Gazete Vatan Logo

‘Şahane Misafirler’e dair


RAGIP ERTUĞRUL / ragipertugrul@gmail.com

Bu yazımı yazarken televizyonda, sinemasal anlatımına çoğumuzun kayıtsız kalamadığı sevgili Ferzan Özpetek’in büyüleyici filmi “Şahane Misafir”e takıldı gözüm. Film, idealler, arzular, heyecanlar, hayalkırıklıkları ve yarım kalmış hayatlar üzerine nice zenginliklerle dolu bir hikayeye odaklanıyor. Tıpkı 2014 yılı gibi; Kırgınlıkların yanında umutlar... alışılmışlıklar kadar sürprizler... hoyratlıklardan yorulduğumuz anlarda karşımıza çıkan parlak kıvılcımlar.

Tüm bunlar olurken hayatımızı ve dünyamızı berbat etmeye gayret edenleriden bunaldığımız zamanlarda omzumuza usulca dokunacak, kulağımıza yüreğimizi ferahlatan sözler fısıldayacak insanlar oldu, olacak. İnanın, bu insanların, bir başka deyişler bu ‘şahane misafirler’in çoğu bize sahneden sesleniyor. Hiç farkettirmeden yaşamımızda fark yaratıyor. Bizi geçmişi düşünmeye, geleceği sorgulamaya sevk ediyor. Bizi bize anlatmak için tüm çabaları.

Hayatımızdan ‘şahane misafirler’in eksik olmadığı bir yıl diliyorum.

SIFIR NOKTASI

Koreograf Korhan Başaran ’ın yeni performansı, 3 - 2 = 1 _> 0 (üç eksi iki eşittir bir büyük eşittir sıfır) başlığını taşıyor. Başaran’ın tasarımı, insanın sınırlarına, karşılaştığı risklere, sıfırlandığı noktaya, ama herşeye rağmen arayış ve umutlarına odaklanıyor. Hayatı bedenleriyle duyumsayan ve hareketlere indirgeyerek yansıtan dansçılar Aslı Güneş Sümer, Evrim Akyay ve Korhan Başaran . Gösteriyi, 6 - 21 - 27 Ocak’ta saat :20:00’de Aksanat’ta izleyebilirsiniz.

BİR ÖMRE TANIK OLAN MEKTUPLARIN ÖYKÜSÜ

Yıllar önce Türk tiyatrosunun duayenleri Toron Karacaoğlu ve Nedret Güvenç ’ten, ardından Müşfik ve Kadriye Kenter ’den izlediğim A. R. Gurney’in Pulitzer ödüllü oyunu “Aşk Mektupları/Love Letters” Zorlu PSM’de . Üstelik bu kez ünlü Fransız oyuncular Gerard Depardieu ve Agathe Natanson ’dan izleyeceğiz bu oyunu. Büyük oyunculuk virtüözitesi isteyen oyun, bir kadın ve bir erkeğin geçmiş elli yıllık hikayelerini mektuplar yoluyla birbirlerine anlatmalarını konu ediniyor. Depardieu’yu sahnede ilk defa görme şansını elde edeceğimiz Aşk Mektupları, 8 Ocak’ta, Türkçe üst yazıyla sahnelenecek.

ÖZGÜRLÜK MESELESİ VE İKİ FARKLI BAKIŞ

Bahariye Caddesi üzerinde yer alan Tiyatro Ak’la Kara bu sezon yine iki renkli oyunla karşımızda. Bunlardan ilki “Kelebekler Özgürdür”. Gözleri görmeyen bir gencin yaşamla mücadelesi anlatılıyor. Kerem Komanbay, Buket Dereoğlu ve Bedia Ener ’den kaçırılmayacak bir performans. İkinci oyun ise, Ali Poyrazoğlu ve Korhan Abay Tiyatrosu’nun seksenli yılların başında sahnelediği “Çılgınlar Kulübü” oyununun yeni versiyonu. Atilla Şendil ’in rejisiyle Levent Ünsal ve Savaş Özdural oyunda kırıp geçiriyor.

FAŞİZME KADIN OLARAK DİRENME

Levent Özdilek ve Nilüfer Bıyıklı ’nın girişimi olan Bo Sahne , tiyatroseverleri Cihangir’e taşıyor. Bu sezon, Yücel Erten ’in rejisiyle Özden Çiftçi ’den izlediğimiz “Erkek Erkeğe” faşizmin halk üzerindeki etkilerini farklı bir hikayeyle ele alıyor. Savaşta, faşist ortamda kadın olma halinden yola çıkarak kadın veya erkek, yaşama tutunmaya çalışan herkesin yaşadığı dram anlatılıyor. 70 dakika boyunca hikayeden bir an olsun kopamayacağınız kesin.

Haberin Devamı