Gazete Vatan Logo

Son dakika... Avrupa'da kriz! İptal edildi!

İtalya ve Fransa arasında göçmen politikası konusunda başlayan kriz büyüyor. Fransa Ekonomi Bakanı ile İtalya Ekonomi Bakanı arasındaki görüşmenin iptal edildiği ifade edildi. Görüşmenin İtalya cephesi tarafından iptal edildiği aktarıldı. Daha önce de İtalya Dışişleri Bakanlığı, kendilerine uluslararası hukuk eleştirisi getiren Fransa'nın büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı.

Son dakika... Avrupa'da kriz! İptal edildi!

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi'nin, Fransa'nın Roma Büyükelçisi Christian Masset'i bakanlığa çağırdığı bildirilmişti.

Açıklamada, "Dün, Paris'te Aquarius meselesiyle ilgili yapılan açıklamaların ardından Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Enzo Moavero Milanesi, bu sabah Fransa'nın İtalya Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştır." ifadesi kullanılmıştı.

GÖRÜŞME İPTTAL

Gelen son dakika haberlerine göre, İtalya Fransa Ekonomi Bakanı ile İtalyan meslektaşı arasındaki görüşmenin iptal edildiği ifade edildi.

'MİDE BULANDIRICI'

Fransa, İtalya'nın hafta sonu kurtarılan 629 kaçak göçmeni taşıyan sivil toplum kuruluşu SOS Mediterranee'nin gemisine limana geliş izni vermemesini eleştirmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya’nın bu davranışını "gülünç ve sorumsuzluk örneği" şeklinde tanımlamıştı. Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü de İtalyan'ın göç politikası hakkında "mide bulandırıcı" ifadelerine yer vermişti.

Haberin Devamı

Bunun ardından dün İtalya Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Fransa'ya "Fransa’dan Aquarius meselesiyle ilgili yapılan açıklamalar hayret verici ve gerçekten ne olduğuyla alakalı ciddi bir bilgi eksikliğinin göstergesi. İtalya, göç meselelerinde her zaman sırtını dönmeyi tercih etmiş ülkelerden riyakar dersler almayı kabul edemez." yanıtı verilmişti.

ÖZÜR DİLEMELİLER
İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Fransa'nın Aquarius gemisi olayıyla ilgili ülkesine yönelttiği eleştirilere ilişkin, "Dayanışmayla ilgili kimseden bir şey öğrenecek değiliz. Tarihimiz, Fransız hükümet yetkilileri tarafından bu şekilde azarlanmayı hak etmiyor, umarım özür dilerler." ifadelerini kullandı.
Hükümet ortaklarından aşırı sağcı Lig partisinin de lideri olan Salvini, İtalyan Parlamentosunun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunda Aquarius olayıyla ilgili bir konuşma yaptı.
Fransız hükümetinin İtalya'ya yönelik eleştirileri nedeniyle özür dilemesi gerektiğini belirten Salvini, "Dayanışmayla ilgili kimseden bir şey öğrenecek değiliz. Tarihimiz, Fransız hükümet yetkilileri tarafından bu şekilde azarlanmayı hak etmiyor, umarım özür dilerler." dedi.
"Önce taahhüt ettiğin 9 bin sığınmacıyı al"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a da tepki gösteren Salvini, "Macron, konuşmaktan eyleme geçmeli ve önceden taahhüt ettiği 9 bin göçmeni yarın sabah kabul etmeli." diye konuştu.
Salvini, Fransa'nın yeniden yerleştirmeyle alması gereken 9 bin 816 göçmenden yalnızca 340'ını kabul ettiğinin altını çizerek "Fransa, bizim gülünç olduğumuzu söylüyor ama 1 Ocak-31 Mayıs arasında kadın ve engelli çocuklar da dahil olmak üzere tam 10 bin 249 kişiyi sınırdan geri çeviren kendileri." ifadelerini kullandı.
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin de Fransız hükümeti özür dilemezse cuma günü bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal etmesi gerektiğini dile getiren Salvini, "Conte, resmi bir özür olmadan Paris'e gitmemekle iyi yapar." dedi.
Açıklamalar "kabul edilemez"
Öte yandan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığa çağrılan Fransa'nın Roma Büyükelçisi Christian Masset'in Roma'da bulunmaması sebebiyle Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi'nin Büyükelçilik Maslahatgüzarı Claire Anne Raulin'i kabul ettiği bildirildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Dışişleri Bakanı, İtalyan hükümetinin dün Paris'te Aquarius gemisi olayıyla ilgili hükümet düzeyinde de yapılan açıklamalarda kullanılan ifadelerin asla kabul edilemez olduğunu bildirmiştir. Bakan Moavero, bu tür açıklamaların İtalya ile Fransa arasındaki ilişkileri sarstığının altını çizmiştir. Moavero, aylar önce İtalya'nın hiçbir zaman sorumluluklarından kaçmadığı, göç akışlarının yönetilmesi hususunda, Avrupa düzeyindeki koordineli ve bağlayıcı yaklaşım eksikliğinin sürdürülemez olduğunu alenen ilan etmesine rağmen, kullanılan tonun gereksiz olduğunu iletmiştir."
Açıklamada, "Bakan Moavero, İtalyan hükümetinin Fransız yetkililerinin gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra durumu düzeltecek girişimleri başlatacağını umduğunu aktarmıştır." ifadesi kullanıldı.
Öte yandan İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria, bugün Paris'te Fransız mevkidaşı Bruno Le Maire ile yapacağı görüşmeyi iptal etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya’nın davranışını "gülünç ve sorumsuzluk örneği" olarak nitelendirmişti. Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü de İtalyan'ın göç politikası hakkında "mide bulandırıcı" ifadelerine yer vermişti.
Bunun ardından dün İtalya Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Fransa'ya "Fransa'dan Aquarius meselesiyle ilgili yapılan açıklamalar hayret verici ve gerçekten ne olduğuyla alakalı ciddi bir bilgi eksikliğinin göstergesi. İtalya, göç meselelerinde her zaman sırtını dönmeyi tercih etmiş ülkelerden riyakar dersler almayı kabul edemez." yanıtı verilmişti.

Haberin Devamı