Gazete Vatan Logo

Aya Yorgi’de ilk ayin!

İstanbul’un en eski kiliseleri arasında yer alan ve 9. yüzyıla kadar tarihlenen Edirnekapı’daki Aya Yorgi Rum Kilisesi yarın açılıyor.

Aya Yorgi’de ilk ayin!

İstanbul’un en eski kiliseleri arasında yer alan ve 9. yüzyıla kadar tarihlenen Edirnekapı’daki Aya Yorgi Rum Kilisesi yarın açılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (VGM) yaklaşık 4 milyon liraya tamamladığı 3 yıllık kapsamlı restorasyon çalışması tamamlandı. Kilisenin açılış törenine Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’in yanı sıra Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılması bekleniyor. Kilisenin ibadete açılması ise Patrik Bartholomeos’un yöneteceği Pazar ayiniyle olacak.

Kilisenin mülkiyet ve kontrolü VGM bünyesinde olacak. Din adamlarının seçimi ve görevlendirilmesini ise Rum cemaati yapacak. Fener Rum Patrikhanesi kilise için şimdilik bir din adamı görevlendirdi. Kilise bünyesinde küçük bir papaz evi ile okul binası da bulunuyor. Restorasyona dahil edilen okul binasını müzik çalışmalarının yapıldığı bir enstitü olacak. Rum cemaati tarafından 1953’de kurulan ve kilise müziği üzerine de çalışmalar yapan Beyoğlu Musiki Sevenler Derneği okul binasına şube açacak.

Haberin Devamı