Gazete Vatan Logo

Ayda 10 bin dolar kazanıyor devlete vergisini ödüyor imza günü düzenliyor

Onlar sosyal medya dünyasının çok ekranlı televizyonu "YouTube"un ekran yüzleri YouTuber'lar. Milenyum kuşağının bu yeni mesleğinin fenomenlerinin çektikleri videolar milyonlar tarafından izleniyor, menejerlerle çalışıyor, hayranlarına imza dağıtmadan sokakta yürüyemiyorlar.

Ayda 10 bin dolar kazanıyor devlete vergisini ödüyor imza günü düzenliyor

Onlar sosyal medya dünyasının çok ekranlı televizyonu YouTube'un ekran yüzleri YouTuber'lar. Çektikleri videoları paylaştıkları kişisel kanalları milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor, imza günü düzenliyor, sokakta artık rahat dolaşamıyor ve tüm bunların karşılığında dudak uçuklatıcı paralar kazanıyor hatta devlete vergi veriyorlar.. Son olarak Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), YouTuber'lığı gençlere öğretme kararı aldı ve Google'la yaptığı işbirlirliği sonucu "Nasıl YouTuber olunur?" eğitimleri verecek.

Peki kim bu YouTuber'lar, ne yer ne içerler, nasıl bu kadar popüler oldular? Türkiye'nin önde gelen ve çok izlenen YouTuber'ların menejeri Cem Magripli herkesin merak ettiği ve adeta bir şehir efsanesine dönen "YouTuber'lar para basıyor" konusunu şöyle anlatıyor, "YouTube, yani Google, reklamverenlere reklam satıyor. Bu sattığı reklama diyor ki, 'Ben senin ulaşman istediğin kitleye bu reklamı göstereceğim.' YouTuber'ların algoritmik izleyici kitlesini görüyor ve doğru reklamı gösteriyor. Yüzde 45'ini Google, yüzde 55'ini ise YouTuber alıyor reklam gelirinin. Bunun içinden bir de yüzde 18 KDV ödeniyor. Rakamlar çok büyük farklılık gösteriyor. İkinci gelir noktası, bu arkadaşların yaptığı videolar büyük bir kitleye ulaşıyor ve markaların ilgisini çekiyor. Markalar TV'ye reklam verir gibi bu izleyici kitlesine ulaşmak istiyor ve reklam veriyor. Projelerden kazandıklarını söylemeyeyim. 1 milyon takipçisi olan biri ayda sırf YouTube'daki reklam gelirinden 1000 ile 3 bin dolar arası para kazanabiliyor, abonesi 3-4 milyon seviyesinde olan YouTuber'lar ise, o ayki izlenme performansına göre aylık 3 bin dolar da kazanabiliyor, başarılı bir ay geçirmiş ise 10 bin dolar da kazanabiliyor. Rakam aralığı çok geniş, çünkü tamamen izlenme performansına göre değişiyor. Markalardan gelen gelirle de kazançlar ikiye katlanabiliyor.”

Haberin Devamı

Cem Yılmaz'ı ikiye katladı

Orkun Işıtmak

3 milyon 195 bin abone

Toplam 493 milyon izlenme

O Türkiye'nin en ünlü YouTuber'ı, 21 yaşındaki Orkun Işıtmak'tan bahsediyorum. "Ben artık YouTube'un demirbaşı sayılabilirim. 10 yıl önce başladım, son altı yıldır farklı içerikler üretiyorum. Haftada iki video giriyorum. Bir videom ortalama 3 milyon civarı izleniyor." Işıtmak, YouTuber'lığın hayat standartlarını yükselttiğini söylüyor, "Artık ailemden para almıyorum. Kendi evim, ofisim ve ekibim var. Çalışanıma maaş devlete de vergi veriyorum. Marka seçerken, daha önce rakibiyle çalışmamış olmamıza dikkat ediyoruz. Kullanmadığım bir ürünün reklamını yapmam. Bunlar kırmızı çizgilerim" diyor.

Haberin Devamı

Edebiyatçı olacaktı...

Meryem Can

1 milyon 200 bin abone

Meryem Can, Yıldız Teknik’te edebiyat okuyorum. Okul çok sıkıcıydı. Birinci senemin sonunda başladım YouTuber’lığa. Can, 1 milyon 200 bin abonesi olan kanalını şöyle anlatıyor, “Eğlenceli videolar çekiyorum. İnsan tipleri, hayaller... Güncel, popüler meseleler de olabiliyor. Trend ne varsa ona yönleniyoruz...” Ağustos 2014’ten beri 125 milyon kişi videolarını izlemiş. Meryam’e “Türkler ne izlemeyi seviyor?” diye soruyorum, cevabı net! “Samimi, enerjik insanları izlemeyi seviyorlar ben de milenyum kuşağının beklentilerini karşılamaya çalışıyorum.”

Haberin Devamı

YouTube’un bilgi kaynağı

Ruhi Çenet

2 milyon 20 bin abone

Toplam 242 milyon izlenme

Sen ne çekiyorsun Ruhi?

İnsanları bilgilendiren, onlara ilham veren videolar çekiyorum. Örneğin uzay hakkında bilmediğiniz 10 şey tarzında videolar. Veya ders çalışırken kullanacağınız en iyi 10 teknik gibi.

Hayatını nasıl değiştirdi bu iş?

Yazılım mühendisi olarak çalıştım. Hindistan'da okudum, orada da çalıştım. Youtuber olunca işi bıraktım. Bundan daha fazla keyif aldım.

Bu işin şifresi var mı?

Var ama çözülecek gibi değil. İnsanların psikolojik alışkanlıklarıyla ilgili. Kitlemi tanıyorum. Bunu bildiğinizde işinizi iyi yapıyorsunuz.

Ne kadar kazanıyorsun?

Bir yazılım mühendisinden daha fazla kazanıyor ve daha fazla tatmin oluyorum.

Güzelliğiniz ondan sorulur

Merve Özkaynak

715 bin abone, 72 milyon izlenme

Nereden çıktı bu iş?

Aslında uzmanlık alanım dijital pazarlama. Öncesinde dünyaca ünlü kozmetik ve moda firmalarında çalışmıştım. Kozmetiğe merakım vardı. Modaya da aynı şekilde. İşten ayrıldım radikal bir kararla. YouTube kanalı 2014'te ortaya çıktı. İlk video'yu çektim ve kariyerim de başlamış oldu.

Haberin Devamı

2 milyon takipçi, 700 bin abone...

Hiçbirini hayal bile edemiyorum. Bu benim kendimi gerçekleştirme projesiydi.

İzleyecilerine "Haydi yürüyün" desen devrim yapar mısınız?

Bence olur...

Otomobil hakkında her şey

Sinan Koç

otopark.com

190 bin abone, 43 milyon izlenme

Geleceği olan bir meslek mi? Yoksa hobi olarak mı yapılmalı YouTuber’lık?

Dijital yayınlar gün geçtikçe güçleniyor çünkü organik olarak erişimimiz çok fazla. Basılı bir otomobil dergisi 3 -5 bin satarken bizim yaptığımız bir video en az 100 bin kişiye ulaşıyor, bu kitle otomobil tutkunu ve alım gücü yüksek bir kitle. Bizim gibi bu işte öncü olan yayınlar için gelecek görüyorum ve inanıyorum. Markalarda çalışan yeni nesil çalışanlar dijitaleşmenin daha çok farkında ve bu sene üç büyük kurumsal firma ile senelik anlaşma imzaladık.

Ne kadar izleniyorsun, kaç yılda bu noktaya geldin?

Otopark.com 2011 yılında kuruldu ve bugüne kadar 43 milyon görüntüleme ve 190 bin abonesi ile Türkiyenin en büyük otomobil kanalıdır. Videolarımız ortalama 100 bin izlenmektedir.