Gazete Vatan Logo

48 saatte Oslo

Geçen hafta dünyanın gözlerinin Breivnik yargılanmasına çevrili olduğu Norveç"in başkenti Oslo’daydım. Norveç, 5 milyonluk nüfusuna rağmen kişi başı 80 bin dolarlık yıllık gelirle Avrupa"nın refah düzeyi en yüksek ülkesi... Öyle ki "Norveç bir şirket olsa adı Apple olurdu" esprileri bile yapılıyor. Gece yarılarına kadar havanın aydınlık kaldığı, insanlarının son derece rahat olduğu ve çıplaklığın bile doğal karşılandığı bu Kuzey Avrupa ülkesindeki izlenimlerim...

Bir mimarlık şaheseri. Birçok ödül almış. Norveçli mimarlık şirketi Snohetta tarafından inşa edilmiş. 5 yılda bitirilmiş, 2008 yılında açılmış. Bu firma aynı zamanda Mısır-İskenderiye Kütüphanesi’nin de tasarımcısıymış. 500 milyon Euro harcanmış. Bu para Norveç"te bile tartışmalara konu olmuş. Ama şimdi herkes çok memnun. Sırf bu binayı görmek için Oslo’ya gelenler var. Dünyada çatısında yürünebilen tek opera binası. Bu bina sayesinde opera ve bale izleyicinin sayısı artmış. Binanın çatısı gibi, içindeki kafe ve restoranlara da gösteri izlemeseniz bile rahatlıkla girebiliyor, binayı dolaşabiliyorsunuz. ‘Böylece hiç opera ve bale sevmeyenler bile ilgilenmeye başladı’ diyor yetkililer. 1400 kişilik salonda bana da Aida’yı izlemek nasip oldu.

Vigeland Parkı’nda dolaşın

Norveçli mimar Gustav Vigeland (1869-1943)"a ait 212 bronz ve granit heykelle süslü park. Parktaki tüm heykeller çıplak. Sanatçıya niçin giydirmediği sorulduğunda şöyle yanıtlamış: “Herhangi bir dönemle anılmalarını istemedim. Bu yüzden çıplaklar.” Norveçliler parkı piknik ve gösteriler için kullanıyorlar.

Norsk Folkemuseum’da bir Norveç köyü...

Norveç’in en büyük ve en eski halk müzesi. Norveç’in çeşitli yerlerinden taşınmış 150’den fazla ev, kilise var. Önceki yüzyıllarda Norveç halkı nasıl yaşarmış iyi fikir veriyor.

Kon-Tiki Müzesi’nde Büyük Okyanus’u geçen gemiyi görün

Thor Heyerdahl 1947’de Kon Tiki adlı gemisiyle Büyük Okyanus’u geçtiğinde dünyaca ünlü bir isim haline gelmiş. Müzede orijinal gemiyi görmeniz mümkün.

Holmenkollen’de ski-jump...

Holmenkollen şehrin en pahalı evlerinin olduğu yer. Burada dünyanın en eski kayak müzeleri, kafeler, kayak simülatörleri var.

Munch Müzesi’nde bir Çığlık!

‘Çığlık’ adlı eseriyle ün kazanan Norveçli ressam Edward Munch’un eserlerini görebileceğiz bir müze.

Nobel Barış Müzesi’ni gezin

Nobel Barış ödülünün niye, kime verildiğini, barışın ne kadar zor kazanıldığını kavramak için önemli.

Nerede yemeli?

Ondo


Lokasyon, ambiyans 10 numara. Şehrin belki de en güzel promenadında denizin üzerine kurulmuş, opera binasının mimarisini andıran bir tarzı var. Balık çorbası muhteşem. Çok pahalı. Örnek: 4 kişi içki hariç yaklaşık 800 TL ödüyorsunuz.

Argent Fine Dining

Opera Binası"nın içindeki restoran minimal stilde döşenmiş. Adeta buzun içinde yemek yiyorsunuz! Yemekler harika. Fiyatlar pahalı!

Kaffistova

Oslo’daki en eski kafelerden biri. 1901’den beri geleneksel Norveç yemeği servis ediyorlar. Ren geyiği köftesini burada tadabilirsiniz.

Grand Cafe
Grand Otel’in hemen altında tarihi Grand Cafe uzanıyor. Burada cam kenarında bir masa seçip oturun. Mekan- servis çok iyi, yemekler leziz.

Nerede kalınır?

Hollenkollmen Hotel


Tüm Oslo’yu tepeden gören, kuruluş yılı 1894 olan bu tarihi otelde kaldım. Otelin restoranı da çok ünlü.

Hotel Bristol

Şehir merkezi civarında. Eski Orient Express otellerini andıran bir mimarisi ve döşenme tarzı var. Özellikle lounge’ı çok iyi. Deri koltuklara yayılıp enfes pastalar eşliğinde çayınızı kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Barı ünlüymüş.

Nerede alışveriş yapılır?

Norway Designs


Milli Tiyatro Durağı"nın tam karşısında. Yılan balığı derisinden yapılma çantalardan, şık porselen fincanlara, broşlardan yüzüklere her şey sanatçıların elinden çıkma.

Heimen

1912’den beri Norveçlilere hizmet veren bir dükkân. Markalı şık hediyelik arıyorsanız buraya gitmelisiniz. Özellikle porselen tasarımlarına bayıldım.

Avrupa’nın en pahalı ülkesi

- Taksiler inanılmaz pahalı; 10 dakikalık mesafeye 150 TL ödüyorsunuz.

- Uygun fiyatlı self-servis bir restoranda tek kişilik öğlen yemeği 60-70 TL. Metroyla tek yön gidiş ise 10 TL.

- Havaalanından trenle şehir merkezi 50 TL. Turistler umurlarında değil. ‘İsteyen gelir’ mantığındalar.

Norveçliler nasıl insanlar?

Son derece rahat, medeni. Giyim kuşamda aşırıya kaçmıyorlar, spor giysiler içindeler. Çok güzel çocukları var. Erişkinleri aynı derecede çekici bulamadım. Obezite almış başını gidiyor. Okur- yazar oranı yüzde 100. Çıplaklığın çok doğal karşılandığı bir ülke. Hava sıcak olduğunda şehir içindeki parklarda kızlar hep üstsüz güneşleniyormuş. Çok güvenilirler. Opera binasında paltolarımızı açıkta bir alana astık. ‘Çalınmaz mı’ diye sorduğumuzda rehberimiz güldü. 1400 kişi salondan çıktık. Herkes paltosunu astığı yerden aldı.

Haberin Devamı