Gazete Vatan Logo

Ayda bir kez detoks maksimum bir hafta yapılmalı

Vücudunuzu toksinlerden arındırmanın ve sağlıklı beslenmenin ilk basamağı detoks yapmak. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman detoksla ilgili bilinen doğru ve yanlışları anlattı.

Ayda bir kez detoks maksimum bir hafta yapılmalı

Zaman içerisinde hem yediğimiz besinlerden hem de çevresel etmenlerden dolayı vücudumuzda toksinler artar. Bu durum vücutta oksidatif stres dediğimiz birtakım metabolik sonuçlara neden olur. Metropol yaşantısı, stres ve kötü doğa koşulları da eklendiğinde, vücuttan atamadığımız ve sürekli maruz kaldığımız toksinler zamanla karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere sağlığımızı olumsuz etkiler. Beraberinde de bağışıklık sisteminin zayıflaması, halsizlik, cildin dejenerasyonu, sindirim sistemi sorunları, kronik baş ağrısı, sıkıntılı ruh hali, uyku problemleri ve uzun dönemde kanser gibi daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Detoks demek vücudu sağlıklı bir düzene geçirmek için gerekli altyapıyı oluşturmaktır. Zayıflama programlarına başlamadan önce ve sağlıklı bir yeme düzenine geçişte ilk basamak detokstur. Dış güzellik kadar içten başlayan toksinlerden arındırma programlarına ihtiyaç vardır. Bu toksinleri temizlemenin yolu antioksidan almaktır. İşte kısacası vücudu toksinlerden arındırma işlemine detoks diyoruz. Ancak yılların neden olduğu toksinler 3- 5 günde tabii ki yok olmayacak. Detoks diyetini sağlıklı yaşama geçiş basamağı ya da her ay belirli günler uygulanacak bir rutin gibi görmelisiniz.

Haberin Devamı

Kimler detoks yapmalı?

Özellikle mevsim geçişlerinde, tatil/seyahat/bayramlar sonrası; ciltte kızarıklık, baş dönmesi, kramp, uykusuzluk, baş ağrısı, nedensiz mide rahatsızlıkları, yiyecek alerjileri, gaz ve şişkinlik, eklemlerde şişlik, ishal, kabızlık, sivilce, kilo verememe sorunları yaşayanlar ile stresli bir yaşamı olanlara öneriyorum.

Yapılan çalışmalar; ölümcül ve kronik hastalıkların en önemli nedeninin yanlış beslenme olduğunu gösteriyor. Aktivite düzeyi çok düşük olanlar, kötü beslenme alışkanlıkları olan, zamanının çoğunu toplantı/seyahat gibi yeme düzenini olumsuz etkileyecek durumlar içinde geçirenler ayda 3-5 gün dahi olsa detoks programlarını diyetisyen eşliğinde uygulamalı.

Detoks besinler

1. Kırmızı meyveler

Düşük kalori ve yüksek antioksidan içeriği ile detoks diyetlerinde olmazsa olmaz meyvelerdir. Kızılcık, çilek, kiraz, mürdüm eriği, böğürtlen , nar gibi kırmızı meyvelerin hepsi cilt için en iyi potansiyel antioksidan besindir.

Haberin Devamı

2. Ananas

İçerdiği bromealin enzimleriyle yağ yakımını destekleyerek kilo vermeye yardımcıdır. Sabahları ananas ile hazırlanan bir smoothie gün içinde ödem atmanız ve toksinlerden arınmanızı sağlar.

3. Pancar

Antioksidan yiyeceklerin en önemlilerinden biri kırmızı pancardır; içerdiği özel fitokimyasalların etkisi ile karaciğerde detoksifikasyon tepkimelerine katılır.

4. Limon

Limon antioksidan aktivitesi en yüksek yiyeceklerdendir. Karın bölgesindeki yağları azaltmak için, güne limon suyuyla başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken bir bardak ılık suya limon suyunu karıştırmak.

5. Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler mide ve karın bölgenizde farklılık yaratıyor. Haftada üç gün brokoli yemek en az 20 farklı rahatsızlığı önler. Vücutta bulunan kanser hücrelerinin büyümesini önler veya onları yok eder. Yarım kase brokoli yüksek kolesterolü düşürüyor, kalbinizi korur.

Haberin Devamı

6. Kinoa

Kinoa kalsiyum ve demirden zengin içeriği ve kaliteli protein örüntüsü ile detoks programlarında salatalarınızda harika bir seçenek.

7. Zencefil

Vücutta yağ dokusunun artması inflamasyonu da artırır, yapılan çalışmalarda metabolizmayı yüzde 20 oranında artırdığı görülmüştür. Yağ yakımı için yüksek dozda kullanımı daha etkilidir. Özellikle yeşil çay, tarçın, sarımsak ile kombine kullanımı yağ yakımı aktivitesini de artırır.

8. Enginar

Antioksidan bileşikleri içerir ve bu bileşenler safra akışını uyarır. Safra sıvısını ve karaciğeri temizleme özelliğiyle önem taşır.

9. Soğan

Soğan içerdiği flavonoidler ile kanser riski azaltır kalp hastalıkları ve diyabete karşı korur. Bu özelliği ile detoks da daha güçlü bir bağışıklık sisteminiz olmasını da sağlar.

10. Kefir

Beslenmenizde daha çok pre ve probiyotik yiyeceklere yer vererek bağırsak floranızda yararlı bakterileri artırabilirsiniz. Günlük süt yoğurt hakkınız yerine 150 ml kefir tüketmek pre-probiyotik almanıza katkı sağlar, bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.

Haberin Devamı

Hangi sıklıkla detoks yapılmalı?

Detoks programları ayda bir kez maksimum bir hafta süreyle uygulanmalı. Ancak detoks programı dediğimizde akıllara sadece sebze suları, meyve suları, karışımlar ve bitkiler gelmesin. Bu tarz diyetler hiç onaylamadığım “şok diyetler” diye tabir ediliyor. Sağlıklı bir detoks programında mutlaka yeterli miktarda karbonhidrat, protein hatta yağ olmalı.

KIRMIZI MEYVELİ GÜZELLİK SALATASI

Malzemeler:

- 2 su bardağı bebek ıspanak

- 1 su bardağı karışık yeşillik

- 1/2 Su bardağı doğranmış çilek

- 1/2 su bardağı yaban mersini

- 1 rendelenmiş havuç

- 1/2 su bardağı doğranmış avokado

- 2 yeşil soğan, kıyılmış

Sos Tarifi:

5 adet çilek doğranmış

1/2 su bardağı portakal suyu 2 yemek kaşığı beyaz şarap veya elma sirkesi

1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

TARİFLER

YEŞİL DETOKS ÇORBA

Malzemeler:

- 1/2 avakado

- 6-8 brokoli çiçeği

- 1/3 kırmızı soğan

- 1 kereviz sapı

- 2 avuç dolusu ıspanak

- 1 çay kaşığı toz veya taze zencefil

- 2 diş sarımsak, kimyon

Yapılışı

Brokolileri 5-6 dk kadar az suda pişirin, diğer malzemeler ile karıştırıp iyice blendırdan geçirin .Sulu isterseniz sıcak su ilave ekleyin.

ENGİNARLI DETOKS SALATA

Malzemeler:

- 1 avuç doğranmış roka

- 4-5 adet enginar kalbi veya 1 büyün enginar

- 1 küçük boy kırmızı biber

- 3-4 adet haşlanmış doğranmış mantar

Sosu için :

1 tatlı kaşığı balzemik sirke veya 1/2 avakado ile birlikte 1 tatlı kaşığı elma sirkesi

DETOKS SMOOTHIE

Malzemeler:

- 1 fincan ıspanak

- 150 gram yaban mersini/çilek

- 10 adet çiğ badem

- 25 gram yulaf ezmesi

Tarçın ( 1 çay kaşığı)

- Zencefil ( 1 çay kaşığı)

- 3-4 yaprak nane

- 1 bardak su ilave

Elma sirkesi ile detoks suyu Sindirim sistemine yardımcı ve kan şekerini de dengeler yemeklerden yarım saat önce içeceğiniz 2 bardak suya 1 tatlı kaşığı ekleyin.

Bu suyun içine ödem atıcı salatalık dilimleri, antiinflamatuar etkili zencefil, C vitamini deposu limon dilimleri ve sindirim sistemini düzenlemek için de nane yaprakları eklenecek.

Yapılışı

- Bütün malzemeleri sürahiye koyun

- Buzdolabında 3 saat bekletin aromaları suya iyice geçtikten sonra bütün gün için. Üzerine su ekleyebilirsiniz.