İstanbul’da yapmaman gereken 101 şey No: 2

Lütfen ama lütfen her kavga ettiğiniz insana sen benim kim olduğumu biliyor musun demekten vazgeçin... Bu alzheimerlı gibi yani kim olduğunu unutmuş gibi iki de birde sen benim kim olduğumu biliyor musun diye çemkirmek artık çok demode... Ayyyy kimsen kimsin! Kim olduğunu unuttuysan da karakola veya nüfus idaresine başvur.... Siz Avrupa’nın herhangi bir memleketinde bu soruyu sorsanız gerçi bunun diğer lisanlarda karşılığı da yok ama diyelim ki sorma gafletinde bulundunuz, sizi deli diye tımarhaneye tıkarlar... Neyse bırakın şu kimlik görgüsüzlüğünü...

Yeni kent kahramanları

Her metropol insanın bir kahramana ihtiyacı vardır. Hele ki mevsimlerden baharsa, mutlaka, en az üç beş tane! Fikirleriyle içinizi açsın, ürettikleriyle evinize baharı getirsin. Kahvesinden bisikletine, bitkisinden genç işi sanatına, buyurun, özellikle bu bahar o çok ihtiyacınız olacak ilham dozlarına ve onların yetenekli yaratıcılarına.

Fem Güçlütürk / labofem

Kişisel tarihimin mevsimlik değil ömürlük kahramanı olmasıyla, şu an bu köşede yer alması arasındaki kolerasyon sıfırdır. Kanıt niyetine, gururla, avucunuza şu adresi iliştiririm: www.labofem.com. Şimdilik sadece online dükkan kıvamındaki labofem, bir tür bitki laboratuarı. Bitkiyi tanıyor, tartıyor, ölçüyor, biçiyor ve ruhuna/kimliğine uygun bulduğu saksıyla (kimi zaman Kopenhag’lardan taşınmış bir kap, kimi zaman bit pazarının derinliklerinden çıkarılmış bir çaydanlık) çiftleştiriyor. Yanına da ‘Ona iyi bakın’ de öyle teferruatlı bilgiler iliştiriyor ki, insanın oğlunu evlendirirken gelinine o kadar vermez.

Haberin Devamı

Kaan Bergsen / Petra Co.

Bıyığıyla, rafine stiliyle, derin kahve bilgisiyle gerçek bir 2014 model İstanbul beyefendisi. New York’taki, Londra’daki hipster dostların tüm kahve dükkanlarını süzmüş, elemiş, işin tekniğini öğrenmiş ve İstanbullulara gerçek kahve içirmeyi kendine görev edinmiş. Dükkanı Petra, Gayrettepe Selenium Panoroma’nın alt katındaki Muse İstanbul’un içinde. şimdi kahve çekirdeğine, yemek ve kahve eşleşmesine dair atölyeler, dersler hazırlığında.

Haberin Devamı

Kokusu çıkar yakında.

Gary Singer Jr. / AFA

Amacı sanata ‘gerilmeden’ yaklaşmanızı sağlamak. Bunu da taze oluşumu AFA üzerinden yapma derdinde. AFA, varolan sanat ‘alışverişi’ sistemine, sanatçıları belirli normlarda sınırlamaya karşı çıkan bir yapı. Klasik sanatçı ve sanat algısını yıkmak için, desteklediği genç sanatçıları gergin galeri açılışlarına maruz bırakmadan, kendi gibi görmeyi sağlıyor. Her ay düzenlediği sergileri, partilerle, farklı konseptlerde sunuyor.

Yiğit Kuyulu / Atelier Altair Telian

İstanbul’da parmakla gösterilecek o isim! Galata’daki atölyesinden çıkan bisikletler zaman makinesinden fırlamış, bazen de Londra’da yolunu şaşırmış buralara düşmüş gibi. Kişiye özel tasarladığı bisikletler, insana iki teker üzerinde olmanın verdiği çocuksuluğu, özgürlüğü hatırlatıyor. Kuyulu, sedye kısmına kondurulmuş ince bir motif ya da direksiyonu bağlanmış ufacık bir ip gibi küçük şeyleri bir araya geliyor, siz de evladiyelik bisikletinizle tanışmış oluyorsunuz.

Haberin Devamı

A Vintage View Dergisi

ABD’de Women’s Weekly, dergicilik külliyatına da vintage kültürüne de yenilik katıyor. ‘A Vintage View’ adıyla yeniden basmaya karar vermişler. Editörlerin dikkatine!

DİĞER YENİ YAZILAR