim. Şeyda Coşkun ile onun yeni mutfağında şahane bir sohbet yaptık.

Taze ve yaşayan meyveleri tüketin

Çileği yoğurtla karıştırıp üç öğün tüketin

Şu andan itibaren çok tuzlu ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketmesinler. Tatile gitmeden önceki birkaç gün yediklerine dikkat edebilirler. Mesela bir gün sadece protein tüketip ertesi gün mevsim meyvelerinden tüketebilirler. Yakın zamanda bir kaçamak yapmayı planlayanlar, bu mevsimin meyvesi çileği yoğurtla karıştırıp üç öğün bunu yiyebilir. Bu dönemde sağlıklı ve yaşayan meyveleri tüketmek daha doğru. Besinleri işlem görmemiş, doğal halleriyle tüketmek önemli. Mesela meyvelerin kompostosu ve kurularından ziyade taze hallerini tercih etmek gerekir.

Haberin Devamı

Ödeme yeşil meyve suyu iyi geliyor

Ben ödem konusunda özellikle yeşil meyve sularını öneriyorum. İçine zencefil, salatalık, yeşil elma ve maydanozu katı meyve sıkacağından geçirerek hazırlayabilir. Yeşil meyve suları daha faydalı.

Tatlı yerine meyve tercih edebilirsiniz

Yaz meyvelerinin biraz daha şekerli . Meyve yemenin zaralı olduğu söyleniyor. Bir kere meyve yemek, tiramisu ve sufle yemekten çok daha sağlıklı. Tatlı yerine meyve tercih edilebilir. Ancak birlikte tüketilmemesi gereken meyveler var. Asitli olanlarla asitsiz olanları birbirine karıştırmamak gerekir.

Taze ve yaşayan meyveleri tüketin

Davet öncesi iki yumurta yiyin

Düğün ve davetlerden önce mutlaka protein öneriyorum. Mesela düğüne gitmeden önce sabah ve öğlen birer yumurta ve arada, enerji vermesi için iki dilim ananas yenebilir. Yumurtaya alerjisi olanlar mantar ve evde yapılmış rosebeef yiyebilir. Kırmızı et yiyemeyenler ise fırınlanmış tavuk ve hindi tercih edebilir. Web sitem sayesinde mutfağıma ulaşmak artık eskisi kadar zor olmayacak. Ben bu sistemde herkese uygun menüler yaptım. Mesela üç günden üç kilo verilebilecek bir program var. Kişiye göre bir sistem yapıyorum. Herkes aynı şeyi yapıp kilo verir demiyorum ama sistem kişiye göre ayarlandığında kilo vermeme ihtimali yok. Yaşam tarzı, yaş, kan grubu, vb sistemin oluşturulmasında çok önemli unsurlar.

Haberin Devamı

Hızlı kilo vermek için egzersiz de çok önemli ama bacaklarımız yürümek için tasarlanmış, koşmaya da çok uygun değil. Koşmak vücudun çok yorulmasına sebep olabiliyor, bazı tendonlarda sıkıntılar yaratıyor. Yürümek ise her vücuda uygun. 7’den 70’e herkes yürüyüş yapabilir. Dokuz yıldır bu işi yapıyorum, yürümekten sakatlanan görmedim.

Haberin Devamı

Taze ve yaşayan meyveleri tüketin

Spor öncesi ve sonrası hafif beslenin

Maç gibi sporlar yapılacaksa, haftada en az üç kere yürüyüş veya tempolu joking yaparak vücut ısıtılmalı. Çok yüksek ağırlık kaldırmak ve protein tozu kullanmak da insan vücudunu yıpratıyor ve vücuda oldukça zararlı. Tabi diğer bir dikkat edilmesi gereken konu da hem spor öncesi hem de spor sonrasında oldukça hafif yiyecekler tüketmek.

Zayıflamanın ilacı yürümek

Bu işin anahtarı doğru beslenmek ve doğru yaşamak. Bunun ilacı hiçbir zaman çıkmayacak. Haberlerde birçok örneğini görüyoruz; insanlar televizyonlarda gördükleri zayıflama ilaçlarını kullanıp hastalanıyorlar. Bu işin ilacı yürümek, çok ağır yiyeceklerden uzak durmak ve işlem görmemiş, raf ömrü olmayan gıdalar tüketmek.

Kilo vermek için kolaya kaçmayın

Zayıflamanın kolay yolu yok. Hızlı elde edilen sonuç, insan bedeninde mutlaka bir araz yaratıyor. Gençlere uyarım işin kolayına kaçmamaları. Biraz irade gerektiren, çok uzun sürmeyen ve yaşadığı sürece yapmaktan keyif alacağı bir yolla bu sorunu çözmeleri. Bu problemini obezite noktasına gelmeden, şeker hastası olmadan, tiroid ile ilgili sıkıntı yaşamadan çözmek gerekiyor. Şimdi alırım sonra veririm demek de çok doğru değil, çünkü kilo alıp vermek vücutta belli bir deformasyon yaratıyor. Bu sorunu sağlık sorunu seviyelerine taşımadan, sadece estetik kaygılarla yapmak daha iyi.

Haberin Devamı

Çocuklarınız sebze yesin

Anneler çocuklarını sebzeyle beslemeli. Aksi durumda, çocuklar ileriki zamanlarda sebze yememeye başlıyor. Çocuk tatlıya alıştığında diğerlerini yemiyor. Bir lokma pastadan bir şey olmaz deyip çocuğun damak tadını değiştirmemek gerekiyor.

Sebze şeker isteğini düşürüyor

Çocuklar bir yemeği yemediğinde, anneler hemen çocukların ellerine onların sevdiği karbonhidratlı bir şeyi veriyor. Çocuklar sebze yememiş oldukları için sevemiyor da. Katı gıdaya geçişte, üç gün aralıksız kabak vermiştim. Daha sonra kereviz mevsimi geldi. Onu vermeye başladım. Katı gıdaya geçişte meyveye ağırlık vermek şekere ağırlık vermek demek, sebzeleri tercih etmek çocuğun şeker isteğini düşürüyor.

Taze ve yaşayan meyveleri tüketin

Gıda alırken son kullanma tarihlerine bakın ve koklayın

Öncelikle ürünlerin ne zaman tezgaha girdiğine dikkat etmeliyiz. Yumurta, süt ve yoğurdun son kullanma tarihlerine bakmalıyız. Tavuk konusunda yolma ve organik olanları, güvendiğimiz markaları ve Sağlık Bakanlığı onayı olanları tercih etmeliyiz. Meyvenin serti, her zaman, sağlıklı olanıdır. Domatesin de serti, kırmızı ve kokulu olanı tercih edilmeli. Üzerindeki yeşillikleri kokladığınızda, kokusunu almalısınız.

Ananastan hiç vazgeçmeyin

Muz; şekerli olması, potasyum ve magnezyum içeriği nedeniyle diyet programlarını desteklemek için sıklıkla tercih ediliyor. Benim tercihim kırmızı meyvelerden yana: frambuaz, çilek, böğürtlen, yaban mersinini çok severim. Ananas zaten vazgeçilmezim; hatta onunla anılıyorum diyebilirim. Yazları bolca şeftali de tüketirim.

DİĞER YENİ YAZILAR