Gazete Vatan Logo

İnsanların röntgenlerini çekiyorum

´İnsanları mutlu etmek için çalıyorum´

Ünlü DJ Suat Ateşdağlı (44), bugünlerde çıkarttığı Bosphorus NİGHT 4 adlı completion albümüyle konuşuluyor. Eğlendiremeyeceği kimsenin olmadığını söyleyecek kadar iddialı olan Ateşdağlı, sahneye çıkınca var olan enerjiyi hemen aldığını yani insanların röntgenlerini çektiğini söylüyor. Eğer kasıcı bir ortam var ise ünlü DJ’in tercihi Orhan Gencebay’ın “Batsın Bu Dünya”sından yana.

* DJ olmak nereden aklınıza geldi malum küçükken hayalleri süsleyen bir meslek değil?

17 yaşında lise sonda okurken DJ’liğe başladım. Oldum olası DJ’liğe büyük hevesim vardı. Çünkü müzik çalmayı, insanları eğlendirmeyi çok seviyordum. Küçükken eve gelen misafirlere bile şarkılar çalardım... Ben DJ’liğe başladığımda bu mesleği herkes hobi gibi yapıyordu. Profesyonel anlamda oturmamıştı.

* Bu uzun meslek hayatında kaç albüm yapma imkanınız oldu?

7 albüm; bir tane de maxi single yaptım. En son bir ay önce Bosphorus Night4’ü çıkardım. Bunlar, completion adı altında kendi remikslerimin de olduğu yabancı ve Türkçe şarkıların yer aldığı remiksler. Baktığınızda yabancı- Türkçe karışık albüm yapan ilk kişiyim.

* Kaç ödülünüz var?

5 yıl üstüste en iyi DJ seçildim; Kral TV’den de bu yıl en iyi remiks ödülü aldım.

* Remiks yapmak mı yoksa sıfırdan bir şarkı üretmek mi daha zor?

İkisi de zor; ömrümüzden ömür alıyorlar. Benim tamamen kendi bestem olan bir şarkı var; My Love. Ama zaten benim remikslerim düzenleme tadında oluyor; neredeyse şarkıyı baştan inşa ediyorum. Son olarak yaptıklarımdan Artık Sevmeyeceğim de, Sevdanın Son Vuruşu da yepyeni düzenlemeler.

* “İyi ki bu şarkının altında imzam var” dediğiniz hangi şarkı?

Tarkan’ın Sevdanın Son Vuruşu. O remiks, hakikaten çok iyi oldu.

* Mesleğinizin en güzel yanı desem?

İnsanları mutlu etmek... Bu, beni de mutlu ediyor.

Evde bir CD’im bile yok

* Çok kasıcı bir ortamsa ve kimse eğlenmiyorsa hangi şarkıyı çalarsınız?

Kimsenin benim yaptığım müzikle eğlenmemek gibi bir şansı yok. Hiç öyle birşey yaşamadım ama olur da olursa, ters köşe birşey çalmak lazım. Şoklama gerek. Mesela; Orhan Gencebay’dan Batsın Bu Dünya olabilir... Zaten ben çalmaya başlamadan önce insan röntgeni çekerim. Sahneye çıktığım zaman o enerjiyi hemen anlarım. O sezim çok kuvvetlidir.

* Bu yazın hitleri neler sizce?

Demet Akalın-Aşk, Bengü-Aşkım, Sinan Akçıl-Atma; Ajda Pekkan ve Kenan Doğulu da dinlenir.
n Evde hiç CD’nizin olmadığı doğru mu?
Doğru, evde bir tane bile CD’im yok. Bu tamamen bir iş benim için. Mesleğim haricinde müzikle ilgim yok; hobilerim arasında değil yani. Müziği sadece ofisime gittiğim an dinlerim.

En iyi kadın vokal Sertab Erener

* Türkiye’de en beğendiğiniz isim?

Ben hemen hemen her sanatçı ile çalışıyorum. Bu da çalıştığım her sanatçıyı beğeniyorum demek oluyor.

* Şöyle sorayım o halde; Türkiye’de Dünya çapında kim star olurdu?

Dünya çapında tabii ki Tarkan. O başka bir enerjiye sahip. Çok çalıştık; Sevdanın Son Vuruşu şarkısının da remiksini yaptım.

* Şu an halihazırda çalıştığınız isimler kimler?

Demet Akalın, Bengü, Atiye ve Deniz Seki. Mart ayından beri sahne yapıyoruz bu isimlerle. Onların şarkılarına remiks yapıyorum; onlar da canlı performans sergiliyorlar. Bu “Futuring projesi” Türkiye’de bir ilk. 2 buçuk saatlik performansımın içinde onların da 45 dakikalık bir performansları var. Mesela, 22 Haziran’da Atiye’yle Kıbrıs Cratos’tayız; 5 Temmuz’da ise Bengü’yle Ayvalık’tayız.

* Bu 4 önemli kadın vokalimizle ilgili küçük ipuçları verseniz..

Demet Akalın, hiç sorunsuz biri ve müthiş çalışkan. Bengü’nün altın gibi bir kalbi var. Deniz Seki, hep kendini aşmaya çalışıyor,beni hep “daha çok çalışalım” diye sıkıştırır. Atiye, inanılmaz enerjik ve çok programlı hatta biraz fazla dakik.

* Ünlülerle çalışmanın hep zor olduğu söylenir; buna katılıyor musunuz?

Emin olun, ben çok rahat çalışıyorum. Hepsi çok çalışkan, uyumlu insanlar. Herkes daha da iyi yerlere gelmek için çaba sarf ediyor.

* Sizce en iyi kadın vokalist kim peki?

Salt ses olarak soruyorsanız, Sertab Erener.

İyi pazarlansa bizden de bir Shakira bir Beyonce çıkar

* Niçin bizim dünya çapında bir starımız yok?

Bu işin esas sırrı management yani pazarlama. Bu bir projedir ve bu proje bağlantılarla yol alır ve en üst seviyeye çıkar. Beyonce, Rihanna gibi sanatçıların hepsi birer proje. Sadece önlerine konan malzemeyi iyi yorumlayan insanlar ve iyi söz dinliyorlar. Bir de Amerika, İngiltere müzikte A kategorisindeki
ülkeler.

* Türk sanatçılarda biraz hırs mı eksik acaba?

Hırstan öte burada yaptıkları düzenin içinde mutlular. Bağlantı bulmak kolay değil. Doğru zaman da önemli. Ama şeyi hiç hazmedemiyorum; Yunanistan’dan dünyaca ünlü sanatçılar çıkarken bizim ne eksiğimiz var diyorum.

* Acaba dünyaya iyi pazarlanamıyor mu bizim sanatçılarımız?

Bence iyi pazarlanamıyorlar. Zaten pazarlamaya en üst noktadan başlamayacaksın; doğru noktalarda doğru yerlerden başlayacaksın. Ayrıca ben, lisan problemine de inanmıyorum; müzikte lisan evrenseldir çünkü. Türkçeyle de olur; sound önemli. Yoksa bizden de bir Beyonce, bir Shakira çıkar. Shakira’nın sesi çok mu iyi mesela? Ya da çok mu güzeller; inanın bizim kızlar onlardan daha güzeller.

Haberin Devamı