Gazete Vatan Logo

Aşk kaslarınızı çalıştırmayı biliyor musunuz?

Aşk kaslarınızı çalıştırmayı biliyor musunuz?

Cinsel sağlığı ve mutluluğu birden fazla sistem ortaklaşa yönetiyor. Cinselliğe fiziksel olarak etki eden bu faktörler arasında damarlar, sinirler, hormonlar, nöro-kimyasallar, lokal olarak salgılanan birçok madde var. Kas yapısının bu denklemdeki yeri ise çok az biliniyor. Aslında cinsel bölgeyi çevreleyen ve saran kasların orada olmasının bir nedeni var! Ancak çoğu kişi bu kasların ne işe yaradığı, nasıl yönetilecekleri, aşırı zayıf veya güçlü olduklarında hangi cinsel sorunlara yol açacağı konusunda bihaber. Bu yüzden bu hafta size “aşk” kaslarınızı tanıtmayı ve onları nasıl çalıştıracağınızı öğretmeyi hedefliyoruz.

CİNSEL ZEVKİ ARTTIRIR

Erkek ve kadın cinsel anatomisinde yer alan nadir benzerliklerden biri kas yapısıdır. Pelvik kas grubu olarak bilinen ve cinsel bölgeyi bir ağ gibi kaplayan bu kasların esas görevi kuvvetli destek sağlayarak iç organların aşağı doğru sarkmasını önlemek. Böylece hapşırdığınızda, öksürdüğünüzde veya ağır bir şey kaldırdığınızda karın içi basınç artsa bile iç organlarınız karnınızdaki yerlerini koruyor. Bu önemli görevin yanında aşk kaslarının cinsel sağlıkta da ciddi işlevleri bulunuyor.

Kadın ve erkekte sağlıklı çalışan pelvik adaleler cinsel zevk ve tatmin hislerine katkıda bulunuyor. Örneğin kadınlarda bazı kaslar cinsel bölgeye giden kan akışını düzenliyor. Kaslar belli bir şiddette kasıldığında kadında cinsellikte kayganlık sağlanması ve uyarılma için gereken kan akışı artışını sağlıyor. Hatta kadın orgazmında kasların rolünü gösteren pek çok çalışma var. Erkeklere gelirsek: Aşk kasları sertleşme ve boşalma işlevlerinde rol oynuyor. Boşalmada spermin dışarı hızla pompalanmasının bir nedeni de aşk kasları. İdrarı taşıyan kanalı ve cinsel bölgeyi çevreleyen kaslar ritmik bir şekilde kasıldığında spermi taşıyan meni dışarı atılıyor. Hatta ilk kasılmalar saatte 50 km hızla gerçekleşiyor. Bu kasılmalar erkekte cinsellikten alınan zevki ve orgazmik hisleri de arttırıyor. Aşk kasları sertleşme kalitesini de yükseltiyor. Özellikle düzenli yapılan çalışmalar ile bu kaslarını kuvvetlendiren erkeklerde penisin ereksiyondaki duruşu daha dik ve fit oluyor.

AZI KARAR ÇOĞU ZARAR!

Aşk kaslarındaki zayıflama, cinsel uyarılma, orgazm ve boşalma işlevlerini etkiliyor. Ancak kasların çalışmasında denge çok önemli. Kasların az çalışması kadar aşırı çok çalışması da cinsel sorunlara yol açabiliyor. Örneğin erkeklerde erken boşalma ve sertleşme sorununda bu kasları dengeli olarak kuvvetlendirmek gerekiyor. Ancak kaslarda kontrol edilemeyen ve istemsiz olarak gerçekleşen kasılmalar olduğunda cinsel ilişki sırasında penis ve civarında ağrı oluşabiliyor.

Bu durumda da kasları kontrollü olarak gevşetebilmek önem taşıyor. Kadınlarda da durum aynı. Bu kasların bir kısmı vajina giriş açıklığını kontrol ediyor. Kasın tonusunda yani kasılma kuvvetinde bir azalma olduğunda kadında cinsellikten alınan zevk azalırken, kasılma kuvveti çok arttığında vajina girişi daralıyor. Vajinismus ve ağrılı cinsel ilişki gelişebiliyor. Yani aşk kaslarındaki kasılmaların kararında olması gerekiyor.

Pelvik kas grubu cinsel bölgeyi bir ağ gibi kaplar ve cinsel zevk ve tatmin hislerine katkıda bulunur...

DİĞER SİSTEMLERİ UNUTMAYIN

Kas yapısı, cinsel bölgeyi destekleyen sistemlerden yalnızca biri. Oysa tablo çok daha geniş. Cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu, erken ya da geç boşalma problemlerinde kas yapısı dengeli ve doğru çalışsa da altta yatan başka nedenler olabiliyor. Bu durumda penis damar yetmezlikleri, penis sinir harabiyeti, testosteron düşüklüğü ve metabolik riskler gibi organik faktörler ile performans endişesi gibi durumları da hesaba katmak gerekiyor. Dolayısıyla cinsel şikayetlerinizi tamamen bir sisteme yüklemeyin. Strese bağlamayın. Psikolojiktir demeyin! Unutmayın, cinsel sorunların yüzde 70’inden fazlası erkeklerde organik nedenlere bağlı gelişiyor!..

KAS EGZERSİZİNE BAŞLAMANDAN ÖNCE KASLARI BULUN

Aşk kaslarının az veya çok çalışması akut veya kronik sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Cinsel sorunların yanında, idrar kaçırma, kronik pelvik ağrı, prostatta yangısal süreçler ve enfeksiyonlar gibi diğer şikayetlerde de pelvik kasların etkisi biliniyor. Bu nedenle bu kasları doğru çalıştırmak genel pelvik bölge sağlığını koruyor. Kas egzersizlerine başlamadan önce aşk kaslarının nerede olduğunu anlamanız gerek. Ancak bu kasların yerini tayin etmek kolay değil. Hele de daha önce burada bir kas yapısının olduğunun bile farkına varmamışsanız işiniz zorlaşıyor. Kasların yerini bulmak için kolay bir yöntem deneyebilirsiniz. Bir daha tuvalete gittiğinizde idrarınızı yaparken tutmayı deneyin. Daha sonra tekrar idrar yapmaya devam edin ve bir kez daha idrarı tutun. İşte cinsel bölgenizi çevreleyen aşk kaslarının bir kısmını fark ettiniz. Aynı çalışmayı bir dahaki sefer idrar yaparken değil, boş mesane ile rahat bir koltukta otururken veya uzanırken deneyeceksiniz. İdrarı tutup bırakma egzersizini uzun sürekli tekrarlamayın.

AŞK KASLARINIZI KUVVETLE SIKIP TUTARAK ÇALIŞTIRIN

İdrarınızı tutup bırakarak kasların yerini tayin ettikten sonra mutlaka boş mesane ile rahat bir koltuğa oturun veya uzanın. Aşk kaslarınızı kuvvetle sıkın ve tutun. Buna Kegel egzersizi diyoruz. 3-5 saniye kasları kastıktan sonra gevşetin ve 5 saniye dinlenin. Bir kaç kez bu egzersizi tekrar edin. İlk başladığınız dönemde kaslarınız hızlıca yorulabilir. Yeni başlayanlar için 5 tekrar (kasma-gevşetme ve dinlenme ) iyi bir rakamdır. Çalışmaları her gün uygularsanız, kaslarınızı giderek daha uzun süre kasılı tutabilir ve daha çok tekrar yapabilirsiniz. Bir seferde kaslarınızı yaklaşık 10 saniye kasıp rahatlatabiliyor ve bunu 10 kez tekrarlayabiliyorsanız iyi bir noktaya gelmişsiniz demektir. Bu şekilde günde 3-4 kez 10’ar tekrar ile bu çalışmaya devam edebilirsiniz. Her çalışma yaklaşık 5-10 dakika alacaktır. Uzun vadede kuvvetlendirdiğiniz kasları korumak için çalışma sayısını günde 2’ye indirebilirsiniz.

AŞK KASLARINI TEHDİT EDEN RİSK FAKTÖRLERİ

- Hareketsizlik: Her kas grubunda olduğu gibi pelvik kaslar da çalışmadığında güçsüzleşir.

- Kilo fazlalığı: Aşırı kilo ve obezite pelvik taban üzerinde ekstra yük yaratır.

- Kabızlık: Kronik kabızlık ve ıkınma hareketi pelvik kasların zayıflamasına yol açabilir.

- Kronik öksürük: Bronşit veya sigara içmek gibi bir nedenle kronik olarak öksürenlerde pelvik taban gevşeyebilir.

- Yaşlanma: İlerleyen yaşla birlikte genel kas dokusundaki zayıflama pelvik kaslarda da hissedilir.

- Ağır kaldırma: İş nedeniyle veya günlük hayatta sık sık ağır eşya kaldıranlarda pelvik taban üzerindeki baskı artar.

- Ameliyatlar: Pelvik tabandaki sinirlere hasar verecek ameliyatlar veya travmalarda da kaslar zayıflayabilir.

- Kadınlara özel: Kadınlarda hamilelik ve doğumda pelvik kaslar zayıflayabilir. Menopoz sürecinde de hormon değişimine bağlı olarak kaslar gevşeyebilir. İleri vakalarda rahim, mesane veya rektumda sarkmalar oluşabilir.




BUNLARI YAPMAYIN

1. Kaslarınızı aşırı çalıştırmayın: Bu size fayda değil zarar getirir. Her egzersizde olduğu gibi yavaş yavaş tempoyu ve şiddeti arttırmak daha doğrudur. Ağrı veya rahatsızlık hissederseniz ara vermeyi unutmayın.

2.Yanlış kasları kasmayın: Pelvik kasları çalıştırırken karın, kalça ve bacak kaslarınızı kasmamaya dikkat edin. Bu birçok kişinin yaptığı bir hatadır ve Kegel çalışmalarının etkisini azaltır.

3. Vücudu gevşetin: Kas çalışmalarını uygularken sakin bir şekilde nefes alıp verin ve vücudunuzun geri kalanının rahat olduğundan emin olun.

4. Hep aynı yerde uygulamayın: Bu çalışmalara bir kez alıştığınızda trafikte, yemek arasında, bilgisayar karşısında, sinema da bile uygular hale gelirsiniz. Egzersizlere çeşitlilik katın.

5. Boşa kürek çekmeyin: Bu çalışmalar daha kapsamlı pelvik kas eğitimlerinin sadece bir parçasıdır. Eğer belli bir süre geçmesine rağmen kaslarınızda bir fark hissetmiyorsanız boşa kürek çekmeyin bir uzmana başvurun.

PELVİK KAS HASTALIKLARI HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?

Erkeklerde

- Boşalma şiddeti ve süresinde değişim

- Sertleşme kalitesinde düşüş

- Kronik pelvik ağrı

- İdrar kaçırma

Kadınlarda

- Uyarılma ve cinsel hazda azalma

- Orgazm hız ve şiddetinde değişim

- Cinsel ağrı ve vajinismus

- İdrar kaçırma

Profesyonel bir kas koçu:

Kegel gibi bireysel olarak uygulayabildiğiniz kas çalışmaları her erkek için kolay olmuyor. Özellikle kasların yerini bulmak, doğru kası çalıştırmak, diğer kas gruplarını gevşek tutarak cinsel kas egzersizlerini yapmak zannedildiği kadar kolay değil. Bu gibi problemlerde profesyonel bir kas koçuna başvurabiliyoruz. Biofeedback normalde farkına varmadığımız ancak fizyolojik olarak vücutta oluşan işlevleri bir monitör aracılığı ile takip etmemizi sağlayan bir sistem. Biofeedback ile klinik bir ortamda pelvik kas tonusunu ölçmek ve pelvik kasları çalıştırmak mümkün oluyor. Pelvik biofeedback’te farkına varmadan az veya çok çalıştırdığınız aşk kaslarınızı bir monitör ile takip ederek doğru çalıştırmayı öğreniyorsunuz. Ekranda yer alan eğrilerden pelvik kaslarınızın kasılma şiddetini izliyorsunuz. Uzmanın verdiği kas komutlarını yaptığınızda eğrilerin hareketine göre ne şiddette kasıldığınızı ve hangi kası çalıştırdığınızı öğreniyorsunuz. Birçok hasta biofeedback‘te kas çalışmalarını evde yanlış uygulamış olduğunu da fark ediyor. Biofeedback kendinizi izleme imkanı vererek pelvik kas çalışmalarında neyi yanlış yaptığınızı ve nasıl doğru yapacağınızı size anlatıyor.

Haberin Devamı