Gazete Vatan Logo

Emre Aydın´dan ayrılık acılarına merhem şarkılar

Benden sistemi eleştiren besteler beklemeyin

Emre Aydın"dan yeni bir albüm beklerken o herkesi şaşırttı ve single bir proje ile sevenlerini selamladı. Çok daha yalın sözler, yalnızlıklar, kırılmalar, hüzün albümü en iyi anlatan kelimeler olsa gerek. Ünlü şarkıcı bu albümde çok daha güçlü bir sese sahip. "Beni Biraz Böyle Hatırla" single’ı Emre Aydın ile konuştuk...

* Albüm değil de neden özellikle single çıkarmayı tercih ettiniz?

Soğuk Odalar ve Beni Biraz Böyle Hatırla şarkılarını çıkarırken yurt dışındaki mantığa göre ilerlemek istedik. Plak şirketi kurduk, single çıkardık, sonra albümü erteledik.

* Şarkılarda eski Emre Aydın geri dönmüş gibi hissettik...

Mustafa Ceceli ile çalışmakla alakalı bir şey herhalde. Bazı işleri yaparken dediğin şeyi pek hesaplamıyoruz. O zaman müzik yapamazsınız. Şarkının istediği duyguyu vermeye çalışıyoruz. Bir önce ki albüm Kağıt Evler alternatif ve sinirliydi. Piyasa şartları için çok sınırdaydı. Dönem dönem yaşadığınız şeyler ve albümü nerede kaydettiğinizle alakalı. Bu albümde benim için en can alıcı şarkı sözü: Toplasan iki kişi eder miyiz hâlâ...

* Kendi plak şirketinizi kurdunuz. Bunun bir rahatlığı oldu mu?

En başından itibaren yaptığım işe karışan olmadı. Albüm tanıtım ve kaydedilmeye kadar her şeyi kendimiz düşünüyorduk. Bu büyük bir lükstür, özellikle alternatif bir iş yapıyorsanız. Menajerim Fadıl Dinçer ile 565 yapımı kurduk. Sinema filmi yapmak ve albüm çıkarmak içindi. Ama şimdi düet yaptığım Gülden Mutlu’nun da albümünü yapıyoruz.
Kadınları anlıyorum desem yalan olur

* Şarkının kadını erkeği olmaz ama sizin şarkılarınız kadınları çok iyi analiz ediyormuş gibi...

Gözlemler önemliydi. Kadınları çok iyi anladığımı düşünmüyorum. Ama neye, nasıl tepki vereceklerini çok iyi ezberledim. “Ekstra bir empati kuruyorum ve anlıyorum” dersem yalan olur. Anlıyor olsaydım bu sözleri yazamazdım.

* İddiasız ve yalın sözler yer alıyor bu albümde...

Afilli Yalnız’lıkla beraber turnelerden dolayı 2 yıl yollarda geçirdik hayatımızı. O dönem ki albümlerde farkında olmadan "Bakın ben söz yazabiliyorum" moduna girmişim. Beğendiğim söz yazarları ve şairlere baktım. Kelimelerin tınısı olduğuna inanıyorum. Artık sözlerimi daha yalın ve kestirmeden anlatabilmeye çalışıyorum.

* Yalnız adam şarkılarınız ve telaffuzunuz da çok eleştirildi...

Sabuha şarkısı ile çıkış yaptığımız dönem de dünya kadar eleştiri almıştık. Telaffuz kişinin ağız yapısı ile alakalıdır. Yıllar içerisinde beni de rahatsız eden kısmı düzelttim. Yalnızlık şarkıları eleştirilerine kulak asıyor olsam yapmaya devam etmezdim.

Benden sistemi eleştiren besteler beklemeyin

* Sistem eleştirisi duyar mıyız şarkılarınızda?

Hayır, onların samimi yapıldığını düşünmüyorum Türkiye’de. Albüm çıkıyor "Burada protest bir iş yapıyoruz" diyorlar. Albümü dinliyorum, okuduğumu ve duyduğumu anlayabilen biriyim, hiçbir şey yok. Rahatsız edecek bir şey bile yok. Video da öyle ama yaptığınız eleştiriden kimse rahatsız olmuyor. Müzik benim için daha naif bir şey. Bunu bir sürü yerden yapabilirsiniz. Öyle bir tavrım olsa, şarkılara yapıştırmadan yapardım.

Haberin Devamı