Canınız sıkıldığında yemeğe değil spora saldırın

Şeyda Coşkun en umutsuz vakaları bile zayıflatıyor ve sağlıklı yaşama yönlendiriyor. Şeyda ve Tuğba Coşkun kardeşlerden kışın aldığımız kilolardan kurtulma tüyolarını aldık.

Malum kışın kilolar bol kazaklar, mantolar ve kalın giysilerle çok güzel kamufle ediliyor. Ama yaz gelirken herkesi bir düşüncedir alıyor. Isınan havalarla birlikte ak koyun kara koyun belli oluyor. Ben yıllar önce Şeyda Çoskunla tanışmış ve bir türlü veremediğim 8 kilomdan kurtulmuş ve hayatımı başka bir forma sokmuştum. Onun öğrettikleri ile bir daha asla kilolu olmadım. Tabii ki ben de azdım mantı yedim, kebap yedim ama ertesi gün hop bir ananas kürü yaptım, aldığımı şak diye verdim. En önemli öğretisi her gün tartılmak oldu... Geçen ay seyahatler, davetler derken birden 5 kilo fazlam oldu ve hemen Şeyda ile Tuğba kardeşlere koştum ve 3 haftada tam 5 kilo verdim.
Tuğbacım seninle grup programlarını konuşmak istiyorum. Üç haftalık grup programlarında neler yapıyorsunuz insanlara?
Bu programlarda sağlıklı beslenmek ve zayıflamak isteyenlere yemesi gerekenleri biz gönderiyoruz. Şeyda’nın yaptığı işin grup programı. Bu kişileri tanıyoruz önce. Yaşamlarında ağırlık olan şeyleri öğreniyor ve o ağırlıkları üzerlerinden atıyoruz.
Bir nevi terapi gibi. Herkes kendini anlatıyor, şekerden şikayetçiyim gibi..
Sen tecrübe ettin bunu. Herkes kendini anlatıyor, uyanır uyanmaz katılımcılar bize kilosunu gönderiyor. Üç hafta boyunca her çarşamba toplanıp motivasyon toplantısı yapıyoruz. Motive oluyor ve disipline sokuyorlar hayatlarını. Onları daha aktif, enerjik ve mutlu olacakları bir sisteme sokuyoruz. O kadar çok hayatın koşuşturmasına kaptırıyoruz ki burada bir saat kendimize vakit ayırmak adeta hayatın zorluklarına dur demek gibi. Herkese çok iyi geliyor kendilerine vakit ayırmak. Bizler “canınız sıkıldığında yemeğe değil, spora sağlıklı yaşama saldırın” öğretisini veriyoruz insanlara. Amacımız sağlıklı bir hayat biçimini yalnızca diyet ya da spor yaparak değil, uyku düzeninden düşünceye kadar çok geniş bir yelpazede insanlara aşılamak.
Üç haftada kendi kilolarının yüzde 10’unu veriyorlar değil mi?
Evet bu ideal olan. Zararlı olan her şeyi mutfağınızdan çıkarıyorsunuz. Daha doğal daha organik gıdalarla beslenmesi için bir paket oluşturuyoruz.
Peki Tuğba sen nasıl yaşıyorsun?
Hayatı öncelikle dengeli yaşıyorum. Yemek yemeyi çok seviyorum. Ama sağlıklı bol proteinli, meyve sebze ağırlıklı besleniyorum. Spor yapıyorum. Haftanın altı günü yürüyorum, üç gün pilates yapıyorum. Ağırlık çalışıyorum haftada bir iki gün. Haftanın ilk günü detoks ve masaj yapıyorum. Sağlıklı yaşamaktan çok keyif alıyorum ama tabii arada sırada cozuttuğum da oluyor.
Sadece diyet yaparak kilo verilmez
Canınız sıkıldığında yemeğe değil spora saldırın
Sağlıklı yaşam davasında herkese önderlik yapıyorsunuz, programının farkı nedir?
Bu bir diyet programı değil, sağlıklı yaşam programı. Hayatı sporla birlikte dinamik ve enerjik bir biçimde yaşama programı. Hayata sağlıklı bakma programı. Herkese feyz verdim şimdi arkamdan geliyorlar. En önemlisi kişilere özel olduklarını hissettirmektir. Yalnızca bedenen değil ruhen de onların tüm ağırlıklarını üzerlerinden almaya çalışırım.
Adın ünlülerin hocası diye çıktı bu nasıl oldu?
Diyetisyen değilim ünlülerin yaşam koçuyum. Programımın yüzde 30’u ünlülerden oluşuyor yüzde 70’i hayatı tez konusu olacak insanlardan. Yürüme engelli bir danışanım vardı, insanlar yürekleriyle de yürür.
Dünyada spor hocaları insanları zayıflatıyor
Ünlü veya ünsüz herkese eşit mi muamele yapıyorsun?
Herkes eşittir. Onlar da zaten farklı muamele görmek istemez. Hiç kimseden kapris mörmedim herkes hayatına sağlıklı yaşamı oturtmak için çaba harcıyor. Benimle çalışmak istikrar ve irade ister. Bu istikrar ve irade olunca karşılığını da görürsün.
Seninle çok uğraşılıyor, neden taktılar sana? Sen doktor olmadığını, diyetisyen olmadığını söylüyorsun.
Dünyanın hiçbir yerinde insanlar sadece diyetisyenle kilo vermiyor, spor hocası ile de çalışıyor ve kilo veriyor. Ben ne doktorum ne de spor hocasıyım. Kilo verdirmek sadece diyetisyenin işi değildir. Dünyaca ünlü birçok spor hocası insanları zayıflatıyor. Türkiye’de bu kabul edilmiyor. Ben asla diyet listesi yazmıyorum, insanları takip ediyorum. Yaptığım iş ortada kimseden gizlim saklım yok. Ben 10 yıldır bu işi yapıyorum ve bu iş dünyada da böyle yapılıyor. Gluteni kimse tanımazken ben kara buğdaydan bahsederdim. Karabuğdaydan bahsetmek için diyetisyen olmak gerekmiyor.
Akşam yemeğini geç yerseniz kahvaltıyı da geç yapın
Yaz geliyor, herkes kışın aldığı kilolardan kurtulma peşinde, ne tavsiye edersin?
Öncelikle mevsimin bize verdiği güzelliklerden, nimetlerden faydalansınlar. Bunlar nedir, birincisi açık hava, mis gibi güneş. Erken uyanıp bir kere tempolu yürüyüşlerini yapsınlar. Doğanın mevsimin bize verdiği yaşayan sebze ve meyvelerden yararlansınlar. Raf ömrü uzun olan yiyecekleri tüketmesinler, bol su içsinler. En azından günün bir saati yoga, pilates gibi insanı hafifletecek egzersizler yapsınlar. Böylece hem yemekten uzaklaşırlar hem de sıkıntılarından. Son olarak da kendi hayatlarında onlara ağırlık veren insanları çıkarsınlar. İnsan detoksu yapsınlar.
Sabah uyandık ne yapalım ne yiyelim?
Ya taze bir mevye ya meyve ile yoğurt ya da yumurta ve yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık gibi) ile güne başlayın. Tabii ekmek yemeden. Sonra protein, yine somonla bir salata yenilebilir ya da levrekle bir salata tüketebilirsiniz. Öğlen balık iyi bir tercih, akşam da yine kırmızı etin yanında bir sebze tüketilebilir... İşte ideal beslenme. En önemlisi yemek işini erken bitirmek. En geç saat 19:30’da akşam yemeğinin çatala değmesi gerekiyor. İdeali 7’de bitirmek tabii. Diyelim ki akşam 21’i buldu yemeğe oturmanız, ona göre sabah da geç kahvaltı yapmalısınız. Vücutta en az 16 saatlik bir açlık yaşaması lazım.
Etle ekmek arasına 8 saat koyun
Canınız sıkıldığında yemeğe değil spora saldırın
Asla birlikte yemeyin dediğiniz ne var?
Karbonhidratla proteini asla birlikte tüketmeyin. Bu çok eskilerden gelen bir öğreti. İbn-i Sina kan gruplarını araştırarak bu bilgiyi sunmuş. Et ile ekmeğin arasına 8 saat koyun diyor. Fransız beslenme uzmanı Montignac etin yanına pirinç vermez. Verirse ekmeğin üstüne marmelat koyduruyor, peynir bile sürdürmüyor.
Hep söylerdin şimdi Dukan geldi söyledi kalori hesabı diye bir şey yok. Dukan doktor mu?
Dukan aslında nörologmuş, bu arada Dukan’ı dinlemeye bir tek ben gitmişim. Türkiye’de beslenme ile ilgilenen bu kadar insan var ben baktım 1 kişi bile gelmedi. Bu bizim acaba kompleksimiz mi?
Sizinle özel çalışanlarınız VIP çalışanlarınız var onun dışında 3 haftalık program var, grup programı var benim yaptığım onun dışında internet paketiniz var oradan ulaşabilirler insanlar değil mi?
Evet. 3 günlük 5 günlük ve 7 günlük programlarımız var.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR