Kendimi güzel bulma derdim yok

Milano Moda Haftası’nda podyuma çıkan ilk ve tek Türk model, 20 yaşındaki Öykü Baştaş, sosyal medyada çok konuşuldu. İnsanların güzellik algısını ise derinden sarstı...

Öykü Baştaş’ı bütün Türkiye Gucci defilesi ile tanıdı ve bu defile büyük bir tartışmaya yol açtı. Klasik güzel olmayan yani 90-60-90 kategorisine uymayan bebek yüzlü olmayan mankenler mi moda olmaya başladı? Klasik güzellerin yerini android tipli modeller mi alacak? Ben bu konuda hem Öykü ile röportaj yaptım hem de uzman fikirleri aldım. Öykü, nasıl bir kızdır? Modellik işi senin için nasıl başladı?
19 yaşındayım. Bilgi Üniversitesi’nde İç Mimarlık okuyorum. 1.5 yıldır modellik yapıyorum. Küçüklüğümden beri uluslararası model olma hayalim vardı. Hiç kimseye söylememiştim. Biraz utangaç bir insandım ve o olamam diye düşünüyordum. Türkiye’den çıkmış uluslararası bir model olmadığından ben de olamam diyordum. Modelliğe nasıl başlanacağını da bilmiyordum. Bir gün Instagram’da IMC diye bir ajans gördüm. Onların orada yaptığı bir hashtag’i fark ettim. Bunu görünce fotoğrafımın altına bu hashtag’i koydum.
Ardından üç farklı ajans bana mesaj atıp, benimle çalışmak istediğini söyledi. Şu an çalıştığım ajansım da beni New York’a çağırdı. Ben de o yaz yanlarına gittim. Orada ajanslarla görüştüm, Ford Models ile sözleşme imzaladım. Dünyanın en iyi beş ajansından biri. Oradayken test çekimleri yaptım. Ardından beni Paris’e gönderdiler. Birkaç çekim için orada bulundum. Türkiye’de de bir ajansa yazıldım.
Gucci, Acne Sudios, MSGM defilelerinde yürüdün. Tasarımcılarla tanıştın mı?
Gucci’nin tasarımcısı tüm modellerle çok yakından ilgilendi. Çok disiplinliler. Defilelerde dünyaca ünlü birçok modelle tanıştım ve hepsi ile arkadaş oldum. Türkiye’de ismi duyulmuş modellerle tanışıp arkadaş olamıyorsun. Orada herkes işini yapmak için orada. Fazla bir şey de yapmıyor.
Okulla modelliği nasıl yürütüyorsun?
Biraz zor tabii. Şu sıralar okula gidiyorum. Çekimleri hafta sonları genellikle tercih ediyorum. Yurt dışı için de hocalarımdan izin alıyorum bazen.
Sana sosyal medyada sence neden bu kadar saldırı oldu?
Çünkü Türkiye’de insanların bakış açıları farklı. Modelsen 90-60-90 ölçülere sahip olmanı bekliyorlar. Hokka burunlu, büyük dudaklı, sarışın ve mavi gözlü olmanızı bekliyorlar. Bu da herkese zorla dayatılmış bir fikir. Ben de ona çok uymadığım için farklı geldi.
Planların neler?
Önümüzdeki ay New York’a gidiyorum çekimlerim olacak. Fashion Week öncesi ajanslarla görüşeceğim. Onun dışında Paris’e de birkaç markanın çekimleri için gideceğim.
Modelliği sevdin mi?
Bu işi seviyorum. Biraz zor bir iş. Herkesin uzaktan gördüğü gibi kolay ve eğlenceli değil. Çok ciddi. Çok stresli, çok fazla hayal kırıklığına uğrayabileceğin ve çok fazla beklentinin olduğu bir alan.
Hayal edemeyeceğin kadar güzel de bir şey yaşıyorsun…
Çıktığım tüm defilelerde çok heyecanlandım. Hiçbir şeyi yeterli bulmuyorum ama daha iyisini yapabilirim diye düşünüyorum. Sakin biriyimdir ayrıca. Gucci defilesinden sonra kutlama için McDonalds’a gitmiştim ayrıca. Partileri sevmediğim için.
Kime benzetiyorlar seni?
İnsanlar beni Patti Smith ve Amy Winehouse’a benzetiyorlar.
19 yaşında bir kızsın bu kadar sözlü saldırıdan hiç kırılmadın mı?
Çok kırılmadım galiba. Çünkü kendimi güzel bulma gibi bir derdim yok. Hem de başka insanların söylediği şeyler beni çok kırmıyor. Kendimle barışık yaşıyorum.
Güzellik algısı 10 yıl önce değişti
Deniz Berdan (Tasarımcı)
Yeni güzellik anlayışı tipten çok karaktere ve duruşa bakıyor. 10 sezondur da böyle devam etmekte. Güzel insan zaten sosyolojik olarak ortalama herkes gibi demek. Güzel insanın sözlük anlamıyla çoğunluğa hitap eden, belili bir surat ölçüleri ortalamasına sahip demek. Bu anlamda güzellik anlayışı uzun süre önce değişti. İnsanlar artık farklının peşinde.
Koleksiyonu iyi hissetirmesi lazım
Mehtap Elaidi (Modacı)
Ben defilelerimde sunacağımız koleksiyonu en iyi şekilde hissettirecek, o temanın kuvvetli bir şekilde podyuma yansımasını sağlayacak modellerle çalışmayı tercih ediyorum. Bu noktada dikkat ettiğim bir koleksiyondan diğerine değişebilecek özellikler.
Alışık olmadığımız beğeniliyor
Zeynep Yüksektepe (True Models İstanbul)
60’lara kadar açık tenli tenli modeller tercih edilirdi. 20 yıl sonrasında, 90’larda daha zayif tiplere dogru gidiliyor; soluk tenli, kemikli yüz tipi, vücutlar, bacaklar ve kollar ince. 2000’lerde Victoria’s Secret Model tipleri sevildi; uzun ve ince, atletik ve büyük göğüslü tipler tutuldu, Adriana Lima gibi… Bugün bütün bu kalıp yargılar değişiyor. Mesela alışkın olduğumuz simetrinin dışında kalan yüzler. Toplumun içinden tipleri defilelerinde çoğu tasarımcı kullanabiliyor.
Öykü’nünki büyük bir başarı
Çağla Şikel (Manken)
Gucci Öykü’yü seçtiyse dönemsel temasına uygun görmüştür. Öykü’nünki çok büyük bir başarı. İnsanları sadece fiziksel özelliklerine göre yargılamak çok yanlış. Hangi Türk kızı ya da modeli Gucci defilesine çıkmış da Öykü’yü beğenmiyor? Onu yürekten tebrik ederim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR