Gazete Vatan Logo

Askerden dönen çalışanını işe geri almayan işveren ne kadar tazminat öder?

Zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmek için işlerinden ayrılan çalışanlar, geri döndüklerinde işveren tarafından işe geri alınmak zorunda. Eski çalışanını tekrar işe almayan işveren ise ona tazminat ödemekle yükümlü. Peki bu tazminat tutarı ne kadar?

Askerden dönen çalışanını işe geri almayan işveren ne kadar tazminat öder?

Askerlik hizmetini yerine getirerek sivil hayata dönüş yapan çalışanlar, askere gitmek amacıyla ayrıldıkları işlerine geri dönme hakkına sahipler. İşveren ise eski çalışanını geri almazsa tazminat ödemek zorunda kalıyor.

İŞVEREN ESKİ ÇALIŞANINI İŞE ALMAK İSTEMEZSE NE KADAR TAZMİNAT ÖDÜYOR?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun Esas No: 2015/22-1608 Karar No: 2018/448 ve 7.3.2018 tarihli kararına göre, askerlik dönüşü işe alınmayan işçi İş Kanununun 18 vd. hükümlerine dayanarak işe iade davası açamaz ancak işveren işe başlatmaz ise, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye 3 aylık ücret tutarında tazminat öder.(İş K.31/4)

Askerlik dönüşü işe alınmayan işçi İş Kanununun 18 vd. hükümlerine dayanarak işe iade davası açamaz. İş güvencesinden yararlanamaz. Çünkü, iş akdi askerlik sebebiyle sona erdirilmiştir, muvazzaf askerlik döneminde iş akdi askıda değildir ve bu durumda askerlik dönüşü mevcut olmayan iş akdinin işveren tarafından feshinden söz edilemez.

İşveren kendisine işe geri dönme talebiyle başvuran eski çalışanını eski işlerine veya benzer işlere boş yer olması halinde hemen, eğer o tarihte bu nitelikte bir iş yoksa boşalacak ilk pozisyona başka isteklileri tercih ederek almak zorundadır.

Haberin Devamı

Askeri veya kanuni bir ödevi biten eski işçilerle iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmeyen, şartları bulunduğu hâlde onları işe almayan işveren hakkında idari para cezası değil, tazminat yaptırımı öngörülmüştür. Gerçekten de Kanunun 31. maddesinin dördüncü fıkrasına göre aranan şartlar bulunduğu hâlde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder."