Gazete Vatan Logo

Dev kadro Danışman’da buluştu

Beyaz ve naif sayılabilecek bir avukat olan “The Counselor/Danışman” ekonomik darboğazdan çıkabilmek için uyuşturucu tüccarlarıyla işbirliğe girmeye karar verir. Kazanacağı paranın cazibesine kapıldığı bu anlaşmayla Penelope Cruz’a da nadide bir elmas hediye ederek, sevdiği kadının kalbini kazanacaktır. Kısa bir süre içinde kazın ayağının öyle olmadığının farkına varır. Danışman, dev starlardan oluşan kadrosuna rağmen final sahnesine kadar ana karakterin aslında kim olduğunu belli etmeyen karmakarışık bir kurguya sahip. Kötü karakterlerin birleşip belirsiz bir karanlığa dönüştüğü filmde yanlışlıkla cehenneme düşüp, karabasan görüyor gibiyiz. Diaz, Bardem gibi egzantrik karakterler de yanımıza kar kalıyor.

Femme fatal Diaz

Altın dişli leopar kadın, Diaz’ın filmografisinin en çekici karakterlerinden biri olarak tarihi bir öneme sahip. Beline kadar pençeli dövmeleriyle leopara benzeyen, avamlıkla şeytanilik arasında giden ‘femme fatal’lığı ve ‘Ferrari’yle sevişmekte’ gösterdiği jimnastik başarısıyla takdire şayan bir performans sergiliyor. Penolope ise kariyerinin en sıkıcı rollerinden birine imza atmış.

‘Smooth operator’ Brad Pitt bir tür sevimli akıl hocası gibi bir görünüp, bir kayboluyor. Javier Bardem ise kaktüslü evinde, kelebekli gömlekleriyle egzotik kadınların eksik olmadığı müsrif bir yaşantıya sahip. Filmin bir yerinde ‘İsa niye Meksika’da doğmamış?’ sorusuna karşılık ‘Çünkü orada üç bilge ve bakire kadın bulamamış’ cevabını alıyoruz. Dev kadro ve unutulmaz sahnelere rağmen filmdeki olmamışlık hissi en fazla insanın içinden Meksika’ya gitme isteğini çekiyor. Ölümün değersizleştiği bir can pazarında ölümle seks arasında kurulan bağlantı filmin sonundaki daireyi tamamlıyor ki bu noktada ‘spoiler’ vermeyelim.

Danışman

(The Counselor) Y: Ridley Scott

O: Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz, Brad Pitt, Penelope Cruz

Yapım: 2013 ABD

Tamam mıyız Çağan?

Çağan Irmak’ın yeni filmi “Tamam mıyız?” vücudu sadece bir gövdeden ibaret olan engelli delikanlıyla, zengin çocuğu, hassas ruhlu heykeltıraş ‘gay’in ‘ötekiliğin ortaklığın’da buluşmalarının hikayesi gibi görünebilir ilk bakışta. Derine indiğimizdeyse mevzunun bir değil, iki tane ‘sevgisiz veya sevgisini ifade etmesini bilmeyen’ Babam ve Oğlum hikayesi olduğunu görüyoruz. Anneler evlatlarını ne kadar koşulsuz seviyorlar ve sonuna kadar onları besleyip kollamaktan vazgeçmiyorlarsa, babalar oğullarında kendi ideallerinin yansımalarını görüp, ancak o ideallerin gerçekleşmesi durumunda sevgilerini bahşedebiliyorlar. Öte yandan ‘Tamam mıyız?’ için aslında Çağan Irmak’ın ‘coming out’ filmi de diyebiliriz. Kıyıdan kıyıdan gitse ve adını tam koymasa da eşcinsel kimliğe ruhsal ve siyasal değerleriyle sahip çıktığı, eşcinselliğin ne olduğunu bilmeyen aşırı önyargılı hassasiyetlere didaktikliğe kaçmadan incelikli bir nezaketle ve saygılı biçimde açıkladığı ilk film. LGBT yürüyüşlerinin rekor sayılara ulaştığı sıcak yaz günlerinden birkaç ay sonra ‘Tamam mıyız?’ın vizyona girmesi tesadüf olmasa gerek. Film artan muhafazakarlığa rağmen babayla temsil edilen tektipleştirici ‘biat ve öfke’ kültürüne karşı yeni hikayeler dinlemeye başladığımızı müjdeliyor. Bu yüzden heyecan verici.

Tamam mıyız?

Y: Çağan Irmak O: Deniz Celiloğlu, Aras Bulut İynemli, Sumru Yavrucuk, Zuhal Gencer Erkaya, Gürkan Uygun Yapım: 2013 Türkiye

Diğer filmler

Bir Vampir Hikayesi

(Byzantium) Y: Neil Jordan O: William D. Johnson, Sam Englebardt, Stephen Woolley, Alan Moloney Yapım: 2012 İngiltere

Ruhlar Bölgesi: Bölüm 2

(Insidious: Chapter 2) Y: James Wan

O: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Lin Shaye, Barbara Hershey

Yapım: 2013 ABD

Yarım Kalan Şarkı

(Unfinished Song) Y: Paul Andrew Williams O: Terence Stamp, Gemma Arterton, Vanessa Redgrave Yapım: 2013 İngiltere

Haberin Devamı