Gazete Vatan Logo

At binmek çocukların gelişimini hızlandırıyor

Kemer Country Atlı Spor Kulübü'ndeki uzman eğitmenlerle biniciliğinizi geliştirip çocuğunuzla beraber sosyal aktivitelere katılabilirsiniz. Kulübün direktörü ve baş eğitmeni Atilla Akbıyık, "Ata binince hem ruhsal hem de fiziksel olarak rahatlayacaksınız“ diyor.

At binmek çocukların gelişimini hızlandırıyor

Ülkemizde binicilik dendiğinde ilk akla gelen at yarışları... Öyle ki ‘Gazi Koşusu’nun olduğu gün yer yerinden oynar, herkes bir anda atlarla haşır neşir olur. İstanbul Kemerburgaz’da biniciliğin ve olumlu yanlarını yansıtacak bir yer mevcut. Gerek sosyal gerek sportif anlamda her yaş grubuna hitap eden, doğayla iç içe bir spor kulübü olan Kemer Country Atlı Spor Kulübü böyle bir niteliğe sahip. Buraya gelip atlarla ilgilenebilir, onları sevebilir, çocuğunuzun henüz erken yaşta duyarlılığa sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Kemer Country Atlı Spor Kulübü’nün direktörü ve baş eğitmeni Atilla Akbıyık’la biniciliğin çocuklar üzerindeki etkinisi konuştuk.

Küçük yaşlarda ata binmenin faydalarını, “Liderlik vasfının gelişimi, at üzerinde denge ve kontrolü sağlayarak vereceğiniz kararın doğruluk yüzdesini artırır” diye anlatıyor Akbıyık. İçine kapanık, özgüveni düşük çocukların 1 aylık eğitim sonucu bambaşka bir bireye dönüştüğünü gözlemlemiş uzman eğitmen. Eğitimin verildiği yaş sınırı ise oldukça düşük; çocuklar 6 yaşından itibaren haftada bir ya da iki defa at binmeye başlıyor. Öncesinde de at sevgisini aşılamak için tanışmalar gerçekleşiyor ki ileride zorluk çıkmasın.

Haberin Devamı

‘Binicilik diğer sporlardan pahalı değil’

İnsanlardaki genel algı atlı sporların pahalı ve elit olduğu yönünde. Akbıyık bu yoruma katılmıyor: "Eğer size ait bir at yoksa, profesyonel anlamda sportif faaliyetlere katılmayıp yalnızca hobi olarak binicilik yapıyorsanız diğer sporlardan pahalı olduğunu ileri sürmek yanlış olur.
Akbıyık eğitim sürecini ise şu şekilde açıklıyor: "Verilen dersler ortalama 30 dakika sürüyor. Bir atı tek başınıza kontrol edebilecek kapasiteye erişmeniz için 5-6 defa binmeniz gerekir. Biz buna 'kendinden utanmayacak şekilde at binme' deriz ki bu da ortalama bir sene civarıdır.
Kemer Country Atlı Spor Kulübü'nün bünyesinde küçük yaştaki çocukların eğlenebileceği, binicilikle ilgili temel hareketleri öğrenebileceği -oturma, denge, uyum sağlama- Pony Club adlı bir merkez de mevcut. Ayrıca kulübe gelen misafirler, özel seyisler eşliğinde verilen bakım hizmetinden ve Paddock Restoran'ın imkanlarından faydalanabiliyor.
Fiziksel ve ruhsal olarak rahatlıyor
Akbıyık "Binicilikte bacak adalelerinizi pres yaparak sıkıştırıyorsunuz ve bu gücün etkisini görüyorsunuz. Bu dayanıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlıyor" diyerek işin fiziksel boyutuna dikkat çekiyor.
‘Atların duyusal iletişimi çok yoğun’
Akbıyık'ın söylediklerine göre, ABD’de belirli enstitüler tamamen bilimsel temele dayanarak atların depresyon başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini ortaya koymuş. "Binici doğru teknikleri uygulayıp atlara o şekilde yaklaşırsa karşılığını da görüyor. Bir nevi ayna gibi. İyiyseniz iyi, kötüyseniz kötü karşılık görürsünüz. Mesela ortalama 30-35 kilo civarında olan bir çocuk 400-700 kilo arasındaki bir ata bindiği zamana aradaki muazzam farkı kabul eder ve ona göre davranır. Atını yönetmeyi öğrenir, onu benimser... Büyümeye başladığı zaman kötü alışkanlıklara da bulaşmaz ki atıyla arası bozulmasın. Şaka yapmıyorum gerçekten de at o kadar duyarlı ki en ufak bir şeyi algılayabilir.”

Haberin Devamı