Gazete Vatan Logo

“Kiraz ve çilek yiyerek selülitlerinizden kurtulun”

“Kiraz ve çilek yiyerek   selülitlerinizden kurtulun”

Yaz aylarına girerken en büyük dertlerden biri, kalça ve bacak üstü yağların eritilmesi. Ne kadar diyet yapsanız da selülitlerinizden kurtulamazsınız... Özellikle beslenme ile alakalı olan selülitlerden kurtulmaksa sanıldığı kadar zor değil. Ünlü diyetisyen Banu Kazanç ile selülit diyetinin detaylarını konuştuk...




Bağ dokularındaki sıvının, yağın birikmesi ve yağ hücrelerinin aşırı büyümesi ile ortaya çıkan, genellikle karın, kalça, kol ve bacak bölgesinde portakal kabuğu görünümü ile karakterize edilen oluşum, selülitin tanımı. Selülit bugün genç, yaşlı, kilolu veya zayıf pek çok kadının ortak sorunu...
Görüntüyü inanılmaz kötüleştirdiği için bu görüntüden kurtulmak da bir o kadar zorunlu hle geliyor. Diyetisyen Banu Kazanç selülitin ortaya çıkmasındaki en büyük etkenleri şöyle anlatıyor, “Sağlıksız beslenme, kalıtım, aktivite azlığı, dolaşım bozuklukları, hormonal faktörler hastalığın nedenleri arasında sayılabilir. Genellikle karın, kalça, kol ve bacak üstü, diz içi bölgesinde meydana gelir.”
Kazanç’a göre; özellikle selülit için etkili bir diyet yanıltıcı olabilir, kilo vermek, sağlıklı beslenmek, spor yapmak, inceltici kremler uygulamak, lenf drenajını sağlayacak elle veya makina ile masaj yapılması gibi birçok yöntemi uygulamanız gerekiyor. Kesinlikle uzak kalmanız gereken diyet ve az tüketmeniz gereken gıdalar ise şöyle: “Alkol, sigara ve kahve, aşırı yağlı besinler, tuzlu gıdalar, fast food, gazlı içecekler, cipsler, kızartmalar ve sosları.”



Suyu az tüketen zayıf kadınlarda da görülür

Zayıf kadınlarda da selütin ortaya çıkmasını ise Kazanç şuna bağlıyor, “Su içmiyoruz, bu büyük bir problem. Su, vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle günde en az 2-2.5 litre su içilmelisiniz. Uzun süre ayakta durmayın ya da uzun süre oturmayın. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapın. Özellikle yüzme, yürüme gibi tüm kas gruplarını çalıştıran egzersizleri tercih edin. Bu nokta çok önemli düzenli olarak bacaklarınıza masaj yapın. Çünkü kan dolaşımının hızlanmasına neden olacaksınız.”
Selülitinizin olduğunu şu teknikle anlayabilirsiniz, “Cildinizi iki parmak arasında kıstırdığınızda cildin görünen en dış tabakası girinti ve çıkıntılı (portakal kabuğu gibi) görünüm alır. Genellikle de kalça, uyluk, üst bacağa süvari pantalonu şeklinde yerleşir.”

Her gün mutlaka posalı gıda yemelisiniz


 Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenerek vücudunuzdaki fazla yağ oranını azaltmak gerekir.
- Lifli beslenmeye özen gösterin, kızartmalar, doymuş yağlar, şarküteri ürünleri, aşırı yağlı, hamur işleri ve şekerli her türlü besinden uzak durun.

- Selülit oluşumunu önlemek için günde 25-30 gram posa almak gerekir. Sebzeler, meyveler, kurubaklagiller, tahıllar, kuruyemişler posadan zengin besinlerdir.

- Selülitten kurtulmak için, suyu arttırmanız tuzu ise beslenmenizde kısıtlamanız gerekir.

- Sağlıklı yağlar içeren kabuklu yemişler, zeytin yağı ve Omega-3’ten zengin balık yemeniz gerekir. Çünkü damarları olumlu etkiler kan dolaşımını kolaylaştırır. Ayrıca, ceviz, fındık ve badem içerdikleri E vitamini ve omega 3 ile cildinizi güzelleştirmeye yardımcı olacaktır.

- Düzensiz yapılan sporlar hiçbir işe yaramaz, onun için haftanın beş günü spor yapmalısınız. Sporlar tempolu yürüme, bisiklet ve yüzme.

- Faydalı yiyecekleri özetlemek istersek, turunçgiller, günde 10 adet kiraz, biber, çilek, portakal, greyfurt, her türlü yeşil yapraklı sebzeleri sayabiliriz.

- Östrojen düzeyinizi kontrol altında tutmak için indol-3-carbinol içeren, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, lahana gibi sebzeler olumlu olur.

- İnsülin seviyesinin yüksekliği yağ yakımını engelleyebilir, insulin seviyesini belli bir düzeyde tutmak için beslenmemizden şeker ve işlenmiş gıdaları çıkarmanız gerekir. Glisemik indeksi düşük su ve lif oranı yüksek olan sebzeler büyük yardımcınız.

Kolajen yıkıcı yiyecekler


Eğer kolajen yıkımı sizin için selülit sebebi ise bu yıkıma bir dur demeniz gerekir. Bu yıkımı durdurucu veya yavaşlatıcı gıdalar da size bu konuda destek olacaktır.

Soya: Östrojenin yaptığı işlerden bir tanesi de spesifik olarak kolajeni yıkmaktır. Soya içerdiği fitoöstrojenle östrojeninin görevini taklit ederek östrojen hücre reseptörlerine bağlanır ve kolajenin yıkılmasını engeller.

Bioflavonoidler: Bu grup kolajeni yıkan iki enzimi bloke ederler. Toz kakao, kırmızı şarap, üzüm suyu, üzüm çekirdeği ektresi, üzüm kabuğu gibi proanthocyanidinlerden zengin gıdalar bu iki enzimi bloke ederek yıkımı da önlemiş olurlar. Kolajen yıkımını önlerken aynı zamanda kolajen ve yeni bağ doku yapımına da destek olmamız gerekir. Bazı besin maddeleri de bu konuda etkinlik göstermekte.

C vitamini: Çok kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, aynı zamanda güçlü bir kolajen yapıcıdır. C vitamininden zengin turunçgiller, çilek, brokoli, karnabahar, yeşil biber gibi sebze ve meyveler de kolajen yapımında önemli rol oynarlar.

Jelatin: Jelati, 3 aminoasit açısından zengin bir içeriğe sahip. Bunlar; proline, hidroksiprolin, glisin. Hidrolize edilmiş jelatin içerisindeki oligipeptidler sayesinde kolajen sentezine destek olur.

Egzersiz önerisi

Sadece belli sürelerde spor salonunda egzersiz yeterli değil. Aktif olmak ve hareketli bir yaşam sürmek gerekiyor. Merdiven inip çıkmak, gün boyu masa başında kalmamak ve yürümek şart...

Örnek beslenme programı

- 160-170 cm boyunda 5-10 kg fazlası olan sağlıklı bir birey için
- Günde 500- 1000 mg C Vitamini alınız.

Sabah :

- 100 gr peynir(tuzsuz)
- 2 dilim kepek ekmeği
- Domates, salatalık, yeşil biber (tuzsuz)

Öğle :

- 1 Tabak sebze
(12:00-14:00) 200 gr yoğurt
- 2 dilim kepek ekmeği
- Salata (Bol limonlu, 1 çorba kaşığı zeytin yağ, tuz koyulmamalı
- Ara ( 16:00-17:00) 200 gr meyve
- Kivi, yazın şeftali, kiraz, portakal tercihen)

Akşam :

(19:00-20:00)
Haftanın 3 günü
- 400 gr balık
- 1 dilim kepekli ekmek
- Salata
- Haftanın 2 günü 200 gr et
- 1 dilim kepekli ekmek
- Salata
- Haftanın 2 günü
200 gr tavuk
- 1 dilim kepekli ekmek
- Salata
Ara ( 22:00)
200 gr meyve

Haberin Devamı